Som gravid er det mange medisiner man må unngå, og mange man kan finne alternativer til. Hos tryggmammamedisin.no får du svar på dine spørsmål – helt gratis.

Sist oppdatert: 9. november 2011

En norsk studie viste at de fleste gravide og ammende er i tvil om hva slags medisiner en kan ta.

– Åtte av ti kvinner hadde brukt minst en medisin mens de var gravide viser en norsk undersøkelse. I samme studie oppgir nesten like mange at de hadde behov for informasjon om medisiner gjennom svangerskapet, sier Sofia Frost Widnes til Babyverden. Hun er farmasøyt ved RELIS Vest, Haukeland universitetssykehus. Sammen med flere andre farmasøyter og leger svarer hun på spørsmål fra gravide og ammende om hvilke medisiner som er trygge å bruke.

Les mer: Jeg er gravid – hva nå?

Gratis og anonym tjeneste
Mange kvinner er bekymret for barnet dersom de må bruke medisiner under graviditeten eller i ammeperioden. Behovet for en uavhengig tjeneste vokste fram, og i sommer ble nettsiden tryggmammamedisin.no lansert. Siden er støttet av norske helsemyndigheter og er en onlinetjeneste for gravide og ammende. Spørsmålene sender du inn anonymt, og etter maks to virkedager får du svar.

Prosjektleder og farmasøyt Trude Giverhaug ved RELIS Nord-Norge, Universitetssykehuset i Nord-Norge sier at de ønsker å bidra til økt kunnskap og trygghet hos de som trenger medisiner, men samtidig unngå at gravide og ammende bruker medisiner som kan være skadelige.

Les mer: Graviditet og psykisk sykdom

– Ved å gi informasjon til den enkelte, ønsker vi å bidra til at mor blir trygg på den behandlingen hun trenger. Samtidig vil vi informere om den risikoen bruk av medisiner noen ganger kan innebære for foster eller diebarn, forklarer Sofia Frost Widnes.

Trygg mammamedisin kom i stand både etter ønske fra pasienter og helsepersonell. Tidligere har farmasøytene svart kun helsepersonell.

Les mer: Er det farlig?

Baserer svarene på all tilgjengelig kunnskap
– Målet er å kunne gi den gravide et best mulig svar. Vi baserer svarene på tilgjengelige retningslinjer og forskning, og svarene er basert på all tilgjengelig kunnskap. Svarene er individtilpasset.

Det som kompliserer medisinbruk under graviditet, er det faktum at mange preparater (naturligvis) ikke er testet på gravide.

– I tillegg til å bruke retningslinjer og kunnskapen vi har, gir vi også rådene utifra samlete erfaringer. Det beste er vanligvis å klare seg uten medisin, men det er ikke alltid tilrådelig. Noen ganger vil det være verre for barnet at mor ikke blir behandlet.

Les mer: Tanker, frykt og følelser

Noen må bruke medisiner i graviditeten
Frost Widnes kommer med et eksempel. Epileptikere som er gravide behandles med medisin, fremfor at babyen i magen kan få mangel på oksygen under et krampeanfall. Også gravide med store smerter, kan i mange tilfeller bli rådet til å ta medisin. Når mor har det ille, kan dette påvirke barnet.

– Det er ikke alltid at det beste er å la være å ta medisin.

Farmasøyten sier videre at det er et fåtall av babyene som fødes i Norge i dag som har en skade som man med 100 prosent sikkerhet kan si skyldes medisin i svangerskapet. I de fleste tilfellene vet vi ikke grunnen til fosterskade. Det som imidlertid det ikke finnes noen tvil om, er at bruken av NSAIDs (som f.eks ibux) de tre siste månedene kan gi alvorlige konsekvenser, og slik bruk frarådes derfor.

Sender du inn et spørsmål til Trygg mammamedisin, kan det være at en av disse svarer deg. Fra venstre Sofia (Frost Widnes), Tina, Jan Anker, Jenny og Ingvild.
 
Trygg mammamedisin

– Tryggmammamedisin.no er en gratis, offentlig informasjonstjeneste der gravide og ammende kan stille spørsmål om medisiner. Alle spørsmål besvares av erfarne farmasøyter og leger som gir produsentuavhengig legemiddelinformasjon.

– Helse Bergen ved RELIS Vest er driftsansvarlig for tjenesten og innehar konsesjon fra Datatilsynet for driften av tjenesten.

Les mer: Ikke bare rosenrødt å være gravid

Les mer: – Uheldig om gravide rådes til å fortsette å røyke

Les mer: Unngå alkohol i hele svangerskapet

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDen evige bekymringen
Neste artikkelMamma annenhver uke
DEL