GravidSvangerskapsplagerHard livmor – er det farlig?

Hard livmor – er det farlig?

Av Babyverden 17884 Sist oppdatert 20.04.11

Spørsmål:

hei! er i uke 23, og har siste døgnet kjent livmora som veldig hard, når jeg tar/trykker utpå magen. Hva er dette? ettersom det har vert nå ca et døgn. Kjenner fostere sparke som før, og ikke hatt noen blødninger. Hørt om kynnere men det skal vel ikke vare så lenge?

 

Svar:

Hei Marita.

Kynnere er en sammentrekning i den store livmormuskelen som er helt uten for din viljes kontroll. Vanlige kynnere er ikke vonde, men livmoren kjennes stram og veldig hard ut. Når man er i uke 23 går livmoren vanligvis litt ovenfor navlen. Nu skriver du ikke om det er første svangerskap eller om du har født før. Flergangsfødende får ofte fler kynnere enn førstegangsfødende og ofte på et tidligere tidspunkt i svangerskapet.

Det er ikke vanlig at kynnere gjør magen hard veldig lenge om gangen. Som regel varer en kynner 1-2 minutter. Når du har kjent babyen sparke som før har livmoren din nok slappet godt av inn imellom – ellers hadde du ikke klart å kjenne liv så godt. Men du kan jo fortsette å holde litt øye med dette – det skal som sagt ikke være hardt/stramt i magen hele veien.

Lykke til videre, og om det ikke roer seg kan du kontakte din lege eller jordmor.

Vennlig hilsen jordmor Ragna.

Spørsmål:

Hei Jeg er gravid i uke 16 og er fremdeles plaget med kvalme og oppkast. Nå kjenner jeg livmoren til ca 3-4 cm nedenfor navlen og den brer seg over nesten hele magen når jeg ligger. Men rett etter å ha kastet opp, så kjennes livmoren ut som en hard ball midt på magen. Hva som gjør dette? Er det vondt for babyen når jeg kaster opp? Livmoren kjennes også slik ut noen ganger etter samleie... Håper på svar, hilsen lurer.

 

Svar:

Hei!

Gratulerer med svangerskapet, håper og tror at kvalmen og oppkasten etterhvert gir seg!

Det du beskriver som hard ball i magen, er nok livmoren som strammer seg litt. En kynner. Livmora er helt utenfor din kontroll, den lever sitt eget liv. Når du kaster opp, kan den derfor stramme seg litt uten at du kan hindre det. Det er ikke farlig og vil ikke påvirke barnet negativt. Kynnere kan en også få i forbindelse med samleie eller annen fysisk aktivitet, også ufarlig. Noen merker dette tidlig i svangerskapet, andre ikke. Begge deler er like normalt!

Lykke til videre!

Mvh jordmor Grethe

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: