Sist oppdatert: 25. januar 2005

Barnets sanseorganer blir dannet så tidlig som i 3. måned, og under resten av svangerskapet fortsetter de å utvikle og spesialisere seg. Synet må ha lys for å fungere, så det blir ikke ferdig utviklet før noen uker etter at barnet er født. Luktesansen forblir også passiv, den må ha luft for å fungere. Men smakssansen bruker barnet daglig, selv i livmoren. Det kan tidlig skille mellom det som smaker surt og det som smaker bittert.

Barnet reagerer også tidlig på berøring, og barnets hud blir kontinuerlig massert av livmoren. Hvis du stryker over magen din, vil det berolige barnet. Fra ca. 7. måned kan du kjenne barnets stilling, og i slutten av svangerskapet kan du leke med barnet ved å trykke en finger lett inn i siden. Barnet vil oppfange rytmen og prøve å presse seg mot deg. Undersøkelser viser også at barn som er strøket ekstra mye de 3 første levedagene, legger på seg fortere og har bedre motorikk enn andre spebarn.

Barnet reagerer på lyd så tidlig som i 24. uke i svangerskapet. Reaksjonen kan måles på barnets bevegelser. Musikk barnet hører mens det ennå er i mors liv, vil virke kjent og beroligende etter fødselen. Ta eventuelt opp en kassett med avslappende musikk som du selv liker, og spill for deg selv og barnet. Kassetten kan du bruke under fødselen og også senere for å berolige barnet. Musikken kan bygge en følelsesmessig bro mellom dere. Når du slapper av og nyter musikken, vil tankene dine ledes hen mot barnet og bringe dere nærmere hverandre.

Snakk med barnet, for etter fødselen vil det umiddelbart gjenkjenne stemmen din! Forskning viser også at nyfødte kjenner igjen rytmen av historier og vers de har hørt før fødselen. Barnet gjenkjenner altså ikke bare stemmen din, men også ordene eller rytmen i ordene.

Hva synes du om artikkelen?  
Neste artikkelHalsbrann (Kardialgi)
DEL