NyheterHyperemesis gravidarum-dagen 2015

Hyperemesis gravidarum-dagen 2015

Illustrasjonsfoto. Shutterstock
Av Janet Molde Hollund 465 Sist oppdatert 12.05.15

Fredag 15. mai markeres dagen for de som sliter med ekstrem svangerskapskvalme verden over. Takket være store navn som Kate Middleton har det blitt mer fokus på hyperemesis, og i Norge har støttegruppen HG Norge mangedoblet medlemstallet sitt.

Mellom én og tre prosent av gravide i Norge, altså omlag 600-1800 kvinner, rammes hvert år av ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum (HG). Hva som er årsaken til at noen blir så dårlige, er fremdeles en gåte, fortalte seniorforsker Åse Vikanes ved Folkehelseinstituttet i et tidligere intervju med Babyverden. Vikanes er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og har doktorgrad på diagnosen hyperemesis.
– Vi vet ikke om det er en ekstrem variant av svangerskapskvalme, eller om det er en egen tilstand, sa hun.

Hva innebærer hyperemesis?
Ubehandlet kan hyperemesis være farlig, og den gravide kan i verste fall dø av komplikasjoner. Den ekstreme kvalmen og mye oppkast kan blant annet føre til væske- og elektrolyttforstyrrelser samt mangel på vitaminer. I behandlingen er man spesielt opptatt av å tilføre vitamin B1.

Slik markerer HG Norge HG-dagen 2015:

– I år har vi fokusert på en Thunderclap-kampanje  for å spre informasjon via sosiale medier. Vi prøver også å få sendt ut informasjon til helsestasjoner i Norge om organisasjonen og muligheter for å bestille vår brosjyre. I fjor sendte vi ut brosjyrer til 40 sykehus på HG-dagen, i år fokuserer vi på helsestasjonene, sier leder Ragnhild Sageng i HG Norge.

Støttegruppe på vei opp
Støttegruppen HG Norge startet i det små på Facebook i 2011, og ble registrert som organisasjon i 2013.
– Siden oppstarten har vi lagt merke til at flere har hørt om HG. Mye er nok takket være Kate Middleton. Men vi vet at flere som er eller har vært rammet, også har funnet veien til oss gjennom saker som har vært i media. De siste par årene har medlemstallet på vår støttegruppe på Facebook økt drastisk. Mens vi i 2012 hadde 35 Facebook-medlemmer, er tallet per dags dato 471 medlemmer, sier Ragnhild Sageng, leder i HG Norge.

Ønsker mer forskning på temaet
Sageng sier at HG Norge kontinuerlig jobber for å belyse nødvendigheten av forskning på emnet i Norge. I intervjuet med Babyverden sa også Åse Vikanes at det hadde vært ønskelig med midler til mer forskning på hyperemesis. Hennes doktorgrad fra 2010 var den første på temaet i Norge på 70 år.
– Mange kvinnerelaterte lidelser har dessverre ikke vært populære å forske på. Det er lite sexy med kvinner som spyr, sa Vikanes.

Internasjonal konferanse til Bergen
Ragnhild Sageng sier til Babyverden at HG Norge jobber tett med flere aktører innen helse, og at de bidrar ved behov. I år skal det holdes en internasjonal HG-konferanse i Bergen, hvor også støttegruppen har blitt invitert til å snakke.

Her er noen av de artiklene Babyverden tidligere har publisert om  hyperemesis gravidarum.

Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

Noen blir så kvalme at de knapt klarer å ta til seg næring. Hva er egentlig hyperemesis, og hvorfor blir noen så syke?

 

Kongelig oppmerksomhet på kvalme

Ragnhild Sageng hadde ekstrem svangerskapskvalme da hun gikk gravid, og følte all livskraft ble sugd ut av henne. Nå håper hun at oppmerksomheten på hertuginne Kates situasjon kan skape mer forståelse for de som blir hardt rammet av kvalme i graviditeten.

 

– Det beste var bare å ligge helt stille.

TV2-programleder Katrine Moholt fødte onsdag kveld sitt tredje barn - ei lita jente. Med ekstrem svangerskapskvalme var graviditeten tøff. – De første fem månedene handlet det kun om å komme seg gjennom dagen, forteller hun.

 

Kate er gravid og ekstremt kvalm - igjen

I går kom nyheten om at William og Kate venter sitt andre barn. Også denne gang er Kate ekstremt kvalm.
– Har du hatt hyperemesis i første svangerskap, er det 26 ganger større sjanse for å få det igjen i neste svangerskap, sier ekspert.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: