NyheterErik vil gi bort sæd på nettet

Erik vil gi bort sæd på nettet

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Pernilla Gudmundsson, Babyverden i Sverige 1331 Sist oppdatert 06.12.10
I Sverige finnes det en nettside hvor man kan få tak i sæd og egg for å få barna man ønsker seg – uten offentlig ”innblanding”. – Nettsiden vår kan enklest forklares som en ”datingside” for mennesker som er på jakt etter sæd eller egg for så å gjennomføre inseminasjonen hjemme, sier nettsidens opphavsmann, Tony Jakobsson. Vi har snakket med Erik som vil gi bort sæd.

 

Ifølge Jacobsson registrerer mellom fem og ti nye medlemmer seg på nettsiden hver dag. Blant dem menn som vil donere sæd uten krav om at barnet kan oppsøke dem ved fylte 18 år. De får forbli anonyme om de vil. Personene som møtes og blir enige om donasjonen, må selv bli enige om en eventuell betaling for de dyrebare dråpene.

– Jeg har ikke tenkt å ta betalt
– For meg handler ikke dette om penger. Jeg har ikke tenkt å ta betalt, sier Erik til Babyvärlden.se, Babyverdens søsterside i Sverige. Erik har akkurat meldt seg som sæddonor på nettsiden.
– Jeg vil hjelpe seriøse og modne personer, først og fremst heteroseksuelle i faste forhold. Ellers vil det komme an på hvem som vil ha hjelp. Det viktigste for meg er at eventuelle barn får en god og trygg oppvekst.

Erik hadde aldri tenkt på å bli sæddonor for noen år siden fikk. Men så kom han ut for en ulykke, havnet på sykehus og befant seg plutselig i en situasjon der han var helt avhengig av hjelp.

– Jeg ønsker å gi et bidrag tilbake til samfunnet
– Jeg innså at jeg forventet at samfunnet skulle hjelpe meg då jeg ble skadet, til tross for at jeg ikke hadde stilt opp og gjort noe for samfunnet selv. Da bestemte jeg meg for å gi noe tilbake! Jeg ble blodgiver og meldte meg som benmargsdonor. I den forbindelse funderte jeg også på sæddonasjon. Etter testing, fikk jeg grønt lys fra landstinget.
Hvis man skal donere sæd i den offentlige helsetjenesten, kan man ikke påvirke hvem som blir mottakerne. Det synes ikke Erik noe om.

– Loven er urettferdig. Jeg mener at enten må sæddonasjon være helt anonymt, og barnet ikke ha mulighet til å oppsøke sitt biologiske opphav. Eller om barnet skal ha muligheten til å oppsøke sitt biologiske opphav, bør donoren ha mulighet til å påvirke hvem som blir mottakere.

Det er mangel på donorsæd i Sverige, akkurat som her i Norge. Dagens regler utelukker også visse grupper fra å donere – og fra å ta imot. Den private nettsiden i Sverige åpner opp for dem som vil ordne donasjonen på sin egen måte. Nettsiden gir samtidig ikke noe medisinsk oppfølging, og har ingen garanti for at donasjonene er smittefrie.

Erik mener loven må endres
– Lovgivningen er ikke tilpasset virkeligheten, sier Erik. I et moderne samfunn gjør de fleste som de vil. Om en svensk kvinne er singel og ønsker seg barn, drar hun til Danmark. En nettside som denne er et signal, men ikke løsningen på selve problemet. Mange kvinner involverer seg her i håp om å bli gravide. I verste fall blir de kanskje smittet av kjønnssykdommer eller andre sykdommer. Jeg hadde heller sett at de kunne bli inseminert i ro og mak på et sykehus, med en dokumentert helt frisk donor, som de selv hadde valgt. Nå må de sette sin lit til fremmede menn, som de ikke vet noen ting om.

Hva mener du? Er det greit at donasjon av sæd kan avtales privat på en nettside?

 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: