GravidGravid og ekstremt kvalm - igjen

Gravid og ekstremt kvalm – igjen

William og Kate sammen med sønnen George da han feiret sin første bursdag 22. juli 2014. Bildet er hentet fra www.dukeandduchessofcambridge.org
Av Janet Molde Hollund 2116 Sist oppdatert 09.09.14

I går kom nyheten om at William og Kate venter sitt andre barn. Også denne gang er Kate ekstremt kvalm.
– Har du hatt hyperemesis i første svangerskap, er det 26 ganger større sjanse for å få det igjen i neste svangerskap, sier ekspert.

Gleden var stor da nyheten om et nytt kongelig svangerskap ble sluppet i går. Men samtidig kom også beskjeden om at Kate også denne gang lider av ekstrem svangerskapskvalme, hyperemesis gravidarum, og at hun derfor ikke vil bli med på parets planlagte oppdrag i Oxford. I pressemeldingen opplyses det at Kate får behandling av leger på Kensington Palace.

Skjermdump av pressemelding fra The Clarence House.

Les også:
Kongelig oppmerksomhet på kvalme

– Det beste var bare å ligge helt stille 

Stor gjentakelsesfare
Seniorforsker Åse Vikanes ved Folkehelseinstituttet sier det neppe er en overraskelse for Kate at hun igjen er rammet av hyperemesis. Vikanes er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og har doktorgrad på diagnosen hyperemesis. Hun sier det er vel kjent at det er stor gjentakelsesfare.

Nyheten om graviditeten ble også denne gang delt før 12. svangerskapsuke, nettopp på grunn av den ekstreme kvalmen. Den britiske avisen the Express sier at Kate ifølge kongelige kilder er like kvalm som hun var tidlig i svangerskapet med George. Men fordi hun og doktorer var forberedt, har de så langt klart å holde henne hjemme. Sist måtte Kate innlegges på sykehus.

Vikanes sier at når en måler intensitetet av normal svangerskapskvalme, kan den være like intens som ved enkelte typer cellegift. Hyperemesis kan derfor være en stor påkjenning for kvinnene, og ikke alle føler seg like forstått.

– Jeg har møtt mange pasienter med hyperemesis som har angst, blant annet for å bli gravide på nytt, sier Vikanes.

Les også:
Hvorfor blir noen ekstremt kvalme?

Sliter du med ekstrem kvalme?

I Norge er det dannet en egen forening, Hyperemesis Norge, for å spre kunnskap om og forståelse for hyperemesis. Du finner dem blant annet på Facebook:

https://www.facebook.com/HyperemesisNorge

Ukjent årsak
Mellom én og tre prosent av gravide i Norge, altså omlag 600-1800 kvinner, rammes hvert år av ekstrem svangerskapskvalme. Hva som er årsaken til at noen blir så dårlige, er fremdeles en gåte, forteller Åse Vikanes.

– Vi vet ikke om det er en ekstrem variant av svangerskapskvalme, eller om det er en egen tilstand, sier hun.

Ubehandlet kan hyperemesis være farlig, og den gravide kan i verste fall dø av komplikasjoner. Den ekstreme kvalmen og mye oppkast kan blant annet føre til væske- og elektrolyttforstyrrelser samt mangel på vitaminer I behandlingen er man spesielt opptatt av å tilføre vitamin B1.

Les mer:
Når har du termin? Sjekk vår terminkalkulator

Se barnet og magen vokse

Flere ting kan påvirke
Flere studier har vist etniske forskjeller når det gjelder forekomsten av ekstrem kvalme. I Norge rammes spesielt kvinner som er født i India, Sri Lanka og afrikanske land sør for Sahara. Blant kvinner født i Norge sier Vikanes at hyperemesis oftere rammer yngre kvinner, og spesielt de som venter sitt første barn. Diagnosen forekommer oftere hos kvinner som venter flerlinger, og sykdommen nedarves  fra mødre til døtre.

– Det ser også ut til å ha en sammenheng med kroppsmasseindeks. Blant ikke-røykere rammes oftere tykke eller tynne kvinner, mens det for røykere ser ut til at røyken gir en viss beskyttelse mot den ekstreme kvalmen, sier Vikanes.

Mange sier at de blir dårligere når de venter jenter. Stemmer det?
– Ja, sjansen for å få ekstrem svangerskapskvalme er nesten dobbel så stor for de som venter jenter. Det kan handle om at det å bære jentefoster er assosiert med høyere nivåer av HCG (humant choriogonadotropin) og østrogen sier Vikanes.

Ikke alle møter forståelse
– Noen føler at folk ikke forstår hvor dårlige de faktisk er. Hva er ditt inntrykk?
– Som gynekolog har jeg sett mange kvinner som føler seg hjelpeløse. Noen opplever ikke at de blir skikkelig ivaretatt, og får beskjed om å ta seg sammen. Dessverre møtes fremdeles en del kvinner med gamle fordommer, som at sykdommen skyldes mors ambivalens i forhold til fosteret eller barnefaren, sier Vikanes.

Vikanes sier det hadde vært ønskelig med midler til mer forskning på hyperemesis. Hennes doktorgrad fra 2010 var den første i Norge på temaet på 70 år.

– Mange kvinnerelaterte lidelser har dessverre ikke vært populære å forske på. Det er lite sexy med kvinner som spyr, sier Vikanes.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: