Trodde du at snus var bedre for barnet i magen enn å røyke? En svensk studie viser at det ikke nødvendigvis er tilfellet.

Sist oppdatert: 7. september 2011

Barn av mødre som snuser i svangerskapet har større risiko for å rammes av pustestopp enn barn av røykende mødre, viser en svensk undersøkelse. Også nikotinplaster og nikotintyggegummi øker trolig risikoen for slike pustestopp. Studie har fulgt 610 000 barn født mellom 1999 og 2006. 

Risikoen for at barnet blir rammet av pustestopp – såkalt apné – er dobbelt så stor om mor snuset mens hun gikk gravid. Faktisk er det dobbelt så stor risiko for apné hos disse barna enn hos barn av mødre som røyket i svangerskapet.

Hos små barn kan apné gi søvnforstyrrelser og gjøre barna mer utsatt for infeksjoner.

Forskeren som har ledet studien, Anne Gunnerberck ved Karolinska insitutet, sier til Reuters at selv om mange anser snus som mindre skadelig enn sigaretter, er det ikke noe godt alternativ for gravide.

– Det kan ha en litt annerledes effekt enn røyking, men det er likevel ikke sikkert å bruke i svangerskapet, sier hun.

Nikotin i alle former påvirker barnet
Gravide som av hensyn til barnet i magen bytter ut sigaretter med snus bør altså tenke seg om. Trolig vil til og med nikotinplaster og nikotintyggegummi øke risikoen for apné hos barn. Derfor er heller ikke disse produktene gode alternativer til røyking hos gravide, mener forskerne.

Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Kilde: Tidningarnas Telegrambyrå

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelPseudotvillinger
Neste artikkelUlike foreldretyper
DEL