Sist oppdatert: 25. januar 2005

Livets tre skapes
Du har sikkert hørt navnet morkake? – Noen forbinder ordet med noe vemmelig og ekkelt, noe de helst verken vil høre så mye om eller se på etter fødsel. Andre fascineres av denne så spesielle, men midlertidige delen av menneskekroppen skapt av to individer.(Den er blodig, og kanskje er det grunnen til at mange ikke liker synet) Morkaken er et fantastisk organ! – Og helt nødvendig for å skape dette nye livet! Morkaken har begrenset levetid, og er menneskekroppens eneste bruk-og-kast organ. Til gjengjeld er den svært viktig den tiden den eksisterer.

 

Hvordan dannes morkaken?
Etter at det befruktede egget slo seg ned i livmorslimhinnen, flyttet noen av cellene ut fra den opprinnelige celleklasen og startet målrette sitt arbeid med å bore seg innover i slimhinnen. De søkte blod, og fant det. Her skulle det lages gode forsyningslinjer! Navlestrengen, som er en viktig del av forsyningslinjen, ble påbegynt i ca. tredje uke. Den duger allerede ved hjertets første slag. For en mekanisme! Organene blir ikke bare dannet. De er faktisk på plass og klare til bruk når de trengs. Etter hvert som behovet for forsyning av næringsstoffer øker, utvikles nettverket av årer. Tenk deg små grener som vokser ut fra et tre.

Navlesnoren
Forbindelsen mellom morkake og foster er navlesnoren. Den består i hovedsak av tre blodkar. Et stort blodkar fører oksygenrikt blod og næringsstoffer til fosteret. De to andre fører oksygenfattig blod med avfallsstoffer fra fosteret til morkaken. Hemoglobinet transporterer mesteparten av oksygenet i blodet, og finnes i de røde blodlegemene. (En av grunnene til at jerninnholdet og hgb-konsentrasjonen blir sjekket i svangerskapet).

Det aller første samspillet!
I morkaken møtes embryoet og kvinnens blodomløp, men blodet blandes ikke. Moren har ansvaret for sin sirkulasjon helt ut til morkaken, mens blodsirkulasjonen i fosterets blod til og fra morkaken må fosterets sørge for selv. Det lille hjertet arbeider på høygir, og slår dobbelt så fort som morens hjerte. All utveksling foregår raskt, og uten stans. Tenk hvilket flott system! Men nesten rørende at det lille fosteret selv må ta ansvar for sitt eget blodomløp.

Kanskje skjedde dette med deg i dag mens dere var ute og handlet, og partneren din lette etter…et nytt slips. Med deg skjer det et mirakel, mens han fortsetter «nesten» som før. Disse to verdenshav som dere fra nå av representerer kan ha forskjellig vindstyrke som kan forandres på kort varsel og gi bølgetopper som bringer dere i ukjent farvann .

Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL