Bleieutslett (bleiedermatitt) er en samlebetegnelse for utslett i bleieregionen.

Bleieutslett gir plager som røde og såre stumper, og kommer av at huden blir irritert på grunn av et tett og fuktig miljø mellom huden og bleien. Urin og avføring i bleien vil kunne forverre utslettet.

Ved bruk av svært tette bleier, eller om barnet har diare, er risikoen for utslettet større. Ved bleieutslett bør bleien skiftes ofte og helst med en gang barnet har gjort noe i bleien, slik at barnets hud holdes tørr.

La også barnet få lufte stumpen i perioder. Bleieutslett er svært vanlig – ca. halvparten av alle barn har hatt bleieutslett innen de blir 18 måneder gamle. De fleste har heldigvis lette og forbigående plager. Barn med andre hudsykdommer f.eks. eksem er spesielt utsatt.

Symptomer på bleieutslett
Typiske symptomer på bleieutslett er røde, flekkvise forandringer med blank overflate.
Som senere kan utvikle seg til sår. Utslett som skyldes bleiebruk kommer akkurat der huden er i kontakt med bleien, og er ofte verst rundt kjønnsorganet og endetarmsåpningen. Huden kan virke sår ved berøring, men ellers har barnet lite plager. Dersom utslettet brer seg inn i hudfoldene, er dette vanligvis et tegn på at utslettet har blitt betent. Sopp eller bakterier kan gi slik betennelse.

Forebygging av bleieutslett
Hos bleiebarn er det et stort behov for rengjøring, noe som kan føre til et overdrevent bruk av såpe. Ved bleieskift bør man rengjøre huden med vann og evt. Babyolje istedenfor å bruke såpe eller våtservietter, da de kan irritere huden mer. Salverester vaskes bort daglig og tørk huden godt, spesielt i hudfoldene ved låret. Det beste er å klappe (ikke gni) forsiktig med en myk klut først og så la huden lufttørke slik at den blir helt tørr. For å forebygge rød og sår hud kan du smøre med en sinksalve eller stellekrem etter at huden har tørket. Gjerne Bepanthen da denne legger seg som et beskyttende lag, styrker huden og bygger opp det ytterste hudlaget, samtidig som den lar huden puste. Om huden er fuktig eller våt over lengre tid, går huden lettere i oppløsning, og medfører økt fare for soppinfeksjon.

Farmasiet.no har ett stort utvalg av produkter for vask og stell av baby.

Behandling av bleieutslett
Inotyol
er et reseptfritt legemiddel som kan brukes ved utslett og eksem. Inotyol er en sinksalve med innhold av tjære som virker bløtgjørende og beskyttende samt lindrer svie og kløe ved hudirritasjon.

Sinkholdige salver kan være vanskelig å fjerne, bruk evt. Babyolje på en bomullsdott for å fjerne salverester. Skulle du være uheldig å få Inotyol på håndklær eller klær, kan du fjerne flekken med oppvaskmiddel. Gni inn oppvaskmiddel på flekken slik at den løses opp og vask deretter plagget i vaskemaskinen. Smør på et rikelig lag med Inotyol ved hvert bleiebytte.

Det anbefales å bytte bleie annenhver time. Du kan også prøve å bytte bleietype. Ved vedvarende infiserte utslett kan krystallfiolett 0,1% oppløsning prøves. Krystallfioletten pensles på de angrepne områdene med bomull eller q-tips. Oppløsningen bør ikke brukes på åpne sår og den farger hud, klær og badekar sterkt fiolett.

Hos Farmasiet.no kan du kjøpe det du trenger av kremer og salver, og få det levert hjem på døren.

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom utslettet ikke bedres med egenbehandling.
  • Ved hissige utslett.
  • Dersom barnets allmenntilstand blir påvirket.
  • Dersom det er mistanke om soppinfeksjon.

Kilder: Norsk helseinformatikk, Helsenorge, Astma og allergiforbundet og leverandørinfo

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?