PrøverPrøvd å bli gravid i sju år

Prøvd å bli gravid i sju år

Helene fikk bestemoren sin til å strikke disse babysokkene flere år før hun døde, og lenge før Helene og Terje begynte å prøve å bli gravide. "Måtte bare sikre meg noe hun hadde laget til en ønsket framtidig baby", sier hun. Foto: privat.
Av Maren Eriksen 6226 Sist oppdatert 24.02.12

I sju lange år har Helene og Terje drømt om å få sin egen lille baby. Utallige runder med hormoner, fire prøverørsforsøk og tre fryseforsøk senere er håpet like sterkt. Snart venter forsøk nummer fem.

– Målet er å bli gravid i år, sier Helene.

Det er ikke det første året hun har tenkt at i år skal det skje. Første gang var i 2005 da hun kastet p-pillene i håp om å bli gravid.

– Venninnene mine prøvde også å bli gravide rundt den tiden. Nå har flere av dem både to og tre barn, mens vi ennå prøver å få vår første, forteller hun.
Etter en stund kom legens ord fra da hun først fikk resept på p-piller fram fra glemselen. Han hadde sagt noe om at det kunne være problematisk for henne å bli gravid. Der og da hadde hun ikke tenkt så mye over det, men nå ville hun vite hvorfor.

Les om utredning ved ufrivillig barnløshet

Etter å ha søkt forklaringer på nett, var det ingen overraskelse da gynekologen konkluderte med at hun har PCOS – cyster på eggstokkene. Da hadde Helene og Terje allerede prøvd å bli gravide i ett år uten hell.

Dette er PCOS
PCOS står for polycystisk ovariesyndrom og er en tilstand hvor det dannes væskefylte hulrom (cyster) på eggstokkene. Disse forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører til hormonforstyrrelser. PCOS rammer 5-6 prosent av kvinner i fruktbar alder. I noen familier kan både mor eller søstre også ha tilstanden. Tilstanden er kronisk og kan føre til ufrivillig barnløshet.

Ble gravid, men mistet
I etterkant hadde hun en kikkhullsoperasjon og PCOS’en ble bedre en stund. Og i 2007 ble hun gravid, men gleden ble kortvarig. Hun spontanaborterte i uke 6-7.

– Jeg hadde følelsen av at det ikke kom til å gå bra helt fra begynnelsen, men det var naturligvis fælt da jeg begynte å blø, sier Helene.
Siden har hun aldri blitt gravid igjen på naturlig vis.

Les: Hva er symptomer og kjennetegn på PCOS

Etter flere runder på hormoner og sprøytekurer, var det i mai 2009 klart for første prøverørsforsøk. Eggkvaliteten var god og alt så veldig lovende ut – helt til egget ble satt inn og nektet å feste seg. På tredje forsøk festet egget seg lenge nok til å få positiv graviditetstest.

– Men det ble bare en halv dag med jubel. Det heter kjemisk graviditet. Det var bare så vidt det var festet en liten stund, forklarer Helene.

Helene har vært en hyppig gjest på Hausken klinikken i Haugesund. Der har det blitt tre prøverørsforsøk (ISCI-forsøk). Eggkvaliteten har vært så godt at de også har kunnet fryse ned befruktede egg og satt dem inn ved såkalt fryseforsøk. I tillegg har Helen og Terje hatt ett prøverørsforsøk og to fryseforsøk på klinikk Maigaard i Århus i Danmark. Det femte forsøket blir igjen på Hausken som er nærmere hjemstedet til Helene og Terje.

Les også: Hausken: - Jeg er imponert over hva vi får til

– De sier at de ikke skjønner hvorfor eggene ikke fester seg. I forrige uke ville de finne ut mer, så jeg var til hysteroskopi (undersøkelse av livmoren, red. anm) for å om det var noe i veien med livmoren. Men de fant ingenting. Egentlig hadde det vel vært greiere om de fant noe – da hadde vi visst hvorfor, sier Helene.

Tar på med hormoner og forsøk
Alle rundene med hormoner og følelsesmessig berg- og dalbane har tatt på, og nå har Helene hatt pause fra behandling siden september.

– Det tar på med så mange forsøk. Det er tøft for kroppen, sier hun.

Like før egguttak har hun pleid å bli så dårlig at hun har vært sengeliggende. Men den verste perioden er ifølge Helene tiden mellom innsetting og graviditetstesten. Er symptomene virkelig graviditetstegn eller bivirkninger av medisinene? Har det endelig lyktes?

– De siste dagene før testing er pyton. Da gjelder det å finne på noe annet. Da plugger jeg gjerne musikk i ørene og går meg en tur som terapi. Det nytter ikke å sitte og vente. Men det er en tøff periode, innrømmer hun.

Se videoblogger som forklarer ulike behandlingsmetoder

Neste prosjekt er på våren når et nytt prøverørsforsøk venter. Men prøvingen er ikke lagt helt på hylla.

– Vi prøver jo normalt også, men jeg har vel ikke helt troen på det. Jeg har jo klart å bli gravid en gang, så jeg burde jo kunne klare det igjen, men muligheten er nok liten.

Å bli gravid har etter hvert blitt et stort og tidkrevende prosjekt, og selv om både Helene og Terje drømmer om barn, er det naturlig nok Helene som har størst fokus.

– Det er jo vi damene som henger oss opp i det og kjenner det på kroppen. Terje har ikke like mye hastverk som meg. Han kan gjerne bli pappa i morgen eller om fem år, mens jeg helst skulle ha blitt mamma for fem år siden, sier Helene.

Hun forteller at Terje snakker lite om det, men at han er med på planene hele tiden.

Les også om at stress ikke minsker sjansen

Vondt når alle andre blir gravide
Helene har sett både venner, kjente og kolleger bli gravide én etter én. Også andre som har slitt med å bli gravide, har klart det i løpet av Helenes tid som prøver.

– Det er tøft når venninner blir gravide, men det er egentlig verre med dem jeg ikke kjenner så godt. Med venninner har jeg vært mer forberedt på at det kom til å skje. Men når hun som egentlig ikke ønsket seg barn på mange år plutselig dukket opp gravid, var det som et bombenedslag. Det er vanskelig å være genuint glad på andres vegne når man så gjerne skulle ønske det var en selv, sier hun.

Forumet på Babyverden har vært godt å ha for Helene. Hun har vært på treff for prøver-gjengen i Oslo, men det meste av praten skjer via forumet.

– På forumet er det flere som har prøvd lenge. Det er ei som nå skal i gang med sitt sjuende forsøk på Hausken klinikken. Det er godt å vite at det er andre som er i samme situasjon. Man føler seg litt alene etter å ha prøvd så lenge, forteller hun.

Helene og Terje har vært åpne med venner og familier om ønsket om barn, men hun har ikke informert alle kollegene sine om hvert eneste forsøk.

Har troen på å bli gravid i år
Helene har prøvd det meste for å bli gravid. Også akupunktur og healing. Hun ser ikke bort ifra at hun kommer til å prøve dette igjen i forkant av det femte prøverørsforsøket. Denne gangen er hun ganske optimistisk.

– Ja, jeg har tro på at dette kan gå. Premissene er litt annerledes denne gangen. Klinikken har fått seg et eggoskop som skal hjelpe til å finne det ultimate egget, noen nye medisiner og noe som heter embryoglue som skal lime fast det befruktede egget. De har gode resultater så langt, så det lover godt. Det er greit når det er noe nytt å prøve, sier Helene.

Hun har også gått ned i vekt det siste året i håp om at det kan ha god effekt.
Akkurat når prøverørsforsøket blir, er ikke bestemt. Det avhenger av Helenes syklus, men også at Terje er hjemme. Han reiser mye i jobben, så Helenes syklus må klaffe med hans friperiode for suksess.

Se også eggløsningskalkulatoren for å finne din fruktbare periode

Holder alle muligheter åpne
Helene har også tenkt på muligheten for adopsjon eller å være fosterfamilie.

– Men det føles ikke riktig ennå. Drømmen om vår egen baby er fremdeles først. Og tanken på at man kan bli fratatt et fosterbarn man har blitt glad i er en stor redsel, sier hun.

I dag er Helene 34 år og føler ikke hun har dårlig tid på seg, selv om hun ikke kan bli gravid fort nok. Gynekologen har fortalt henne at kvinner med PCOS ofte er fruktbare lenger enn andre kvinner, og at det gjerne er dem som blir gravide på naturlig vis etter å ha fylt 40 år.

– Men jeg vet jo ikke om det vil skje med meg, sier Helene.

Les mer om behandling av ufrivillig barnløshet

Dermed ble ikke det fjerde prøverørsforsøket det siste slik hun hadde lovet seg selv. Og selv om hun i dag sier at det femte skal bli det siste, vet hun at sjansen er til stede for at hun vil ombestemme seg om spiren ikke sitter denne gangen heller. Hun hadde opprinnelig sett for seg tre barn, men begynner å tvile på om hun noen gang får en så stor familie, men håper på en eller to.

– Jeg har alltid drømt å bli mamma, avslutter Helene.

Etter ønske fra Helene og Terje er navnene deres byttet ut.

Les også: Sofie kom etter 10 IVF-forsøk

Les også: Har prøvd i fem år: - Det er vår tur nå!

Les også: Line: Det er vondt å se andre gravide

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: