Morkaken var forkalket og løsnet i første svangerskap, vil det skje igjen neste gang?

Sist oppdatert: 21. juni 2005

Spørsmål:

Hei! Jeg er gravid for andre gang i mitt liv, 13 år siden sist. Første gangen hadde jeg en veldig dramatisk fødsel fordi morkaka hadde forkalket seg en stund før den gikk i oppløsning og det stod om liv for babyen og for meg. Det ble keisersnitt i hui og hast. Legen på sykehuset sa at det var stor sjanse for at dette ville skje neste gang jeg var gravid og mente jeg måtte være på sykehuset under overvåking av morkake i ca to måneder før termin. Er dette fortsatt tilfelle? Takker for svar.

Svar:

Av og til kan det som blir sagt bli oppfattet på en hel annen måte enn det det var ment som. Det høres ukjent ut for meg at morkaker kan gå i oppløsning. De kan imidlertid løsne, og det kan være svært alvorlig.

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med jordmor/legen du gikk til kontroll hos den gangen og få ut papirer fra svangerskap og fødsel. Evt. henvende deg til fødeavdelingen for å få papirer derfra. Ut fra dette kan du be jordmor/legen du nå går til kontroll hos om hjelp til å tyde hva som står der, hva som skjedde om hvordan dette svangerskapet skal oppfølges o.s.v. Heldigvis dannes det ny morkake for hvert svangerskap.

Lykke til videre! Hilsen Monica.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?