Å holde seg i form gjennom svangerskapet er minst like viktig enn ellers. Faktisk kan mors trening gjøre babyen mer aktiv inne i magen. Et godt grunnlag for sunne treningsvaner kan ikke legges for tidlig. Men husk å tilpasse treningen!
 

Sist oppdatert: 26. juni 2009

 – Å gå og å svømme er fantastiske øvelser for gravide. Da jobber man med de store muskelgruppene, noe som er bra for hjerte og lunger, og er viktig å ha med seg under og etter fødselen,  sier Michelle Mottola til forskning.no. Mottola er professor i anatomi og fysiologi ved University of Western Ontario i Canada – og direktør for Exercise and Pregnancy Laboratory, ved samme universitet.
 
Lavrisikograviditet?
Da hun nylig var på kongressen European College of Sport Science (ECSS)  i Oslo, holdt hun foredrag om nettopp trening og graviditet. Å ikke ha for høy intensitet er hovedregelen, mener hun.
– Men babyen i livmormiljøet er godt beskyttet, og et sunt kosthold og trening vil gjøre babyen mer aktiv i livmoren, noe som er bra, sier hun til forskning.no.
Mottola viser også til den amerikanske  studien frå 2008 som antydet at fostre av ikke-trenende mødre hadde litt høyere puls enn de med mødre som trente ofte. 
 – Det viktigste for den gravide som vil trene, er at hun først blir sikker på at hun har en lavrisikograviditet. Det bør hun finne ut gjennom en screening fra jordmor eller legen sin. Vi har ikke sett noe problem med å være gravid og fysisk aktiv så lenge man forholder seg til retningslinjene for intensitet, og det ikke er en risikograviditet, sier Mottola.
 
Lavere intensitet
Michelle Mottola og kollegene har laget forslag til intensitetsnivå gravide i ulike aldre bør følge:
Er du mellom 20 og 29 anbefaler de mellom 110 og 131 hjerteslag i minuttet under trening. Er du mellom 30 og 39; 108 til 127. Dette er puls på et moderat nivå.
 – Vi mener at treningen ikke bør overstige det stadiet hvor hun ikke lenger kan holde en samtale i gang gjennom treningsøkten.Den gravide kan også spørre seg hvor hardt hun føler at hun trener, på en skala fra en til 20 – mellom 12 og 14 bør være okay, sier Mottola til forskning.no.
Hva med jogging?
– Hvis kvinnen er vant til å jogge, kan hun fortsette med det, men hun må altså lytte til kroppen sin her. Hvis det ikke gjør vondt bør hun kunne jogge, men hun må antakeligvis roe ned på intensiteten, sier Mottola.
Mottola sier at joggere etter hvert kan sykle i stedet – da belastes blant annet leddene i mindre grad.
– Jeg ville heller ikke anbefale å starte med løping i graviditeten, hvis du ikke har gjort det noe særlig. Da bør du heller gå eller svømme, sier Mottola.

Hva synes du om artikkelen?