Halsbrann (dyspepsi) og sure oppstøt (reflux) kommer av magesyre som kommer opp i spiserøret fra magesekken. Dette kan oppleves som svært ubehagelig, men er helt ufarlig.

De fleste av oss vil oppleve slike plager fra tid til annen. Halsbrann når du er gravid er en svært vanlig plage. Forekomsten varierer fra omtrent 20 % i første trimester og helt opp til så mye som 75 % i tredje trimester.

Årsaker til halsbrann under graviditet.
Magesekken inneholder syre for å kunne fordøye maten du spiser. Halsbrann er noe du opplever når syre kommer opp i spiserøret fra magesekken. Halsbrann gir en sterk og brennende følelse som brer seg fra mageregionen og opp til halsen. Det er derfor halsbrann også blir kaldt brystbrann.

Halsbrann og sure oppstøt er særlig vanlig hos gravide, og spesielt da i siste del av svangerskapet. Dette skyldes at fosteret som da stadig vokser seg større og tar mer plass i magen øker trykket mot magesekken, samt at lukkemuskelen mellom magesekken og spiserøret blir slappere. Hormonsvingninger i svangerskapet gir også økt risiko for sure oppstøt.

Det kan dermed oppstå en lekkasje mellom magesekk og spiserør, noe som betyr at surt mageinnhold kommer opp i spiserøret. Spiserøret vårt er ikke laget for å ivareta det sure mageinnholdet, dette kan oppleves som smerter, og beskrives som halsbrann.

Hvordan behandler jeg halsbrann?
Det er lite du kan gjøre med selve grunnen til halsbrann, men det finnes måter du kan dempe plagene på gjennom ulike tiltak.

Egenbehandling og forebyggelse av halsbrann

 • Unngå å spise fet, røkt eller stekt krydret mat.
 • Spis små og regelmessige måltider. Du er også lurt å unngå å spise de siste 3-4 timene før sengetid.
 • Unngå tobakk og begrens inntaket av alkohol, kaffe og juice (tobakk og alkohol anbefaler vi at du unngår fullstendig under svangerskapet).
 • Er du plaget med mye smerter i forbindelse med halsbrann etter du har lagt deg kan det hjelpe å heve hodeenden på sengen eller du kan forsøke å ligge på venstre side (magesekkens anatomi gir mindre oppstøt i denne stillingen).
 • Unngå arbeidsstillinger som krever langvarig fremover bøyning.

Dersom disse rådene ikke hjelper, finnes det også ulike medikamenter om kan hjelpe.  Hvilket legemiddel en bruker avhenger av hvor ofte og store plager du har.

Legemidlene som hjelper mot sure oppstøt, kan deles i tre grupper:

Førstevalget for behandling under graviditet er såkalte alginater, eks Gaviscon og Galieve.

 • Grunnen er at alginat ikke tas opp i kroppen, men kun passerer gjennom tarmen. Dette gjør at legemiddelet aldri når fosteret. Alginat reagerer med syre i ventrikkelen og danner en skummende viskøs gel som legger seg som et lokk over innholdet i magesekken og hindrer på den måten sure oppstøt.
 • Skummingen kan virke ubehagelig og enkelte kan få magebesvær som bivirkning.

Dersom du ikke får god nok effekt av alginatene anbefales syrenøytraliserende midler, også kalt antacida eks Novaluzid og Titralac.

 • Denne legemiddelgruppen tas også opp i liten grad av kroppen, og regnes som trygg å bruke av gravide.
 • Dette er legemidler som nøytraliserer syren i magesekken, og når innholdet i magesekken skvulper opp i spiserøret, forårsaker den ikke svie

Legemidler som demper produksjonen av magesyre (H2-blokkere og protonpumpehemmere, eks. Somac

 • Denne legemiddelgruppen er ikke godt nok undersøkt hos gravide, og på grunn av den begrensede erfaringen anbefaler man generelt ikke disse til bruk i svangerskap. Av og til er plagene så store at det likevel kan være riktig å benytte slike medisiner, dette gjøres da i samråd med lege.
 • Det er ikke vist noen fosterskade ved bruk av slike medisiner i de siste 2/3 av svangerskapet. Medisinen bør likevel kun benyttes unntaksvis, og da kun i samråd med lege.

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?