Sist oppdatert: 19. juni 2005

Spørsmål:

Jeg er så oppsprukket og sår på og rundt brystvortene at jeg nå må ta en midlertidig pause fra amminga. Har prøvd å pumpe som et alternativ. Da ble sprekkene utvidet og blodet rant.
Fikk råd om å håndmelke i stedet. Hvordan gjør jeg dette? Har prøvd, men det går ikke så bra. Er desperat nå fordi brystene kjennes harde og vonde og er på veg mot betennelse.

Svar:

Når brystene er blitt harde og vonde er det ikke lett å håndmelke.  Du kan ha nytte av å legge på varme vaskekluter på det brystet du skal tømme eller gå i dusjen, litt avhengig om du skal samle opp den melken du presser ut. Når brystet blir oppvarmet i noen minutter vil brystet åpne seg og melken komme ut nesten av seg selv.

Dersom du i tillegg stimulerer tømme-refleksen med forsiktig massasje for å få melken til å bevege seg nedover i utførselsgangene og deretter presse håndflaten mot det brune partiet rundt brystknoppen, skal du få melken til å sprute ut gjennom åpningen i brystvorten. Det er fint om du  masserer i rolig tempo så lenge melken spruter for da får du løst opp alle klumpene. Du kan stoppe når det bare drypper og brystet er mykt og kjennes tomt ut.

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?