Det kan være vanskelig å gi legemidler til barn. Noen legemidler lukter eller smaker vondt. Og barnet forstår kanskje ikke at medisinen må tas for at formen skal bli bedre.

Sist oppdatert: 20. april 2018

De fleste legemidlene finnes heldigvis i forskjellige doseringsformer så det skal være mulig å finne en variant for alle.

De forskjellige legemidlene kan fås som runde/avlange tabletter, mikstur, stikkpiller og smeltetabletter for å nevne noen former. Men ikke alle disse er anbefalt for de minste barna. For å finne riktig doseringsform til barn må man se på både alder og vekt. Av smertestillende og febernedsettende legemidler er det 2 alternativer som er anbefalt for de aller minste det er mikstur og stikkpiller.  Andre legemiddelformer som f.eks. smeltetablett er ikke anbefalt før barnet er 1 ½ år, tablett og brusetablett er fra 3 år.

Mikstur er en medisin i flytende form, kommer ferdig blandet med forskjellige smaker og er spesielt egnet for barn fra 0-7 år, og doseres ved hjelp av måleskje eller sprøyte. Doseringen avhenger av barnets alder men det viktigste er å se på hva barnet veier, så de ikke får for stor eller for liten dose.
Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Stikkpiller er praktiske i bruk ved at de innføres i endetarmen, hvor de løser seg opp før virkestoffet tas opp i kroppen. Stikkpiller kan benyttes fra fødselen.
Om barnet har behov for smertestillende eller febernedsettende og samtidig er plaget med kvalme/oppkast og man prøver å gi mikstur vil det mest sannsynlig bare komme opp igjen. Da er stikkpiller et godt alternativ, Doseringen avhenger av barnets alder men det viktigste er å se på hva barnet veier, så de ikke får for stor eller for liten dose.
Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Råd for å gi flytende medisiner til barn:

 • Bruk helst sprøyte for å få riktig dosering. Skyll eller bytt sprøyten for hvert legemiddel.
 • Sett medisinen langs innsiden av kinnet, da vil ikke tungen så lett skyve medisinen ut. I tillegg vil smaksopplevelsen bli redusert fordi medisinen unngår flere av smaksløkene på tungen.
 • Om mulig la spedbarnet sitte når du gir medisinen, da renner ikke medisinen så fort bakover mot svelget.
 • Kulde reduserer smaksopplevelsen, litt større barn kan f.eks. suge på en isbit først, eller få noe kaldt å drikke etterpå. Om medisinen kan settes i kjøleskap kan det også hjelpe.
 • Gi noe smakfullt umiddelbart etter medisinen, hvis medisinen kan tas sammen med mat.
 • Unngå å blande legemidler i melken eller annen mat. Det gir en usikker dosering hvis barnet ikke får i seg alt.
 • Barn oppdager lett bismak på mat de liker og spiser ofte. Vær oppmerksom på at vond smak på legemidler gitt i god mat kan gi barnet avsmak for denne maten senere.

Råd for å gi stikkpiller til barn:
Det spiller ingen rolle for effekten hvilken vei man setter inn stikkpillen. Dersom du opplever at den kommer ut igjen, anbefaler vi at du setter inn med den butte enden først.
Etterpå er det viktig å holde barnets rumpeballer sammen en liten stund, slik at stikkpillen
ikke glir ut igjen.

Medisiner som skal gis i øyne, nese eller som inhalasjon

Øyedråper:
Hvis det er puss i øyet, bør det fjernes med saltvann eller en myk kompress med sterilt vann før legemiddelet dryppes. Det gjør at selve legemidlet kommer bedre til, uten å måtte bane seg vei gjennom «groms». Er det flere dråper som skal dryppes bør man vente 5 minutter mellom hver dråpe. Vær nøye med å ikke komme i kontakt med øyet eller øyevippene, dette for å unngå eventuell smitte.

Nesedråper/Nesespray:
Det kan være lurt å pusse nesen til barnet først. For at nesedråpene skal komme dit de skal virke, bør barnet ligge på ryggen med hodet bøyd lett bakover. Ved bruk av nesespray bør barnet sitte lett fremoverbøyd. Er barnet veldig tett nesen, eks ved forkjølelse, anbefaler vi å bruk saltvann først for å «vaske» nesen før dere bruker nesedråper/spray.

Legemidler til inhalasjon:
Medisin som skal virke i lungene kan gis som inhalasjonsmedisin. Inhalasjonsmedisin finnes i væske, pulver og sprayform. Hvis små barn skal ha inhalasjonsspray bør man bruke et inhalasjonskammer. Et inhalasjonskammer fungerer som et reservoar for medisinen etter at dosen er utløst. Dette forhindrer at den utløste dosen kolliderer bak i svelget på barnet, og kan pustes inn rolig og kontrollert og bli med luftstrømmen ned i lungene. På den måten slipper barnet å koordinere utløsning av dosen med samtidig innpust (som er veldig vanskelig for små barn).

Når bør lege kontaktes?

 • Dersom du ikke får i barnet legemidlet selv om du har prøvd alt av råd.
 • Dersom barnet reagerer på legemidlet (f.eks. får utslett).
 • Dersom du ikke ser bedring hos barnet etter forventet tid.
 • Dersom barnets tilstand forverrer seg til tross for behandlingen.

Kilder: Apotekforeningen, Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn, Helsebibloteket.

 

 

Hva synes du om artikkelen?