Under en graviditet frigis hormoner som påvirker vev og muskler i kroppen, og lar de utvide seg mens babyen vokser. Det gjør at musklene i bekkenbunnen blir mykere og glattere for å forenkle fødselen.

Dette kan gjøre det vanskeligere for musklene og leddbåndene å holde bekkenbunnsorganene på plass, og lekkasjer kan oppstå.

En sterk bekkenbunn kan bidra til en positiv fødselsopplevelse. Har man god kontroll på bekkenbunnen i forkant av fødselen kan dette forkorte lengden på fødselen og redusere risikoen for komplikasjoner og skader i underlivet. Tilhelingen går også raskere.

Bekkenbunnsmusklene er en del av kjernemuskulaturen, for å få en sterk kjernemuskulatur er det derfor viktig å trene disse musklene. Bekkenbunnsmusklene er viktige både i forhold til å ha kontroll på lukkemusklene (forebygge urinlekkasje), de skal i tillegg holde oppe urinrøret, urinblære og livmor.

Hvordan vet jeg om jeg gjør det riktig?
Dersom du ikke vet hvilke muskler du skal bruke, kan du kjenne etter ved at du kniper og stopper urinstrålen når du er på do.
Dette kan gjøres slik: Når du sitter på toalettet, forsøk å stanse strålen når du tisser.
Dette er enklest ved slutten av en vannlating. Når du kjenner at du gjør det riktig, kan du forsøke å stanse strålen midt i en vannlating for å få en følelse av hvor mye du skal ta i under treningen.

Når du har funnet ut hvilke muskler du skal bruke: Stå med bena litt fra hverandre og hold den ene hånden under skjede og urinrør. Dersom du bruker muskulaturen riktig vil du kjenne at huden løftes opp og vekk fra hånden din når du kniper sammen, når du slipper vil huden falle ned mot hånden igjen. Det er viktig å slippe helt opp mellom hver sammentrekning

Man kan også ta kontakt med fysioterapeut for å få hjelp til å lære riktig teknikk.

Slik gjør du knipeøvelsene

 • Begynn øvelsene mens du ligger på ryggen. Det gjør knipingen mer effektiv.
 • Til å begynne med kan det være vanskelig å få til mange repetisjoner etter hverandre.
  Start med 2 sekunder av gangen før du slipper rolig opp.
 • Tren deg gradvis opp i antall repetisjoner og hvor lenge du holder sammentrekningen
  hver gang.
 • Ta like lange pauser mellom hvert knip som lengden på knipet.
  Kniper du i 5 sekunder, tar du pause i 5 sekunder.
 • Gjør dette fordelt utover økter i løpet av dagen.
 • Knip hver gang du hoster, nyser, hopper, ler eller løfter.

Kilder: Tena Lady, Ullevål kiropraktorklinikk, Norsk Helseinformatikk.

 

Hva synes du om artikkelen?