Helseminister Jonas Gahr Støre røpet i dag at det nå vil bli tilbudt vaksine mot rotavirus til alle nyfødte.

Sist oppdatert: 27. september 2013

Det er TV2 som melder om budsjettlekkasjen Støre kom med i dag. Han fortalte nyheten til barnelegene ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

– Vi vet at om lag 1000 barn legges inn på sykehus fordi de blir så syke av viruset. Mange av dem er livstruende syke. Samtidig fører barn som er smittet til 7.000 legevisitter årlig, sier helseministeren til NTB.

Les mer: Vaksinere bort omgangssyken?
                De vanligste sykdommene hos barn

– Rotavirus er veldig smittsomt, og god hygiene er ikke nok til å få bukt med sykdommen. Stort sett alle barn i alle land blir smittet, har overlege Synne Sandbu ved avdelingen for vaksine ved Folkehelseinstituttet tidligere uttalt til Babyverden.

Men mens rotavirussykdom er årsak til mange barnedødsfall andre steder i verden, er det svært sjelden at barn dør av viruset i Norge. Likevel er det en vanlig årsak til sykehusinnleggelse for barn under fem år. Første infeksjon med viruset gir som regel kraftigst sykdom. Da kan barna blir så dehydrerte at de må legges inn på sykehus for å få tilført væske.

Les mer: Når er barnet for sykt til å være i barnehagen?               
                Hjemme med sykt barn – igjen

Ifølge NTB vil vaksinen tilbys nyfødte som en del av vaksinasjonsprogrammet ved seks uker og tre måneders alder. Vaksinen vil tidligst være på plass om ett år.

Hva synes du om artikkelen?