Er det greit at partneren går på byen rett før termin? Og kan man tilgi utroskap når den gravide kvinnen har avvist sex i månedsvis? Hvilke forventninger har vi egentlig til partneren når vi er gravide?

Sist oppdatert: 19. mai 2010

Det snakkes mye om hva den gravide kan, bør og må når hun er gravid. Men hva med den vordende far (eller med-mor)? Har de fritt spillerom og kan gjøre som de lyster, eller må de også ta hensyn – selv om deres kropp ikke fungerer som hybel?

Vi testet stemningen blant mødre og vordende mødre på Babyverdens diskusjonsforum, som er Norges største foreldreforum. Her er spørsmålene – og noen av svarene vi fikk.

 

Er det greit at partneren reiser på tur til et annet sted eller utlandet når den gravide er noen få uker fra termin?


Babyverdens medlemmer mener:

“Nei det synes jeg ikke. Forrige kom 6 uker for tidlig, og fordi man aldri vet, så er det ikke aktuelt nært termin.” (Gravid ettbarnsmamma)

“Greit eller ikke – han vil være med på fødselen. Derfor unngår han reiser som krever overnatting de siste ukene før termin.” (Gravid)

Foto: (C) Istockphoto

“Jeg har en mann som jobber i Nordsjøen. Han kommet hjem kanskje på termindato. Så jeg ser ikke problemet.” (Gravid)

GREIT Å VITE: Rundt 7 prosent av alle fødsler i Norge skjer før svangerskapsuke 37. Det er mange grunner til at en baby fødes prematurt, men faktorer man i alle fall er klar over på forhånd som kan forårsake for tidlig fødsel, er hvis mor er syk, mors røyking, foranliggende morkake eller tvillinger/flerlinger.

GREIT Å VITE: En avbestillingsforsikring kan gjerne uansett være greit å anskaffe seg hvis far vil eller må ut på tur tett før termin. Man har nemlig ingen automatisk angrefrist hvis man skulle bli forhindret fra å reise med fly.

Er det greit at partneren drikker alkohol som han (eller hun) lyster under hele eller deler av kjærestens svangerskap? Hvorfor/hvorfor ikke? 

Babyverdens medlemmer mener:

“Ja, det er greit han drikker alkohol, bare ikke de siste 4 ukene før termin, i tilfelle jeg plutselig måtte til sykehuset. Men skulle gjerne likt å se ham greie seg 9 måneder uten alkohol som jeg måtte gå.” (Ettbarnsmamma)

“Helt greit. Men om den gravide synes det da blir veldig vanskelig å la være selv, tenker jeg at partneren enten ikke bør drikke i det hele tatt eller iallefall moderat.” (Gravid)

“Både og. Det var helt greit at han drakk alkohold, men alt med måte. Skulle han på virkelig fyllefest fikk han ikke sove i senga med meg, for da ble jeg dårlig av lukta.” (Ettbarnsmamma)

GREIT Å VITE: I Norge ble grensen for promillekjøring senket fra 0,5 til 0,2 i 2001. I gjennomsnitt vil 2-3 glass pils kunne gi en voksen person en halv promille. Med andre ord er det for de fleste ulovlig å kjøre bil etter bare én pils.
Noen kvinner mister sexlysten når de er gravide. Bør de allikevel ha sex hvis/når partneren vil? I hvor stor grad skal man «gi etter»?  

Babyverdens medlemmer mener: 

“Man skal ikke «gi etter». Har man ikke lyst, så har man ikke lyst. Om en partner forventer/krever å ha sex, selv om ikke den gravide vil, så syns jeg det grenser mot misbruk.” (Tobarnsmamma)

“I utgangspunktet synes jeg ikke man skal ha sex dersom man ikke har lyst. Men jeg opplever ofte at lysten kommer etterhvert, så man kan i det minste prøve, med mindre man har smerter av noe slag.” (Ettbarnsmamma)

 “Så lenge man ikke har vondt eller det er noen risiko så kan man jo prøve iallefall. Kanskje man skal se positivt på det når mannen faktisk vil, dog mage og ekstra kilo.” (Gravid) 

“Hvis mannen blir nektet ALL form for nærhet og sex bare fordi dama er gravid, så synes jeg det er urettferdig. I et forhold må man ta og gi, og ikke bare forvente å få hele tiden.” (Flerbarnsmamma)

 

GREIT Å VITE: Hormoner og en stadig tyngre kropp gjør at sexlysten varierer for mange underveis i svangerskapet, i både positiv og negativ retning. Så lenge du ikke er i et risikosvangerskap, er det allikevel for de aller fleste ingenting i veien for å ha samleie. Du bør imidlertid være varsom dersom du opplever uforklarlige blødninger; sterke kynnere eller falske rier tidlig i svangerskapet; fostervannslekkasje; moden livmorhals lenge før termin; eller hvis du har foranliggende morkake.
GREIT Å VITE: “Misjonærstillingen” bør unngås etter uke 20, når det begynner å bli ubehagelig å ligge på ryggen.
Opplever du tørrhet i underlivet, kan glidemiddel være til hjelp.
Ville du lettere ha tilgitt eller forstått utroskap hos en mann som har blitt blankt avvist seksuelt i et halvt år fordi kona er gravid og ikke har lyst?  

Babyverdens medlemmer mener:

 “Nei, utroskap er ikke mer greit bare fordi kona ikke vil. Det kan hende jeg hadde tilgitt et sidesprang som var en engangsgreie som han virkelig angret på og fortalte meg om selv, men jeg hadde ikke tilgitt fordi det liksom var «min skyld». (Ettbarnsmamma)

“NEI! Ville vel heller synes det var verre med utroskap når man har bestemt seg for å få et barn sammen”. (Ettbarnsmamma)

 “Det finnes mange måter og hjelpemiddler for å lette på trykket så man burde klare å holde ut den stunda det kreves. Det er jo ikke en straff, akkurat.” (Kvinne som prøver å bli gravid)

“Vel, min mening er at hvis dama ikke tar i mannen i det hele tatt på et halvt år, så KAN det være forståelig.” (Flerbarnsmamma)

KILDER: Regjeringen.no, Babyverden.no, Forbrukerportalen.no, Rusinfo.no, Side2.no, Expectantmothersguide.com, Forskning.no, Helsedirektoratet.no

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?