Silje Dueland fødte en sønn i februar – og åpnet egen hudpleiesalong i mai.  - Permisjonstiden er en ideell tid å starte egen virksomhet på, sier hun. Med rett innstilling og orden i sysakene, er det fullt mulig å starte egen bedrift med baby i hus.

Sist oppdatert: 5. juli 2010

 – Jeg kan egentlig ikke tenke meg et mer perfekt tidspunkt enn permisjonstiden for å starte opp med egen bedrift på. Nå kan jeg jobbe akkurat når det passer meg, forteller Silje Dueland (25) fra Haugesund.
 
Målbevisst førstegangsmamma
4. februar i år fikk Silje og samboeren sin første sønn, Emil-André. Mens mange andre bruker de siste ukene før permisjonen til å roe ned tempoet og la babyens ankomst stå i fokus, er hudpleieren fra Haugesund tydeligvis av en annen legning.
 
– Jeg ble utdannet hudpleier i 2007, og har lenge drømt om å begynne for meg selv, men jeg har ikke hatt råd eller tatt sjansen.
 
I stedet for egen bedrift med en gang, satte Silje i gang med studier i grunnmedisin og en toåring utdannelse i muskelterapi, i kombinasjon med jobb.
 

– Midt i muskelterapien ble jeg gravid. To uker før jeg fødte, døde moren min. Alt dette gjorde at jeg helst ville utsette siste delen av utdannelsen min. Men jeg fortsatte, og jeg tok muskelterapi-eksamen i slutten av mai, da Emil-André var tre måneder gammel, forteller den målbevisste småbarnsmoren.

 
Valgte å satse på egen bedrift
Da Silje var i sluttfasen av utdannelsen sin, fikk hun tilbud om å leie et behandlingsrom sentralt i Haugesund.
 
– Jeg trengte virkelig å komme meg ut og få gjort noe. Så etter mye tenking, kastet jeg meg ut i det. Jeg startet for meg selv – Fresh hud- og muskelterapi var dermed en realitet!
 
De fleste som starter bedrift, forteller at det innebærer mer arbeid enn man gjerne hadde forestilt seg – og at det alltid dukker opp noe uforutsett. Silje er ikke noe unntak. Allikevel synes hun det har fungert veldig fint å starte for seg selv i permisjonstiden.
 
– Emil André har vært med på det meste, fra å sitte på Nav, være med meg på skattekontoret og rydde opp i behandlingsrommet. Nav har eget skjema og

Silje har innredet salongen i herlige farger som vil få kundene til å slappe av. Vil du lese mer om salongen, kan du gå til www.fresh-hud.no

opplegg på delvis utbetaling av foreldrepenger i permisjon. Så jeg må bare passe på å fortelle dem hvor mye jeg jobber.

 
Silje kombinerer business og baby
– Ting gikk veldig fort når jeg først kom i gang med dette og det skjer ting hele tiden. Men jeg henger med, og gjør så godt jeg kan. Jeg kan faktisk ikke tenke meg et bedre tidspunkt å starte rolig på, egentlig. Fordelen med å starte i permisjonen er at man har foreldrepengene og kan dele det opp. For meg fungerer det bedre å starte opp i permisjonen enn det hadde gjort å slutte i en aktiv jobb og satse alt derfra, forteller Silje. Tilværelsen som utearbeidende gründer og nybakt mamma synes hun har gått veldig fint. Hun har allikevel noen refleksjoner rundt det å starte for seg selv i denne perioden av livet.
 
– Det viktig å tenke på seg selv også, og ikke få dårlig samvittighet fordi man ønsker å gjøre noe annet enn å gå hjemme med babyen. Og ha orden i sysakene fra første dag av. Da er alt mye lettere å håndtere hele veien. Pass på at menneskene rundt deg støtter deg. Samboeren min har nå tatt ferie og permisjon noen uker, så da kan jeg jobbe akkurat når det passer. Til høsten blir det nok barnevakt noen få dager i uken. Jeg trives veldig godt hjemme med babyen min, men det er deilig å føle jeg gjør ting igjen.
 
Gründer og nybakt forelder?
Drømmer du, som Silje, om å starte for deg selv i permisjonstiden, finnes det gode muligheter. Foreldrepengene (altså det du får under permisjonen) kan utbetales over en treårsperiode. Du kan kombinere arbeid med foreldrepenger i denne perioden på forskjellige måter: Du kan utsette hele perioden, ved å arbeide fulltid, eller du kan strekke ut perioden over lengre tid ved å ta delvis uttak av foreldrepenger samtidig som du arbeider deltid. Sistnevnte er også kjent som gradert uttak.
 
Gradert uttak 
Silje Dueland har valgt en løsning med gradert uttak. Dette innebærer delvis arbeid mens du mottar foreldrepenger, og utbetalingstiden forskyves tilsvarende. Totalt får du utbetalt det samme som om du hadde valgt fullt uttak. Det er ingen øvre eller nedre grense for hvor mye eller lite du kan arbeide, men de tre siste ukene før og de seks første ukene etter fødselen kan ikke tas ut gradert. De som jobber som selvstendig næringsdrivende, som Silje, eller er frilansere, inngår avtale direkte med sitt NAV-kontor. NAV har utarbeidet eget skjema til bruk ved inngåelse av arbeidsavtaler. Du må sende arbeidsavtalen til NAV i god tid før du skal over på gradert eller utsatt uttak av foreldrepenger.
 
 
HER FINNER DU TIPS! Her er en oversikt over nettsteder der du kan finne mer informasjon om å starte og drive eget foretak:
 
– Bedriftsinformasjonen: www.bedin.no
– Etablerersenteret i Rogaland: www.skape.no
– Etablererskolen i Troms: www.etablerer.no
– Innovasjon Norge: www.innovasjonnorge.no
– Brønnøysundregistrene: www.brreg.no
– Frilansinfo: www.frilansinfo.no
– Work At Home Moms (amerikansk): www.wahm.com
 
Hva synes du om artikkelen?