11 uker

Av Babyverden 144645

Fra 11 uker og 0 dager til 11 uker og 6 dager av svangerskapet.
Vekt: 5-10 g
CRL: 41-52 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

Om barnet: Øyelokk og tannknopper

I begynnelsen av denne uken er fosteret ni uker gammelt. Nå dekker øyelokkene øynene, og de åpnes ikke før omkring 27. uke. Lever, tarmer, hjerne og lunger begynner så smått å fungere nå, og hodet vokser ikke like fort lenger. 20 små tann­knopper finnes i gommene.

Ved slutten av uken samles tarmen i buken igjen, slik at navlebrokket forsvinner. Tynntarmen er også foldet og begynner å få tarmtotter som etter fødselen vil oppta næringsstoffer til kroppen. Fordøyelses­musklene begynner å virke og trekker seg sammen.

Fosteret beveger seg mye, men det er fremdeles for tidlig å kjenne de små sparkene.

11 uker gravid
Å dele nyheten om graviditeten er ofte en hyggelig opplevelse. Illustrasjonsfoto: iStock

Til foreldrene: Tid for å dele nyheten?

Har dere delt nyheten med familie, venner og kolleger? Hvis ikke, kan det snart være lurt å gjøre det. Noen er oppfinnsomme i måten de avslører hemmeligheten på, men ofte er det nok å bare si det – budskapet i seg selv er jo en stor overraskelse. Det kan føles godt å kunne snakke med andre om tankene og følelsene rundt svangerskapet – men ikke glem at det er dere som par som bør ha hovedfokus.

Det er lettere å holde en sunn livsstil hvis dere er to om det. Det nytter lite å si at hun må spise sunt, mens du selv har hånden langt ned i chipsposen. Sunne foreldre er de beste forbildene for barn som skal vokse opp i en verden full av fristelser.

Nå som livmoren kommer opp av bekkenet, kan det være mulig å høre barnets hjerteslag med en doppler. Husk at tidspunktet for når det går an å høre hjertelyden, varierer fra kvinne til kvinne, og fra svangerskap til svangerskap. Noen er så heldige at de får høre det denne uken, andre må gjerne vente enda en stund. Det lille hjertet slår fort, mellom 110 og 160 slag i minuttet. Det er ikke anbefalt å lytte i tide og utide, da lydbølgene fører til oppvarming av fosteret og fostervannet

Noen gravide er plaget av hodepine. Forsøk å unngå stress og vonde arbeidsstillinger, drikk rikelig og gå en daglig spasertur – det kan hjelpe. Du bør være forsiktig med bruk av smertestillende medikamenter mens du er gravid.

Babyen i mors kropp denne uken:

11 uker gravid


Tema: Risikosvangerskap og flerlinger

Babyverden har en podcast uke for uke. Under tema vil du for hver uke kunne lese en oppsummering av det som ble sagt i podcasten. Du kan lytte til podcasten i spilleren over eller ved å søke opp Babyverden uke for uke der du lytter til podcaster. 

Fødselslege Tilde Broch Østborg:

Babyen er fortsatt så liten at den ville fått plass i håndflaten din, men organsystemene inne i den lille kroppen har begynt å fungere.

Synes du fortsatt det er forvirrende om du skal kalle babyen for embryo, foster eller baby? Jordmor og lege vil forstå hva du mener uansett. Men babyen kalles embryo når den dannes, og foster når den er ferdig dannet og skal vokse og modnes. Baby kan du trygt kalle den lille i magen uansett, og nå begynner den endelig å ligne på en også.

Noen svangerskap faller inn under kategorien risikosvangerskap. Årsaken kan være hos mor, det kan være knyttet til selve svangerskapet, eller hos babyen. Graviditeten kan begynne normalt men bli et risikosvangerskap.


Hvis mor har sykdommer før svangerskapets begynnelse som kan påvirke henne og/eller barnet, kan det føre til at graviditeten anses som et risikosvangerskap. Det kan være diabetes, nyresykdom, astma, kraftig overvekt eller andre ting. Det er viktig at helsepersonell er informert om tilstanden fra starten av. Krever tilstanden behandling, bør man snakke med helsepersonell før man planlegger å bli gravid. Dette for å legge forholdene best mulig til rette for graviditet. Har man ikke rukket det i forkant, bør man ta kontakt med lege eller jordmor så tidlig som mulig i graviditeten.

Oppdager man at det er mer enn én baby i magen, vil det bli et risikosvangerskap. Men risikoen avhenger av flere ting: Hvor mange babyer er det? Deler de morkake? Hvor stor er risikoen for prematur fødsel?

Svangerskapsdiabetes, svangerskapsforgiftning og at babyen ikke vokser som den skal vil også føre til at graviditeten anses som risikosvangerskap.

Det er vanskelig å si noe generelt om hvordan risikoen kan påvirke svangerskapet og fødselen. Gravide med risikosvangerskap er en gruppe kvinner med risiko for helt ulike ting og med helt ulik grad av risiko. At svangerskapet kvalifiseres som risikosvangerskap trenger ikke å bety at faren for baby og/eller mor er stor – bare at man bør følge bedre med.


Jordmor Annett Hegén Michelsen:

Hva om det er mer enn én baby inni magen? Siden mange er på tidlig ultralyd, oppdages ofte flerlingesvangerskap der. Noen kan allerede ha mistenkt at det var flere barn der inne fordi de hadde kraftige symptomer, fikk mage tidlig eller hadde en følelse av det. I noen familier er det også en økt tendens til å få tvillinger.

Det er ulike reaksjoner på det å få vite at det er tvillinger eller enda flere. Noen tenker "Jippi, nå slipper jeg unna med én fødsel!" mens andre tenker "Hjelp! Hvordan skal vi klare dette?"

Kan man oppdage tvillinger ved å høre to hjertelyder? Kanskje, men det er vanligvis ikke slik man finner ut at det er flere barn i magen. Som regel må det en ultralyd til. Dessuten er de fleste jordmødre og leger forsiktig med å lytte til hjertelyd tidlig i svangerskapet. For det er ikke alltid at babyen ligger sånn til at det er mulig å høre den, og da er det bedre å ikke prøve slik at man ikke risikerer å uroe moren unødig om man ikke finner den. Noen går med på å prøve så lenge mor er innforstått med at det ikke er sikkert at det går.

Som gravid med flere barn i magen får man tettere oppfølging. Den gravide går gjerne til fastlege og jordmor som vanlig, men har også kontroller på sykehuset hvor hun skal føde. Svangerskapsomsorgen kan også flyttes mer eller helt til svangerskapspoliklinikken. Dette fordi man trenger å følge opp flerlingesvangerskap tettere fordi det regnes som risikosvangerskap. Risikoen for svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk og prematur fødsel er blant annet økt.

Tenk å ha delt livmor sammen med ett eller flere søsken! Hvor nære naboer barna er avhenger av hvilken type flerlinger de er. Toeggede tvillinger har hvert sitt "hus" – egne fostersekker og morkaker. Eneggede tvillinger kan ha hver sin eller dele morkake og fostersekk. Når barna deler morkake er det en risiko for at tilførselen av næringsstoffer ikke er helt lik, og man må følge ekstra nøye med. Som regel går det veldig bra.

Det kan være tungt å bære fram flere barn samtidig. Det er en ekstra belastning for rygg, bein og hofter, og mange blir sykemeldt ganske tidlig i svangerskapet. Men mange synes likevel at det er fint å være gravid med flerlinger, og at barna har glede av hverandre.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: