Sex under svangerskapet kan være et vanskelig tema. Noen mister lysten, mens andre bare vil ha mer. Både din og din partners sexlyst kan forandre seg under svangerskapet. Snakk om det, oppfordrer jordmor Monica. La ikke andres "normalitet" bli deres!

Sist oppdatert: 25. januar 2005

Din egen flotte kropp
Hvordan du ser på din egen kropp i graviditeten, vil nok kunne påvirke din seksuelle lyst, på samme måte som det kan påvirke partnerens interesse. Ikke sjelden høres det fra menn at de synes gravide kvinner er spesielt flotte. Noen blir erotisk opphisset av sin kvinnes graviditet, mens andre kan miste lysten og ikke føle at det er riktig å ha sex etter som magen vokser. Et råd kan være å snakke om disse tingene, helst før de gjør seg gjeldende, og ikke la andres «normalitet» bli deres.

Eventuelle forandringer
I første trimester opplever nok noen at lysten på sex avtar på grunn av de store hormonforandringene. Er du kvalm, trøtt og utilpass, er ikke akkurat sex det som står øverst på ønskelisten. Dessverre kan noen oppleve at mangelen på seksuell lyst kan vare hele svangerskapet.

  • Etter 12. uke, eller når du begynner å kjenne deg som den gamle jenta igjen, opplever de fleste at er det flott å kunne nyte seksuallivets gleder. Noen kan til og med kjenne økt lyst. Underlivet kan svulme opp i svangerskapet (som ved seksuell opphisselse), og dette kan også føre til opphisselse. Noen undersøkelser viser at enkelte kvinner lettere får orgasme under svangerskapet enn ellers.
  • I de siste månedene av svangerskapet kan lysten forstyrres av eventuelle plager eller generell mangel på overskudd. Kan det være en hjelp for deg hvis jeg sier: «Unn deg god sex og få overskudd!»?

De fleste vitenskapelige undersøkelser er rettet mot det første svangerskapet, og det ser ut til at generell mangel på seksuell lyst og færre samleier er sjeldnere hos kvinner som har født tidligere. Kanskje kan det være en trøst hvis lysten har midlertidig forsvunnet.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL