PrøverForberedelserMedisiner kan hindre svangerskap

Medisiner kan hindre svangerskap

Av Av Maren Eriksen,. Ill. foto: Istockphoto 8276 Sist oppdatert 25.01.05

Tar du deg en Ibux når du har vondt i hodet eller feber? Du er ikke alene. I 2003 ble det ifølge NRK solgt betennelesdempende medisiner for over 580 millioner kroner her i landet. Noen av disse mest brukte legemidlene kan hindre svangerskap. Ønsker du å bli gravid, kan det derfor være lurt å unngå disse.

Det viser seg imidlertid at slike vanlige medisiner, som man kan kjøpe reseptfritt på apotek, bensinstasjoner og butikker, kan ha negativ innvirkning på fruktbarheten. Dette gjelder i hovedsak medisiner som brukes mot revmatiske sykdommer, smerter og feber. Mange kvinner bruker slike legemidler i forbindelse med hodepine, menstruasjons- og eggløsningssmerter, uten å vite at disse kan påvirke muligheten til å bli gravid.

Langvarig mistanke
De siste årene har det kommet opplysninger som har pekt i retning av at en del legemidler kan redusere sjansen til å bli gravid.

– Vi har hatt mistanke om denne sammenhengen i flere år. De første studiene kom allerede på 1980-tallet. Studiene er ikke entydige, men at det nå er enighet om å advare er bra, sier Johan Fredrik Skomsvoll, overlege ved revmatologisk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim til NRK-programmet Puls.

Hemmer eggløsning
Årsaken til at disse legemidlene kan hindre svangerskap, er at de kan hemme dannelsen av prostaglandiner, som er nødvendige for normal eggløsning. I verste fall kan eggløsningen utebli helt. Prostaglandiner finnes naturlig i kroppen (bla i eggstokkene).

Skomsvoll sier han ikke vet hvor tett opp mot eggløsning legemidlene må tas for å påvirke negativt, men mener det er grunn til å tro at risikoen er større tett opp mot eggløsningsøyeblikket. Han mener også tablettstyrken og antallet tabletter som tas er av betydning.

Verst for dem som allerede har problemer
Statens legemiddelverk understreker på sine nettsider at de fleste som bruker disse legemidlene ikke vil oppleve noen nedsatt fruktbarhet. Det er i hovedsak kvinner som i utgangspunktet har vansker med å bli gravide, som vil oppleve problemer i tilknytning til bruk av legemidlene. Legemiddelverket råder kvinner som tidligere har hatt problemer med å bli gravide til å unngå å bruke betennelsesdempende legemidler.

– Vi har sett flere eksempler der kvinner har blitt gravide kort tid etter at de sluttet med medisin, sier Skomsvoll til Puls.

Han oppfordrer også kvinner som prøver å bli gravide til å forsøke å kutte ut medisinene.

Statens legemiddelverk sier på sine nettsider at dersom du bruker betennelsesdempende legemidler hver dag på grunn av kronisk eller vedvarende sykdom (leddgikt, revmatiske sykdommer og lignende) og ønsker å bli gravid, bør du snakke med lege før du kutter ut eller reduserer bruken.

– Det er viktig å understreke at de betennelsesdempende medisinene trolig ikke har noen dramatisk effekt på kvinners fruktbarhet, sier overlege ved Statens legemiddelverk, Steinar Madsen til Puls.

Forsiktig også under svangerskapet
Skomsvoll sier også til Puls at slike legemidler heller ikke bør brukes under svangerskapet med mindre kvinnen har en spesiell sykdom som krever det.

– Uansett er det viktig å snakke med legen om hvilke type preparat man da kan bruke, dose og tidsperiode, sier han.

Kan føre til spontanabort
Forskning.no omtaler i en artikkel en amerikansk studie, publisert i British Medical Journal i fjor, hvor over tusen kvinner som nettopp hadde funnet ut at de var gravide ble intervjuet om medisinbruk i tiden rundt unnfangelsen og etterpå. En rapport basert på denne studien, antydet at stoffer i betennelsesdempende legemidler kunne øke risikoen for spontanabort med opptil 80 prosent. Ifølge forskning.no skal sammenhengen være særlig sterk når legemidlene brukes rundt unnfangelsestidspunktet, eller i mer enn én uke sammenhengende. Forskerne bak studien understreker at resultatene må bekreftes av flere undersøkelser.

– Et usikkerhetsmoment er selvfølgelig hvorfor jentene tok medikamentene i utgangspunktet. Det må jo ha vært en grunn for at de har tatt smertestillende, og man må være sikker på at det ikke er sykdommen som har skylda, sier professor Britt Ingjerd Nesheim, avdelingsoverlege ved Kvinneklinikken ved Ullavål Universitetssykehus til forskning.no.

Hun mener det i hovedsak dreier seg om å begrense bruken av slike legemidler mot småplager som går over av seg selv.

Paracet beste alternativet
Det beste alternativet til betennelsesdempende legemidler er paracetamolholdige smertestillende midler (f.eks Paracet). Ifølge forskning.no skal årsaken være at paracetamol kun virker på sentralnervesystemet, mens de aktuelle betennelsesdempende legemidlene virker på hele kroppen.

Merker legemidlene
I skrivende stund har ikke alle disse legemidlene advarsler som antyder slik sammenheng. Preparat-omtalene og pakningsvedleggene er i ferd med å bli oppdatert, og arbeidet ventes å være avsluttet i løpet av 2004. Advarsel er allerede innført for noen av de viktigste legemidlene i denne gruppen, skriver Statens legemiddelverk.

Betennelsesdempende legemidler som kan redusere muligheten til å bli gravid:
Virkestoff (innholdsstoff) Legemiddelets navn Advarsel i preparatomtale
mot bruk hos kvinner som
prøver å bli gravide
Aceklofenak Barcan
Celecoksib Celebra Ja
Diklofenac med misoprostol Artrotec
Diklofenak Cataflam
Diclofenac
Diclofenac Kaluim
Modifenac
Otriflu*
Etoricoksib  Aroxia
Ibuprofen Brufen
Brufen Retard
Ibumetin*
Ibuprofen*
Ibuprox*
Ibux*
Indometacin Confortid
Indocid
Ketoprofen  Ketoprofen
Orudis
Ketoroloac  Toradol
Meloksikam  Mobic
Nabumeton  Relifex
Naproksen  Ledox*
Napren*
Napren-E
Naprosyn
Naprosyn Entero
Naproxen*
Naproxen-E
Ja
Ja
Parecoksib  Dynastat Ja
Piroksikam  Brexidol
Felden
Pirox
Piroxicam
Rofecoksib  Vioxx Ja
Sulindak  Clinoril
Valdekoksib  Bextra Ja
* Finnes i reseptfrie pakninger
Kilde: Statens legemiddelverk

Kilder:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Neste artikkel

Nyeste artikler: