BabySmå babyer gjør seg forstått med tegn!

Små babyer gjør seg forstått med tegn!

Av Av Janet Molde Hollund Foto: Privat 7242 Sist oppdatert 24.08.11

Med to fingre som stryker ned langs halsen kan babyen fortelle at hun er tørst. Les om den nye trenden - babysigns.

Med babytegn lærer hørende babyer å kommunisere før talespråket er på plass.Veronika Jonassen husker godt første gang datteren Veronje brukte ett av tegnene hun hadde lært. Familien var på sydenferie, og den ni måneder gamle jenta satt i vognen og kikket opp i luften. Plutselig åpnet og lukket hun hånden sin – det som er tegnet til fugl. Og det bare én måned etter at de hadde startet treningen.

– Veronje var så glad og fornøyd da hun kunne fortelle oss noe, minnes mamma Veronika.

Babytegn, babysigns eller tegnspråk. Kjært barn har mange navn. Prinsippet er at foreldre bruker tegn samtidig som de prater med barnet, slik at babyen etter hvert kan kommunisere med foreldrene – selv om de ennå ikke har utviklet talespråk. På den måten kan babyen selv gi beskjed om den vil ha vann, ny bleie eller er ser en hund. Noen bruker noen tegn fra tegnspråk, noen «tegn til tale» og andre lager egne tegn.

Fortell i forumet: Hvor tidlig klarte du å kommunisere med babyen din?

Veronje og Johannes sitter på mamma Veronikas fang og gjør tegnet for vann.

Leste om det
– Jeg leste om dette på et nettsted da Veronje var åtte måneder, og fikk veldig lyst til å teste ut om det virkelig fungerte på så små barn. Jeg fant noen amerikanske nettsider med tegn – Babysigns. Etter hvert hadde jeg lyst til å bruke norske tegn, og fikk en tegnspråkbok av mora mi. Vi lette også på nett etter forskjellige tegn, og noen forenklet jeg selv, forteller Veronika. 

Lille Veronje tok tegnene veldig fort. Og selv om hun lærte tegn, sinket det ikke talespråket.

– Jeg tror tvert imot at tegnene er med på å forsterke språket og får det fortere i gang. Jeg laget en oversikt over hvilke ord Veronje kunne da hun var 15 måneder. Jeg kom fram til 40 ord med ren uttale. Da hun var ett og et halvt kunne hun 80. Samtidig kunne hun også 40 tegn og forsto dobbelt så mange, sier Veronika, som selv er førskolelærer og spesialpedagog.

Veronje er i dag fem og et halvt år og har lillebror Johannes på ett og et halvt. Selv om Veronje sluttet med tegn etter hvert som hun begynte å snakke, bruker hun i dag tegn i samtale med lillebror. Veronika mener nytteverdien av tegn til tale er at de unngår frustrerte barn som ikke klarer å gjøre seg forstått.

Å stryke seg på kinnet betyr katt, å klappe seg på låret betyr hund og ved å ta hånda opp og ned sier du vann. Men Veronika prøver å ikke snakke om bestemor når de sitter og spiser.

– Tegnet er nemlig å dra fingre over pannen, og da får han mat i hele håret, ler hun.


Videoen er hentet fra YouTube.

Benediktes sønn Nikolai (på bildet ca. 20 måneder) gjør tegnet for fugl – pekefinger og tommel sammen som et nebb.

Begynte tidlig
Trebarnsmoren Benedikte Øverbakke bruker også babytegn sammen med barna sine. Hun oppdaget babytegn gjennom sin amerikanske svigerinne, og er nå i full gang med tegn til barn nummer tre. Nå når babyen er åtte måneder har hun tegn for for eksempel sove, melk, vann, ferdig og bleie.

– Da jeg begynte med tegnspråk på tvillingene våre for fire år siden ble det sett på som veldig sært. Jeg hadde nok heller ikke begynt hvis jeg ikke hadde sett hvor bra det virket for mine tantebarn. Men jeg har nå selv erfart at det fungerer, og denne gangen har jeg forsket og planlagt lenge. Jeg begynte med tegn så snart jeg hadde kontakt med barnet, forteller Benedikte.

Ord og tegn samtidig
For Benedikte og barna handler det om å få til tidlig kommunikasjon og gleden ved å mestre det.

– Det er så flott å se hvor glade barna blir når de klarer å få oss til å forstå. De kan fortelle at der kommer en hund, og de kan gi tegn til at de vil ha vann. For oss voksne er det viktig at vi bruker ordene samtidig med tegnene, slik at vi ikke ødelegger talespråket. Noen er skeptiske, men det er helst de som ikke har sett tegnspråk i praksis. For oss er det en stor berikelse og til glede for alle, sier trebarnsmoren.

Eldstejenta hadde rundt 20-30 tegn som hun brukte aktivt. Benedikte sier at barna også krevde tegn fra foreldrene når de ikke hadde begreper selv.

– Noen tegn har vi også laget selv. Helikopter ville guttungen ha et tegn på, så da måtte vi finne på det. Han har også hatt god hjelp av tegnspråket, siden han var litt senere enn søsteren til å snakke på grunn av væske i ørene, sier Benedikte.

Døveforbundet svært positive
Helge Herland i Døveforbundet sier tegn til babyer har vært veldig populært i USA de siste ti årene, og de siste årene også i Sverige. Han har selv normalt hørende barn og barnebarn som har brukt tegn til tale som babyer, og har derfor erfaring med at barn helt ned i en alder på syv måneder kan gjøre bruk av tegn.

– Fra de er 12-18 måneder kan de ofte ha 20-50 aktive tegn før de utvikler talespråk. De vanligste begrepene de lærer seg tegn for er for eksempel mamma, pappa, mat, drikke, bade, vondt, grøt, melk og ulike dyr, sier Herland.

Døveforbundet har gitt ut en egen bok som heter ”Babytegn”. Dette er en bok med 99 tegn fra norsk tegnspråk.

Hvilken betydning tror du babytegn har for barnet når det etter hvert skal lære seg talespråk?
– Vi mener barna får et godt grunnlag for å utvikle språk. Erfaringen vi selv har sett hos barn tilsier det. All ekspertise sier at man skal komme i gang med kommunikasjon med barna så tidlig som mulig. Når vi ser at barn kan kommunisere med tegn før de utvikler tale, hvorfor skal vi da ikke utnytte det, spør Herland.

Herland sier Døveforbundet synes det er flott at tegn fra norsk tegnspråk kan brukes på denne måten.

– Nordmenn flest er jo redd for å bruke tegn og kroppsspråk, vi skal helst ha begge hendene i lommen og en snus i kjeften. Det er bra at foreldre tør å bruke hele seg og det er bra at de oppdager hvor mange gode tegn som finnes i tegnspråk. Kanskje noen familier får øynene opp slik at de fortsetter utviklingen, tegn kan bli til tegnspråk og på den måten lærer de seg et nytt språk, sier Herland.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: