Han hadde ikke store sjansen til å overleve. Bare 275 gram veide han da han kom til verden. Med god hjelp fra legene har han kjempet seg frem.  Den minste premature gutten i verden, er kommet hjem.

Sist oppdatert: 15. mars 2010

Den lille medisinske sensasjonen ble født i Tyskland i juni, men fikk først lov til å dra hjem i desember. Da veide han 3700 gram. Talsmannen ved Universitetssykehuset i Göttingen, kunne da melde at både mor og barn var i god form og at familien hadde det bra. Utrolig nok – for gutten hadde ikke oddsene med seg da han ble født, som et av de minste barna som noensinne er reddet.
 
Babyen var altså bare 275 gram ved fødselen, og mirakelet ble målt til 27 centimeter, født i 25. svangerskapsuke. Hvert år blir cirka 1000 tyske babyer født i uke 24 eller 25, men med vekt under 350 gram er det lite sannsynlig at barnet overlever. Men denne lille gutten var en virkelig “fighter”.
 
Tatt med keisersnitt i uke 25
Moren kom inn på sykehuset – noe var galt i magen. Legene slo fast at barnet ikke hadde det bra, og var i stor fare. Først prøvde legene å utsette fødselen så lenge som mulig, men snart ble komplikasjonene så store at barnet måtte tas med keisersnitt.
 
Nesten 16 uker før termindagen, kom gutten til verden. Med sine 275 gram var han den fjerde minste prematurbabyen som siden har klart seg. Tre premature jenter med lavere vekt har tidligere klart seg og overlevd. Premature gutter har 25 prosent høyere risiko for å ikke klare seg, sammenlignet med premature jenter.
 
– Etter seks måneder på intensivavdelingen med nøye medisinsk oppfølging, kunne vi sende ham hjem i desember 2009, forteller Dr. Stephan Seeliger, barnelege ved Universitetssykehuset i Göttingen.
 
Gutten viste sterk vilje – men hadde også en porsjon flaks. Verken store komplikasjoner som hjerneblødning eller livstruende infeksjoner rammet ham, forteller barnelegen.  Både pusten og hjertet var stabilisert helt fra starten, så foreldrene fikk være hos ham og holde gutten sin helt fra han var født.
 
Tidoblet vekten sin før han dro hjem!
Etter at han nå har kommet hjem, etter å ha tidoblet vekten sin, må han likevel tilbake for regelmessige kontroller slik at man kan stimulere ham til å utvikle seg riktig både nevrologisk og motorisk.
Britiske studier har vist at mor og barn som blir godt ivaretatt på spesialavdelinger for premature kan få et liv som alle andre. Et godt utgangspunkt for den vesle mirakelgutten!
 
4 måneder gammel
 
Copyright bildene: Universitetssykehuset i Göttingen
 
 
Hva synes du om artikkelen?