Hvilke mattradisjoner har dere i julen? For deg som er gravid blir kanskje feiringen noe annerledes i år. Alkohol inngår ikke i det anbefalte kostholdet for gravide, men også enkelte typer julemat bør du unngå dersom du venter smått.

Sist oppdatert: 29. november 2007

Godt stekt kjøtt er lov
Mattilsynet er det organet i Norge som fører tilsyn med matvarer og gir anbefalinger. Gjennom sine nettsider www.matportalen.no/emner/gravide opplyser Mattilsynet om at gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Som gravid bør du altså unngå spekekjøtt eller gravet kjøtt, men pinnekjøtt og ribbe kan du kose deg med.  
 
Unngå raket fisk!
Derimot bør du ikke spise raket fisk, for eksempel rakørret. Grunnen til dette er at raket fisk gir økt risiko for listeriasmitte. Seniorrådgiver Tor Wang i Mattilsynet ved distriktkontoret for Valdres, forteller til Babyverden at dette handler om et føre-var-prinsipp.
 
– Listeriabakterien finnes naturlig rundt oss, men den blir ofte eliminert i produksjonsprosessen. Det spesielle med rakefisk er at den har lang modningstid og den ikke varmebehandles. Rakefisk har også lang holdbarhet, og dette kan bidra til at listeria får tid til å utvikle seg, forteller Wang.
 
– Rådet om at gravide bør unngå rakefisk gjelder generelt for all rakefisk, både den rakefisken som er laget hos profesjonelle produsenter, og den som lages privat. Profesjonelle produsenter tar prøver av hvert parti som undersøkes for innhold av Listeriabakterien før fisken sendes ut til butikkene. Men siden produktet har lang holdbarhet ute i omsetningsleddene, kan bakterien utvikle seg underveis fra produsent til kunde, forteller Wang.
 
Kan skade fosteret
Listeria er en bakterie som vokser raskt i romtemperatur. I motsetning til andre bakterier vokser den også raskt i kjøleskap og kjølerom. Bakterien dør ved oppvarming, men overlever frysing.
 
Vanligvis er det nødvendig med et svært høyt antall bakterier per gram matvare for at det skal oppstå sykdom, men listeria kan skade fosteret uten å gi særlig kraftige symptomer hos moren. Eksempel på sykdomstegn hos mor kan være influensalignende symptomer. I verste fall kan en infeksjon føre til spontanabort eller medfødte skader hos barnet.
 
Spis ferskest mulig gravet og røkt fisk
Listeria kan foruten i raket fisk også finnes i små mengder i gravet eller røkt fisk. Hvis bakterien får anledning til å vokse, for eksempel i vakuumpakket vare med lang holdbarhetstid, kan bakterienivået bli for høyt. Gravide bør derfor spise ferskest mulig gravet og røkt fisk, og unngå gravet og røkt fisk der holdbarhetsdatoen nærmer seg slutten.
 
Ikke alle typer ferskvannsfisk bør spises av gravide. Det gjelder all gjedde, og abbor, ørret og røye over en viss størrelse. Du kan lese mer om Mattilsynet sine kostholdsråd til gravide og hva du bør unngå her.
Hva synes du om artikkelen?