Hemoroider er svært vanlig hos kvinner under graviditet og etter fødsel. Har du kjent en klump i endetarmen, eller at det svir og klør der nede? Det kan være at du har fått hemoroider. Hemoroider er ufarlige og forsvinner ofte av seg selv etter fødselen. Er de plagsomme finnes det behandling.

Hemoroider er i utgangspunktet normale blodårer som befinner seg like innenfor endetarmsåpningen (i analkanalen). Av forskjellige grunner vil disse blodårene kunne pose seg ut, danne åreknuter, som vi betegner som hemoroider. Utløsende årsaker kan være forstoppelse, graviditet eller kraftig diaré.

Hva er årsaker til hemoroider?

En av de vanligste årsakene til hemoroider er at livmoren vokser under graviditeten. Den voksende livmoren presser mot endetarmen noe som igjen øker trykket og hindrer blodet i å strømme tilbake til hjertet. Blodet samler seg da opp i blodårene og utvides for å gi blodet plass, som resulterer i at hemoroider dannes.

Hormonelle endringer gjør at blodårene lettere utvider seg («slapper av»), noe som igjen øker sjansen for å utvikle hemoroider. Hemoroider kan også oppstå i forbindelse ved fødsel dersom utrivningsfasen er lang, barnet har høy fødselsvekt, traumatisk forløsning eller operativ vaginal forløsning.

En annen svært vanlig årsak er forstoppelse. Dersom man spiser lite fiber blir avføringen hard, og man må trykke mye for å få den ut – da får ikke blodårene tømt seg, man presser blodet ned og ut i årene og hemoroider kan dannes.

HUSK! Mange gravide får imidlertid aldri en hemoroide, så gå ikke og vent på dem.

Vanlige symptomer ved hemoroider er:

 • Friskt rødt blod utenpå avføringen eller på toalettpapiret er ofte det første symptomet. Blødningene kommer ofte i forbindelse med avføring. Det kan være dryppende blod, eller blod som spruter ned i toalettskålen.
 • Smerte, ubehag og synlig utposning i endetarmsåpningen. Utposningen kan bestå av følbare kuler i endetarmen. Kulene kan forsvinne inn, eller de lar seg dytte inn etter tømning. Andre ganger dreier det seg om indre hemoroider som ikke kan kjennes. Ikke alle har smerter
 • Lekkasje av brunlig væske i undertøyet
 • Følelse av at «noe» sitter i endetarmsåpningen

 

Hemoroiden er en liten kul som kan ligge flere steder:

 • Innenfor endetarmsåpningen (indre hemoroide)
 • Blir trykket ut av endetarmsåpningen ved press og går tilbake av seg selv
 • Utenfor endetarmsåpningen (ytre hemoroide), går kun tilbake når man dytter den inn.
 • Er utenfor endetarmsåpningen og kan ikke dyttes tilbake.
 • Inne i hemoroiden kan blodet størkne og danne en blodpropp -dette kalles en trombosert hemoroide.

Hvordan behandles hemoroider?
Hensikten med behandlingen er å lindre plagene og symptomene. Egenbehandling er imidlertid den viktigste og ofte den eneste behandlingen. Dersom disse virker, er det ikke sikkert du trenger annen behandling.

Egenbehandling kan redusere plagene

Det er flere ting du kan gjøre selv for å bedre situasjonen:

 • Unngå forstoppelse gjennom rikelig væskeinntak, fiberrik kost og gode avføringsvaner. Mat med fiber suger til seg vann og gjør avføringen mykere, og man trenger derfor ikke å trykke så hard når man er på toalettet. Det er viktig å drikke tilstrekkelig med vann, hvis ikke vil fiberet gjøre avføring hardere.
 • Tilstreb å holde avføringen myk, dersom det ikke er tilstrekkelig effekt av fiberinntak fra grovt korn, grønnsaker, frukt, linfrø med mer, kan man forsøke Laktulose eller Duphalac, eventuelt andre romoppfyllende midler som man kan diskutere med apoteket eller legen din.
 • Unngå langvarig trykking for å få ut avføring når du er på do – ikke sitt på toalettet og les aviser eller ukeblad. Det er ikke nødvendig å streve maksimalt for å få ut siste rest. Det vil komme av seg selv!
 • Unngå tunge tak, løft og langvarig ståing.
 • Mosjon er viktig. Fysisk aktivitet stimulerer også tarmaktiviteten og gjør at avføringen kommer lettere ut.
 • Hvis du har hemoroider som kommer ut av endetarmsåpningen når du har avføring, bør du skyve dem på plass igjen. Dette kan gjøres mens du sitter på do eller i sideleie med bøyde knær og hofter. Ta på deg en gummihanske, smør hemoroiden inn med litt vaselin eller olje, og dytt den inn.

Ulike typer egenbehandling:

Som tidligere nevnt er det ingen legemidler kurerer hemoroider, men de kan redusere plagene. Lokalbehandling med salve er førstevalg. Den får blodårene til å trekke seg sammen, demper betennelse, lindrer ubehaget og reduserer kløen. Salven smøres på 2-3 ganger daglig i 1-2 uker. Det er viktig at salven føres et lite stykke (2 cm) opp i endetarmen (med hanske) og får virke der.

Stikkpiller kan også brukes, evt i kombinasjon med krem. Det har imidlertid vist seg at stikkpiller ofte er mindre effektive fordi de raskt forsvinner inn i endetarmen og forbi det området der de skal virke. Det er viktig FØR du starter behandling å sjekke med apoteket dersom du er gravid og ammer- hvilken salve du kan bruke.

Aktuelle produkter:

 • Duphalac er et avføringsmiddel som brukes ved forstoppelse. Volumet av tarminnholdet øker og konsistensen blir bløtere. Duphalac kan brukes over tid da det ikke er fare for tilvenning av produktet. Det finnes flere størrelser å velge mellom her.
 • Ac3 comfort behandler og forebygger endetarmsbesvær, samt forebygger hemoroider og sprekker i endetarmsområdet. Ac3 gir en umiddelbar kjølende og smørende lindring ved endetarmsbesvær.
 • Preparater som inneholder kortikosteroider som Scheriproct kan brukes under graviditet i de doser som er angitt på pakken og ikke mer enn 4 uker om gangen.
 • En type lokalbedøvende salve kan brukes både under graviditet og ved amming

Når bør du kontakte lege?

 • Dersom du blør fra endetarmen uten at dette tidligere har blitt undersøkt hos lege. Blødningen kan skyldes andre sykdommer som bør utelukkes
 • Dersom du har smerter i endetarmen og rundt endetarmsåpningen.
 • Dersom du har kraftig og eller langvarig endetarmskløe
 • Dersom du ikke har kommet i mål med lokalbehandlingen etter ca 14 dager.

Blir jeg kvitt hemoroidene noen gang?

Som oftest forsvinner plagene av seg selv etter fødsel, men noen har fortsatt plager videre. Anslagsvis er 8–24 prosent fortsatt plaget tre måneder etter fødselen. Tilstanden er ofte kronisk og tilbakevendende.

Selv om du blir bedre og har lite besvær i lange perioder, er det en vedvarende svakhet i endetarmen som gjør at hemoroidene raskt kan dukke opp igjen etter en episode med økt trykk og press mot endetarmsåpningen, f.eks ved forstoppelse. Det er derfor viktig å tenke på «riktig mat» med tilstrekkelig fiber og drikke, så du unngår hard avføring og dermed større sjanse for hemoroider.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?