Vinter kan være riktig hyggelig med snødekte trær, skøyteis på vannet, og masse lek og moro. Huden synes derimot ikke noe særlig om vintermånedene. Barn som er mye ute kan lett få tørr hud, da er det viktig med riktig pleie.  

Sist oppdatert: 5. desember 2008

Mens vi voksne sitter på varme kontorer med kaffe og vifteovn når vinteren kommer, er barnehagebarna ute i kald og tørr vinterluft med sin ømfintlige hud. I barnehagen er det nemlig utetid året rundt. Vi vet å kle barna godt med ull og tette dresser, men fjeset som er aller mest utsatt er det også viktig å huske.

Fete kremer
Tørr hud skal helst holdes tildekket, men det er lettere sagt enn gjort med ansiktshuden. Når barnet skal være ute i kaldt vær må huden i ansiktet og på hendene derfor beskyttes med en salve eller en fet krem. Helsekostforretninger og apotek selger kuldekrem spesielt beregnet på barnehud. Det kan være en god idé å smøre litt krem på armen til barnet først for å forsikre deg om at det ikke får noen allergisk reaksjon.

Kremer med for høyt vanninnhold kan fryse og skade huden, derfor må kremen som brukes være fet. Kremen bør smøres på huden et kvarters tid før barnet skal ut. Da får vannet i kremen tid til å fordampe. Avtal «smøretid» med barnehagen for barnet ditt.

Såpe med måte
Såpevask kan gi tørr hud fordi det fjerner fettstoffene som holder på fuktigheten i huden, og bør derfor brukes med måte. Velg en såpe som har samme suhertsgrad som huden (cirka pH5). Ansiktet bør få være mest mulig i fred for vaskekluten om vinteren og spesielt rett før barnet skal ut.

Hvis barnet bader i badekar, kan du gjerne tilsette badeolje i vannet. Den rengjør som såpe, men har en smørende og oppmykende effekt på huden.

Etter bad eller dusj må huden ikke skrubbes, men lufftørkes eller klappes forsiktig tørr med håndkleet.

Leppepomade
Leppepomade kan også være gunstig å ha for hånd i vintermånedene selv om ikke barnet bruker det til vanlig. I sur og kald vind sprekker leppene fort og det kan bli smertefullt og irriterende for barnet. Bruk en fet leppepomade eller leppekrem.

Forfrysninger
Nesetippen, øreflippene, fingrene og tærne er mest utsatt i den kalde lufta. Hvit og nummen hud er tegn på at barnets hud er i ferd med å fryse. Da er det viktig å få barnet i hus og varme det med tekstiler eller varmt vann.

Og til sist: husk at mor og fars hud også trenger ekstra pleie om vinteren!

Kilder:

Helsenytt.no
Helsenett.no
Norges Apotekerforening
Institutt for farmakoterapi, UIO

Hva synes du om artikkelen?