AnnonsørinnholdBarnas HusHva trenger den nyfødte?

Hva trenger den nyfødte?

Av Barnas Hus 94434
Det er tusen ting å tenke på og usikkerheten er stor, særlig for førstegangsforeldrene. Her er innkjøpstipsene som gir dere en bekymring mindre!

Barnet i magen vokser og tankene rundt hva babyen trenger surrer rundt i hodet. Som førstegangsforeldre er det mye nytt å tenke på. En ny, liten verdensborger trenger mye. Det kan være greit å identifisere behovene og begynne å lage lister slik at man kan fordele innkjøpene i graviditeten. Mye kan kjøpes brukt eller arves, og noe bør kjøpes nytt. Noe er nødvendig og noe er kjekt å ha. Barnas Hus har utarbeidet noen tips som kan være til hjelp. Og etter noen runder med nyfødte babyer, er tipset som går igjen å ha fokus på hva som er praktisk i hverdagen!

Klær

Tenk praktisk når dere kjøper klær. Plagg som ikke må over hodet kan være lurt den første tiden. Pysjamaser med føtter holder små barneføtter varme selv om de sparker av seg dynen. Ull hjelper til å regulere babyens kroppstemperatur. Ullplagg fra innerst til ytterst anbefales til de minste gjennom de kaldere årstidene. Ingenting er koseligere enn hjemmestrikkede hentesett fra bestemor, men nydelige dresser og sett i ull finns også i butikkene. Barnas Hus anbefaler av sikkerhetsmessige grunner flere lag med ull fremfor tykke bobledresser i bilstolen. Selene kommer da tettere inntil barnets kropp, og det er veldig viktig for sikkerheten. Klær i ull er derfor ypperlige gavetips.

Se hvilket utvalg Barnas Hus har av ullkær her.

Når babyen er ute av magen, merker mange foreldre at det babyen faktisk har på seg mellom bleieskift og gulpeskift, er bodyer og strømpebukser. Body er babyplagget framfor noe! En body er praktisk fremfor gensere fordi de ikke glir opp over mage og rygg og dermed motvirker at babyen blir «mellombar». Og hvem syns det er behagelig å ligge på en krøllete genser? Husk at små babyer ligger mye, og klærne derfor bør være tilpasset det. Kraftige glidelåser og store hetter er kanskje heller ikke det optimale for en nyfødt. Kort oppsummert kan man si at bodyer og strømpebukser/myke bukser er det essensielle i babyen garderobe den første tiden. Sikle-/gulpesmekker er en ting erfarne foreldre snakker varmt om – det kan spare dere for mange skift av bodyer eller gensere. Det er vanskelig å anslå et nøyaktig antall plagg man trenger i hver størrelse før man faktisk vet babyens lengde og vekt. Noen barn begynner med størrelse 50, mens andre så vidt bruker noen plagg i 56 før de går over på størrelse 62.

Den nyfødtes behov for klær avhenger litt av når på året det er født. Kort kan vi dele det opp slik:

8 anbefalinger til sommerbabyen:

11 anbefalinger til vinterbabyen:

 • 5-7 bodyer i ull
 • 2-3 strømpebukser i ull
 • 4-6 pysjamaser, gjerne i ull
 • 3-4 sparkebukser/bukser
 • 1-2 ulljakker
 • Ulldress til bruk i vogn og bilstol
 • Lue og votter i ull
 • Hals eller skjerf i ull
 • Ullsokker
 • Gulpesmekker, gjerne i ull
 • Myk ytterjakke

Dette bør dere ha hjemme
Vel hjemme fra sykehuset er det noen hjelpemidler man raskt er glade for å ha på plass. Mange har kjent på følelsen av «hvor skal vi legge babyen når vi ikke har den rullende plastsengen?». Vippestolen er av de produktene «alle» har og bruker flittig. En babygym, det vil si et teppe som har bøyler med leker over seg, har babyen glede av ofte tidligere enn man tror.


For mange små er babygymmen stedet for deres første lekestund med morsomme figurer, spennende lyder, forskjellige teksturer å kjenne på og ikke minst speil å se seg selv i. En babygym kan gi mye glede i lang tid. Såkalte babynest har blitt veldig populære de siste årene. Dette er «reder» med en myk og beskyttende kant som man kan bruke i for eksempel i sofaen mens babyen er helt liten. Redet blir en beskyttet og kjent plass for den lille. Har babyen søsken så anbefaler vi at babyen får sin egen lekegrind. Med bunnen på øverste nivå blir lekegrinden en sikker sone for den lille babyen og beskytter den fra storesøskens kanskje litt intense interesse og lek.

Ut på tur
Mye av det babyen trenger kan kjøpes brukt. Det er imidlertid en ting ekspertene hos Barnas Hus mener må kjøpes nytt, og det er bilstol. En trygg bilstol er det viktigste kjøpet vordende foreldre gjør, og det er blant de dyreste kjøpene. Kjøper man en brukt bilstol kan man ikke være sikker på historikken og tidligere bruk. Dette må man også være oppmerksom på om man kjøper fra kjente. Skader på et brukt sete kan være vanskelige å se. Bilstoler eldre enn 5 år bør ikke benyttes da isoporen og plasten som benyttes kan forringes.


Her kan du se hvilke babybilstoler Barnas Hus har.


Når barnet sitter i bilstolen er det svært viktig at selene ligger tett inntil barnets kropp. Det skal ikke være mulig å få mer enn en finger inn under beltet. Vinter og tykke klær er derfor en utfordring. Et tips fra Kristine Kulsrud, kategorisjef for vogn og bilstol i Barnas Hus er å bruke en bilstolpose til babyen om vinteren. Den er god og varm og babyen trenger kun inneklær i posen. Et baksetespeil så dere kan se babyen fra forsetet kan også være smart.


Tips til valg av barnevogn
Å velge barnevogn er kanskje det vordende foreldre bruker mest tid på å vurdere og velge. Her er det viktig å ta utgangspunkt i egne behov: bor dere i byen eller på landet, kjører dere mye bil eller kollektivt, går dere mye tur i skog og mark?

Barnevognen er en super soveplass fra fødselen av. De fleste babyer roer seg godt i vognen, og kan sove lenge i vognbagen. Det er faktisk mange babyer som finner roen så godt i bagen at den også brukes som seng den første tiden. Bagen er enkel å bære med seg, og har babyen sovnet på tur, så er det enkelt å bære med seg det sovende barnet inn oppi den lune bagen.

Se Barnas Hus sitt store utvalg av barnevogner til baby her:Stelle og bade
Det kan være lurt å ha det du trenger i nærheten av stelleplassen. Sørg derfor for praktisk oppbevaring av bleier, kluter, salver osv. på stelleplassen. Dere bør kunne få tak i alt med en hånd. De andre hånden må være på babyen! Gjør stellestunden til en hyggelig stund. Mange babyer syns det er deilig å ligge å sprelle litt uten klær, og lufttørking når man skifter bleie kan bidra til å hindre og lindre såre stumper. En leke eller uro kan være fint å ha på stelleplassen.


Amming og spising
På vinteren er det lurt å bruke ammeinnlegg i ull eller er amme-bh i ull for å forebygge brystbetennelse. Det samme gjelder dersom man er ute i mye vind. Ikke la deg lure av en varm, men forblåst sommerdag ved sjøen. Trekk på brystene kan resultere i en vond brystbetennelse.


Ønsker man at babyen skal ta smokk, kan det være lurt å kjøpe inn 3-4 forskjellige typer i stedet for mange like. Det varierer veldig fra baby til baby hvilken smokk de liker, og det er vanlig at man må prøve flere for å få dem til å ta smokk. Mange nyfødte foretrekker smokker i naturgummi (latex) fremfor silikon, da disse er mykere. Tenk også på hvor stor smokken er. Nyfødte har små ansikt, så det lønner seg å velge de minste modellene. Man blir ofte tørst når man ammer. Derfor kan det være lurt å ha vannflaske lett tilgjengelig.


Til flaskebarn
Mange opplever utfordringer med amming. Da kan flaske og morsmelkerstatning være et godt alternativ. Det kan da være lurt å kjøpe inn noen forskjellige flasker/tuter i stedet for en hel kolleksjon fra et merke. Det kan variere veldig fra barn til barn hvilken flaske de tar. De fleste tar ikke hva som helst, og det er dumt å ha brukt en formue på flasker man ikke får brukt. Erfarne flaskemødre i Barnas Hus har noen tips de mener letter hverdagen veldig for flaskeforeldre og som man bør investere i:


Sove og kose
Nyfødte er vant til å ha det lunt i mors mage. En vugge eller kurv kan derfor være et godt alternativ som soveplass for den nyfødte. For å minske risikoen for krybbedød er det anbefalt at babyen får en ny madrass. Brukte madrasser kan inneholde rester fra oppkast og urin fra tidligere barn. Seng eller vugge er ting som absolutt kan kjøpes brukt, men madrassen kan det være verdt å kjøpe ny. Lammeskinn er fint å bruke på soveplassen fordi det er isolerende om vinteren og svalende om sommeren. Dynen til babyen bør være i dun, fiber eller silke. Unngå for mye lys og lyd ved mating og skifting nattestid.


Se sprinkelsenger fra Barnas Hus her.


Barnas Hus anbefaler


 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: