Gravide og ammende bør, som alle andre med pollenallergi, så langt det lar seg gjøre unngå unødig eksponering for pollen. Det kan noen ganger være lettere sagt enn gjort. Det finnes imidlertid flere legemidler mot pollenallergi som gravide og ammende kan bruke.

All medisinering bør skje i samråd med lege.
Det finnes nå flere studier som viser at de fleste gravide og ammende trykt kan bruke vanlige allergitabletter, øyedråper og nesespray.
Men det vil alltid være en vurdering der risikoen må veies opp mot nytten. Kontakt derfor legen din og bli enig om en behandlingsplan.
Gravide og ammende bør, som alle andre med pollenallergi, så langt det lar seg gjøre unngå unødvendig eksponering for pollen.

Lurt å skylle med saltvann i pollensesongen

Hva kan jeg bruke?
Pollen spres med vinden og fester seg på slimhinnene i nese, øyne og i svelget.
Derfor anbefales det å begynne å skylle med saltvann allerede før plagene oppstår, så forebygger du de verste plagene. Saltvann renser slimhinnene i nese og øyne og kan brukes av alle og har ingen bivirkninger.

Om det ikke er tilstrekkelig med saltvann alene kan man i tillegg prøve lokalbehandling som nesespray og/eller øyedråper.

Er nesen tett og renner, det klør og du nyser flere ganger rett etter hverandre, er det aktuelt å prøve nesespray mot allergi.
Livostin og Nasacort er reseptfrie nesesprayer som kan brukes i svangerskapet og mens du ammer.

Om øynene renner, klør eller er røde og hovne kan det være aktuelt å prøve øyedråper mot allergi. Zaditen, Livostin, Lomudal og Spersallerg er reseptfrie øyedråper som kan brukes i svangerskapet og mens du ammer.

Kommer man fortsatt ikke i mål med allergiplagene kan man prøve allergitabletter.
Det anbefales i dag å bruke andregenerasjons antihistaminer ved allergi/pollenallergi.
Mange av disse legemidlene har nå vært brukt i en årrekke på verdensbasis, og det er ikke forbundet med uheldige effekter på fosteret.

Det vil si at du kan prøve Clarityn (Loratadin), eller Zyrtec (Cetirizin) som er reseptfrie allergitabletter mot allergi mens du er gravid.
Om du ammer er Telfast et alternativ som kan prøves.

Det finnes også reseptbelagte nesesprayer, øyedråper og tabletter mot allergi, men da må du først få resept fra legen din.

Les pakningsvedlegget før bruk
Det er anbefalt at man leser pakningsvedlegget før man tar medisin.
Men for hvert år som går, skjer det stadig utvikling på informasjonsfronten for legemidler.
RELIS er et senter hvor det jobber farmasøyter og leger som gir privatpersoner og helsepersonell, produsentuavhengig legemiddelinformasjon.
Hvert år kommer de med en oppdatering i forhold til legemidler for pollenallergi som kan brukes under graviditet og amming.

Leser du i pakningsvedlegget vil du se en mer restriktiv anbefaling enn hva RELIS anbefaler. Dette skyldes at det stadig skjer oppdateringer av ny medisinsk dokumentasjon.
Dette samsvarer ikke nødvendigvis med det som står i pakningsvedlegget da leverandørene er mer bundet av juridiske forhold og myndighetskrav til dokumentasjon før endringer kan gjøres i pakningsvedlegget.

Det er viktig at du som skal bruke legemidlene er trygg på behandlingen, selv om pakningsvedlegget kan inneholde annen og mer restriktiv informasjon.

 

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?