ParforholdetDe lykkeligste har mest sex

De lykkeligste har mest sex

Men man blir ikke lykkeligere av å ha mer sex. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen og Janet Molde Hollund 4821 Sist oppdatert 02.12.13
Er du lykkelig, er sjansen også stor for at du har sex hver dag. Men man blir ikke lykkeligere av å ha mer sex.

– Har man det godt sammen, har man mer sex. Men det er også mange som har mye sex som ikke er lykkelige, for eksempel om den ene føler seg tvunget til sex, eller ”ofrer seg” for partneren. Det gir ikke lykke, sier psykolog og sexolog Thore Langfeldt. Han har også skrevet boken ”Seksualitetens gleder og sorger”.

Babyverden gjennomførte i 2013 en brukerundersøkelse hvor over 1700 svarte på en rekke spørsmål, deriblant om lykke og sex. Én av konklusjonene var altså at de som svarte at de var veldig lykkelige eller superlykkelige, også var de som hadde mest sex. Nesten 9 av 10 som hadde sex daglig, følte seg også lykkelige. Motsatt var 45 prosent av de som aldri hadde sex ikke lykkelige i det hele tatt.

– Seksualitet er mer enn et samleie, det handler om å ta på og være gode med hverandre. Hormonet oxcytocin, som også kalles kjærlighetshormoner, utskilles hvis en har en god orgasme. Så hvis en har god sex med skikkelig orgasmer, kan det godt være at du føler deg mer lykkelig, sier familieterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning Tea Bjørnstøl.

Mest lykkelige før vi får barn
Undersøkelsen viste også at 61 prosent av de superlykkelige ikke hadde barn. Og tendensen var synkende. De minst lykkelige hadde fire barn.

– Når du er ung og forelsket, er det flere hormoner i sving. Du er nysgjerrig og ser alt det gode i personen du er sammen med, og jeg pleier å si at folk nesten er litt «halvpsykotiske». Etter hvert går forelskelsen over, og du går mer inn i et forpliktende forhold. Når du får barn, blir livet ofte ganske annerledes. Du møter hverdagen, og spenningen forsvinner. Det blir ofte veldig mye hverdag med små barn, spesielt når begge foreldrene jobber, sier Bjørnstøl.

Flere resulater:


  • Det er kanskje ikke overraskende at de yngste (de under 20 år) har mest daglig sex, mens de mellom 30 og 34 år har minst. Den hyggelige nyheten er at det tar seg opp når man bikker 40 år.

  • Folk flest i vår undersøkelse har sex minst én gang i uken.

  • Det er sju ganger større sjanse for sex hver dag om han har hovedansvaret for husarbeidet.

  • De med lavest fullførte utdanning, har mer sex enn de høyt utdannede.

  • De som tjener minst har også mer sex.


Men hun er likevel ikke veldig pessimistisk på småbarnsforeldres vegne:

– Det er ikke uvanlig med god sex i tiden etter en fødsel. Etter fødselen utskilles kjærlighetshormonet oxytocin, som kommer når en mor ammer barnet sitt – og også når vi tar på hverandre, sier hun.

Mer meningsfullt
– Lykke kan nok knyttes til antall barn. For når man får barn øker stressnivået, man er mer sliten og sover mindre. Man får mindre tid til hygge, og kjenner seg mindre lykkelig. Men noen opplever jo det motsatte – at de blir lykkeligere jo flere barn de får, sier Langfeldt.

Dette til tross, vi velger jo i stor grad selv å få barn. Og selv om det kanskje ikke slår ut på lykkebarometeret, blir kanskje livet mer meningsfullt med barn i bildet. Dette tror også Langfeldt stemmer.

Klarer oss uten sex i en periode
Han mener at småbarnsforeldre må regne med at sexlivet blir annerledes i en periode når barna er små.

– For noen holder sexlivet seg stabilt, og for andre blir det dårligere eller bedre. Mitt inntrykk er at mange unge par i dag har lite sex, fordi de lever så stressede liv. Man kan leve godt uten sex i perioder, og heller onanere eller hygge seg på andre måter. Og for mange blir det mer sex når ungene blir større, sier Langfeldt.

Minst sex i bibel-beltet?

Tallene i undersøkelsen vår tyder på at nordlendiger og bergensere har mest sex, mens de på Sørlandet og i Rogaland har minst. Er det religionen som har skylden?

– Kanskje går gjennomsnittet ned fordi de religiøse har mindre sex? Mens de andre har like mye sex som resten, spekulerer Langfeldt.

Mer tid = mer sex
Nøkkelordet for mer sex, mener Langfeldt er tid. Går tiden bort til jobb, barn, surfing på mobil, iPad eller pc og andre tidstyver, ja da blir det også mindre tid til sex. Derfor er det kanskje ikke så rart at brukerne i undersøkelsen vår sier at jo mer tid partneren bruker på husarbeid, eller om andre ordner vedlikehold av hus og hage, jo bedre er det for sexlivet.

– I de lykkelige forholdene bidrar kanskje han mer, slik at man er mer velbalansert og lykkelig. Det handler om tid. Har man tid igjen til sex? I dag jobber mange veldig mye, og skal være tilgjengelig hjemme også. Vi må passe på denne utviklingen, så vi ikke jobber oss halvt i hjel. Drømmen om en god jobb kan bli et helvete, advarer Langfeldt.

Bjørnstøl tror det er veldig viktig å sette av tid til de nære relasjonene. Hun er enig med Langfeldt i at mobiler, nettbrett og internett er store sextyver, men hun tror like gjerne det kan handle om fritidsaktiviteter, klubber, fotball eller venner.

– Alt utenfra stjeler tid, tid som også skulle vært investert i parforholdet. Jeg tror det er viktig at par kan snakke sammen, og finne ut hva som er bra for dem, sier Bjørnstøl.

Langfeldt tror en løsningen kanskje kan være å benytte seg mer av barnevakt, og reise bort sammen. Det vil kanskje ikke løse problemet på sikt, men Langfeldt forteller at mange par opplever å ha mye sex når de kommer seg bort litt.

– Men når man kommer hjem igjen, skrus laptop, iPad og mobil på igjen, og stjeler mye av tiden. Jeg er sikker på at internett er en av de viktigste sextyvene. Mange snakker jo nesten ikke sammen lenger, fordi de har nesa begravd i en iPad, sier Langfeldt.

Han mener vi er for avhengige av disse tekniske duppedittene, og forteller at andre synes det er rart når han lar mobilen ligge på hytta når han drar til byen en tur.

Prestasjonspress og tenningstid
– Er det mye forventninger til unge par om å klare alt – også sex?

– Jeg tenker at det er store forventninger om å prestere – på alle arenaer. Og det er klart at dersom en tenker at en skal prestere også i forhold til sex, så kan det også gå ut over evnen. En klarer rett og slett ikke å ha sex. Men det er heller ikke alltid at forventningene kommer utenfra, det kan like gjerne være en selv som legger press på seg selv. Det kan bli frustrasjon ut av slikt, sier Bjørnstøl.

Hun sier også at når folk blir eldre, kan det ta lenger tid å bli tent seksuelt. Det kan da være fint å vite hvilket tenningsmønster en har, og hva som er godt.

– Noen snakker sammen, men det forbauser meg egentlig at unge snakker så lite om sex. Det vil si - mange unge snakker mye om sex, men ikke i forhold til seg selv sammen med partneren sin. Det blir ikke på den nære måten, sier Bjørnstøl.

Sex og kjærlighet er to forskjellige ting
Men selv om par som er lykkelige har mer sex, advarer Langfeldt mot å knytte sex og kjærlighet for tett sammen.

– Ikke tenk at man ikke er glad i hverandre om man ikke har sex. Kjærlighet og sex er uavhengige av hverandre, men mange blander dem sammen. Det er bare tull å si at hvis hun ikke er kåt på meg, så er hun ikke glad i meg. Det er skummelt å knytte disse to sammen, sier Langfeldt.

Hans beste tips for parforholdet er å være åpne og vise medfølelse. Det er også en fordel om paret ikke er for forskjellige. Og så gjelder det å sette av tid til sex.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: