Mari-Iren og Fred Magne fikk beskjed om at de mest sannsynlig ikke ville kunne få flere barn. Men oddsene var på deres side og nå er Mari-Iren over halveis i svangerskapet med nummer to.

Sist oppdatert: 5. mai 2010

Da Mari-Iren og Fred Magne skulle ha sitt første barn sammen, var det ikke planlagt i det hele tatt. May-Iren ble nemlig gravid selv om hun gikk på p-piller.

Fredrik Parelius ble født og gleden var stor. Nå ville de at han skulle få ett søsken også.

– Etter at Fredrik Parelius ble født, begynte jeg aldri på noe prevensjon igjen, og vi kunne ikke skjønne hvorfor jeg ikke ble gravid, forteller Mari-Iren Lindseth.

Så begynte hun å bli plaget med sterke menssmerter – så ille at hun ble kjørt til legevakten med ambulanse. Det skulle likevel gå mange måneder – og mye smerte – før de fikk forklaringen; Mari-Iren hadde endometriose. Hun ble operert flere ganger.

Mari-Iren Lindseth, samboeren Fred Magne, Fred Magnes datter Ingrid Marie, og sønnen deres Fredrik Parelius. Om noen måneder teller familien fem…

– For et år siden, etter en operasjon, fikk jeg beskjed om at vi mest sannsynlig ikke kunne få flere barn på grunn av at jeg hadde så mye endometriose. Og om

vi skulle klare det, så måtte det bli med IVF (kunstig befruktning). Vi var i sjokk, selv om vi hadde forberedt oss på det verste. Selv om vi hadde barn, følte vi det var urettferdig – vi hadde håpet på ett til, sier Mari-Iren til Babyverden.

Noen måneder senere – i juli i fjor – ble hun operert igjen. Denne gangen måtte hun helt til Ullevål, en lang tur for Mari-Iren som bor på Nordkapp. Men turen til hovedstaden ga håp.

– Legen som opererte meg er kjent for å være en av de bedre innenfor feltet endometriose. Han ga oss et halvt år og prøve å bli gravide selv. Og skulle det ikke skje, ble IVF det neste.

Og Mari-Iren og Fred Magne lyktes! Fem måneder senere ble det full klaff.

– I desember 2009 fikk jeg en positiv graviditetstest, over 2,5 år etter sønnen vår var født. Nå er jeg uke 25 og overlykkelig for at jeg klarte og bli gravid igjen! sier Mari-Iren.

– Ventetiden har vært som en «evighet»
Når barnet kommer i slutten på august, har storebror blitt knapt 3,5 år. Ikke en voldsomt stor aldersforskjell mellom søsken, vil noen si?

– Nei, men når man prøver og prøver kjennes det ut som en hel «evighet». Men vi har fokusert på hvor heldige vi faktisk er – jeg har ett barn, han har to. Å få en så nedsettende beskjed som vi fikk, setter selvsagt i gang mange følelser, men alt i alt mener jeg at det har styrket forholdet vårt.

– Tenkte du noen gang at du kunne få problemer før du ble mamma for første gang?

– Jeg har bestandig vært redd for det! Men da jeg ble gravid på p-piller, fikk jeg liksom en bekreftelse på at jeg ikke var en dem som kom til å slite, sier hun.

Fredrik Parelius skal bli storebror. Det var det ikke alle som hadde trodd.

Mari-Iren har møtt mange med endometriose på nettforum, og er klar over at hun tross alt er veldig heldig. Noen vil aldri få barn.

Ikke alle får barn
– Først da jeg fikk problemer selv, har jeg forstått hvor vanskelig det kan være. De fleste tror de skal lykkes med en gang, men slik er det ikke.

Da Mari-Iren endelig ble gravid, gikk det ikke lang tid før en del plager oppsto. Hun har blant annet vært sengeliggende med kvalme, sliter med store smerter i ryggen og har bekkenløsning. Men hun ser på det som bagateller:

– Klarer man å bli gravid, bør man ikke klage!

– Jeg tør nesten ikke spørre, men gjør det likevel, har dere tenkt å prøve å få flere etter denne?

– Nei, vi sier stopp nå. Selv om dette svangerskapet faktisk kan gjøre meg frisk av endometriosen, så er vi fornøyde!

Hva synes du om artikkelen?