Mor og far vil så gjerne at datteren (4) skal få være med på fødselen, og har lagt alt til rette for en god opplevelse. Men kan de kreve det?

Sist oppdatert: 17. desember 2010


Spørsmål til jordmor:

Heisann. Jeg skal snart føde, og har ei datter på snart fire fra før. Hun er veldig frempå for alderen, blant annet med at hun kan lese litt og skrive litt allerede. Hun er også veldig interessert i anatomi, og veldig veslevoksen og moden for alderen. Vi ser på masse fødselsprogram på tv, og hun vet alt om hvordan babyen min kom inn i magen, og hvordan den skal komme ut. Jeg vil så gjerne ha henne med på fødselen. Ikke hele, men kun på utdrivningsfasen.

Maja tok imot sitt eget oldebarn!

Jeg og faren ønsker at hun skal stå bak med far, og se når barnet tas ut og legges på magen, og at hun skal klippe navlestrengen sammen med far. Jeg har også ordnet med min datters bestemor og min mor, som skal være med og sitte på venterom med dattera mi, og hun har allerede pakket aktivitetsbagen som skal holde henne gående til pressriene kommer.

Hva er mine rettigheter på å kreve dette? Jeg venter meg litt motstand, og at sykehuset kanskje forteller meg at jeg ikke kan ha min datter der.

I-A

Fødsel i stillhet eller løpende orientering?

Jordmor Grethe svarer:

Dette er det nok veldig mange meninger om, men jeg vet faktisk ikke om det er lovregulert på noen måte. Det tror jeg ikke. Har selv opplevd å ha litt større barn med på fødsel, uten at sykehussystemet blandet seg oppi det.

Du kunne kanskje tatt kontakt med fødeavdelingen der du bor, for å høre hvilken praksis de har, så dere slipper å få nei den dagen dere kommer til føden. Der vil nok helt sikkert være noen som synes at datteren din er for ung til å være med på selve utdrivningsfasen, og jeg kan tildels være enig i det. Det hele avhenger av om rammene rundt dere er sånn at det ikke virker skremmende på henne, er der mye lyd, mye folk osv.

Ungene våre er forskjellige, og dermed vil de reagere ulikt på en slik hendelse. Det å ha sett en fødsel på film, kan oppleves annerledes enn å se sin egen mor i samme situasjon. Det har dere sikkert tenkt på, men jeg synes det er viktig å nevne det likevel.

Uansett er det nok lurt å ha en back-up plan med bestemødre.

Kanskje er ikke svaret helt det du håpet på, men lykke til med fødselen uansett hva det måtte bli 🙂

Mvh jordmor Grethe

Slik velger du rett ledsager til fødselen 

Babyverden har spurt fagkonsulent Elisabeth Grimsrud i Den norske jordmorforening om foreldre kan kreve å få ha med andre barn på fødselen.

– Dette er er ikke regulert ved lov. Men ulike sykehus kan ha laget sine egne retningslinjer for hvordan de praktiserer dette.  Jeg ville ha kontaktet det aktuelle sykehuset og fått forhørt meg om praksisen på forhånd. Kanskje be om en samtale på forhånd og legge frem ønsket, og ikke minst forklare hvordan barnet skal bli ivaretatt. Det er viktig at barnet blir godt ivaretatt hele tiden. En fødsel kan være en ganske skremmende opplevelse for et barn.

Grimsrud slutter seg til jormor Grethes svar om at et barn på 4 år nok kan virke modent for alderen på mange måter, men at det er noe helt annet å se fødsel på tv enn å oppleve sin egen mor føde i virkeligheten.

– Jeg mener det vil være viktig at 4-åringen forberedes ikke bare ved å se film av fødsel, men også at det snakkes med om at mamma kan oppføre «rart» fordi det er vondt å trykke ut en baby, og at hun kan se annerledes ut enn ellers og lage uvante lyder. Fireåringen kan jo også bli med på svangerskapskontroll noen ganger på slutten, som del av forberedelsen, avslutter Grimsrud.

Barn med på ultralyd?

Adrian (5) var mammas fødselshjelper

 

Hva synes du om artikkelen?