Brostrup

Brostrup

Brostrup

Etternavn som fornavn er populære i mange land, og Brostrup er et slikt som kan fungere godt i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 200 Sist oppdatert 16.11.21
Brostrup er et dansk etternavn som har blitt tatt i bruk som fornavn i Norge. Etternavnet Brostrup kommer fra det danske stedsnavnet Brorstrup på Nord-Jylland. Det er satt sammen av guttenavnet Bror, som tilsvarer ordet bror, og torp, som på dansk vil si bebyggelse for noen som tok i bruk nytt landområde (utflytterbebyggelse). Stedsnavnet vil si Brors bosted.

Så populært er Brostrup:

Bruk av navnet Brostrup i Norge og andre land:

I Norge kom etternavnet Brostrup med innvandring fra 1600-tallet, og det kom i bruk som fornavn fra sent på 1700-tallet. Fornavnet ble særlig brukt på 1800-tallet.

Siden navneloven fra 1923 forbød bruk av etternavn som fornavn, ble fornavnsbruken stoppet. Fra rundt år 2000 er Brostrup igjen tillatt som fornavn fordi det har gammel fornavnstradisjon.

I Norge har også formen Blostrup vært i bruk. I 1910-folketellingen var det 12 menn med Brostrup som første fornavn, og 8 menn med Blostrup som første fornavn. I tillegg var det noen med disse navnene som andre navn, som da kan være enten andre fornavn eller mellomnavn (av etternavnstype).

Formen Blostup er kjent gjennom Blomstrupmoen i «Flåklypa», bygd på et stedsnavn (liten gård) som finnes i virkeligheten, men uttalt med kort o-lyd.

Den 01.01.2021 var det under 4, men muligens minst 2, med Brostrup som første eller enste fornavn. Det var 13 med Brostrup som mellomnavn (av etternavnstype) og under 4 eller ingen med Brostrup som etternavn.

Derfor fungerer Brostrup godt nå:

Brostup kan bli brukt fordi det har tradisjon.

Varianter av Brostrup:

Blostrup

Slik uttales Brostrup

BROSS-trup

BRO-strup

Navn i samme sjanger som Brostrup

Albret, Arnsten, Astra, Astros, Brodd, Broder, Brynulf, Buster, Christense, Erold, Estrella, Estrid, Geirtrud, Gertruda, Gertrude, Hjertrud, Jolly, Kristrun, Rosalia, Rosalinn, Rosanne, Roselind, Rosetta, Rosi, Rosina, Sandrup, Sigbrit, Trud, Truels

Du kjenner Brostrup fra:

Salmedikter Magnus Brostrup Landstad, politiker og erkebiskop Jens Brostrup, journalist og forfatter Olav Brostrup Müller, maler og grafiker Jacob Brostrup

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn uten æ, ø og å
Oldefarsnavn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: