Østa

Østa

Østa

Navnet Østa passer godt inn nå som mange ønsker nordiske navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 216 Sist oppdatert 01.07.22
Østa er en norsk form av guttenavnet Østen. Østa har vært brukt for begge kjønn, men kanskje bare uoffisielt for gutter. Østen er en skandinavisk form av Øystein. Øystein er et nordisk navn fra middelalderen, da skrivemåten var Eystein, men uttalen var som for Øystein. Navnet består av to deler. Delen Øy betyr lykke og gave, som i praksis kan være det samme. Delen stein betyr en stein/sten. Østa har for minst en kvinne også blitt brukt som uoffisiell kortform av jentenavnet Nordøsta, satt sammen av himmelretningene nord og øst.

Så populært er Østa:

Bruk av navnet Østa i Norge og andre land:

Østa er brukt i Norge fra tidlig på 1800-tallet. For barn finnes det bare for jenter født sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. For gutter/menn kan det ha vært bare uoffisiell form.

Den 01.01.2022 var det færre enn 4 og kanskje ingen personer ved navn Østa i Norge.

Derfor fungerer Østa godt nå:

Østa kan bli brukt fordi det har tradisjon. Det er som offisielt navn for jenter og kanskje uoffisielt for gutter. Det går an å bruke navnet nå og legge betydningen for himmelretningen øst i navnet. For gutter kan også formen Østen passe, uansett hvilken betydning en ønsker å legge i navnet.

Varianter av Østa:

Esten, Østen, Østine, Øystein

Slik uttales Østa

ØSS-ta

Navn i samme sjanger som Østa

Arnsten, Augustine, Bjønne, Christianna, Crister, Cristine, Enikø, Ernesta, Ernestina, Gjest, Gøli, Hansten, Hartløf, Hedløy, Hrønn, Høgni, Hørdur, Jenø, Jøren, Jørunn, Kiøniche, Kiønike, Køniche, Linbjørg, Livø, Magnbjørg, Olbjørg, Sølver, Sølvy, Tjøl, Tønes, Tørner, Øivor

Relaterte lister:

Himmelske navn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Naturnavn
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: