KoronavirusetDet nye koronaviruset: Trenger gravide og nybakte familier være redde?

Det nye koronaviruset: Trenger gravide og nybakte familier være redde?

Av Babyverden 14336 Sist oppdatert 04.03.20
Det snakkes knapt om annet enn det nye koronaviruset (covid-19) for tiden. Og som gravid eller nybakt forelder er det ikke rart om man er bekymret for den lille. Men hvor farlig er viruset for gravide og babyer?

Foreløpig er det ingen av de som har det nye koronaviruset i Norge som er innlagt på sykehus. De fleste har en mild sykdom, og klarer seg fint hjemme. Så vidt vi kjenner til er ingen av de smittede gravide eller små barn. Dødeligheten antas å være på under én prosent. Og det ser ut til at det først og fremst er eldre mennesker og mennesker med underliggende sykdom som er utsatt for en kraftigere sykdom.

– Det ser også ut som om barn og gravide heller ikke er særlig utsatt, slik man kunne frykte i utgangspunktet, sier overlege Kristin Greve-Isdahl Mohn til NRK.

Helsenorge regnes heller ikke gravide eller nyfødte å være i en risikogruppe for å få alvorlig sykdom av koronaviruset. Men det presiseres at man ikke vet sikkert.

Man vet at gravide er noe mer utsatt for å få kraftigere influensasykdom, og derfor anbefales gravide i andre og tredje trimester å ta influensavaksine. Men man vet altså ikke om gravide også kan være mer utsatt for kraftigere sykdom som følge av det nye koronaviruset.

Det nye koronavriuset og smitte til fostre og nyfødte

Koronaviruset SARS som hadde utbrudd i 2003 kan minne litt om det nye koronaviruset. Da ble det mistenkt at gravide fikk en alvorligere sykdom og at sykdom tidlig i graviditeten kunne føre til spontanabort. Men ifølge Helsenorge ble det ikke påvist at sykdommen i graviditeten førte til fosterskader.

Helsenorge skriver: Om koronaviruset kan smitte fra mor til foster før, under eller etter fødsel er usikkert. Viruset smitter først og fremst ved dråpe- og kontaktsmitte. I en artikkel som oppsummerer funn hos ni kinesiske gravide som fikk påvist covid-19 og deres barn, ble det ikke påvist smitte til barnet. Det ble heller ikke funnet koronavirus i brystmelk til disse kvinnene.

Smitte hos små barn

Det kan se ut til at barn er mindre utsatt for å bli smittet av det nye koronaviruset. De er også sjeldnere smittebærere. Ifølge Helsenorge er andelen barn smittet med det nye koronaviruset lav, og barn ser også ut til å få mildere symptomer.

Hvordan unngå smitte?

Det nye koronaviruset smitter som andre luftveisvirus som forkjølelse ved dråpesmitte. Det kan for eksempel være dråper i luften som følge av nysing eller hosting. Man bør nyse eller hoste i albuen eller i papirtørkle som kastes etterpå. Ellers er alltid god håndhygiene viktig. Vask hendene grundig, og hjelp gjerne barn å vaske hendene grundig. Vask gjerne leker og gjenstander barnet kan putte i munnen oftere enn vanlig. Bruk hånddesinfeksjon om håndvask ikke er mulig.

Håndvasken er anbefalt å ta 30 sekunder, og består av trinnene under:

Håndvask

Det anbefales ikke at friske personer bruker munnbind. Unntaket er om man jobber i helsetjenesten, eller har kontakt med noen man mistenker eller vet at er smittet med det nye koronaviruset. Faktisk kan bruk av munnbind øke smittefaren fordi man da gjerne tar seg oftere til ansiktet. Personer som er syke kan imidlertid bruke munnbind for å hindre å smitte andre.

Foreløpig finnes det ingen vaksine mot sykdommen, så det viktigste man kan gjøre er å være påpasselig med hygienen.

Hvem kan jeg kontakte?

Hvis du er bekymret for at du eller noen i familien kan være smittet av det nye koronaviruset, kan du ringe fastlegen eller legevakten på 116 117. Ved spørsmål som du ikke finner svar på på nett, kan du ringe Folkehelseinstituttet på 815 55 015.

Kilder: NRK, Helsenorge, Folkehelseinstituttet

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: