GravidFølelser i svangerskapet- Jeg er redd for å føde

– Jeg er redd for å føde

Av Babyverden 1151 Sist oppdatert 15.06.12

Hun er 13 uker på vei og kjenner at hun blir stadig reddere for å føde. Og vil hun bli trodd og tatt på alvor? Jordmor Grethe svarer.

Hei!

Jeg er gravid i 13. uke med vårt andre barn, og kjenner en gryende fødselsangst krype innover meg uke for uke. Jeg gruer meg til fødselen, og velger å ikke tenke så mye på det, men det blir bare verre. Vil bare gråte over tastaturet mens jeg skriver om det! I tillegg er jeg redd for å ikke bli trodd, at jeg ikke skal bli tatt på alvor.

Første fødsel varte i to døgn og endte med akutt keisersnitt på grunn av flere komplikasjoner, og ble etterfulgt av smertefulle ammeproblemer i 12 uker. Jeg ga meg aldri og er sliten enda..

Har dere noen gode råd, oppmuntrende ord eller noe å si som kan hjelpe?

Les flere spørsmål, og still dine egne til Babyverdens jordmødre Grethe og Ragna her

Hei!

Du er ikke alene om å få en tidligere fødselsopplevelse og barseltid i «bakhodet». Slike opplevelser har en tendens til å trigges, når en blir gravid på nytt!Jeg skjønner godt at du blir fortvilet og lei deg, det er vondt å ha det sånn!

Jeg ville absolutt ha tatt kontakt med en god jordmor, fått tilsendt alle papirene rundt fødselen, gå igjennom forløpet med henne – for på en måte å få plassert de faktiske forhold, å få ryddet vekk det som ikke stemmer.Hun kan så henvise deg til fødepoliklinkken der du skal føde, til en samtale, der dere sammen kan finne ut hvordan denne fødselen kan gjøres bedre for deg.

Det kan være lurt å finne ut akkurat hva du bekymrer deg mest for, og hva du selv kan se for deg kunne gjøre neste fødsel lettere for deg. Sammen kan en kanskje finne gode kompromisser, som gjør at du kan senke skuldrene og tørre og se framover mot en ny fødsel. Det samme gjelder også ammeproblemene; hva var det som skar seg, hva kan en gjøre bedre denne gang.

Finn deg en lydhør jordmor snarest mulig, slik at du allerede nå kan starte prosessen!

Masse lykke til!

Mvh jordmor Grethe

Flere får fødselsangst
Stadig flere kvinner gruer seg til å føde. Undersøkelser viser at om lag én av fem gravide kvinner i Norge har fødselsangst.
Les mer

Marlen hadde sterk fødselsangst 
Marlen utviklet sterk fødselsangts etter en lang og komplisert førstefødsel. Største håpet var å gjenvinne kontrollen og føde barn nummer to på den naturlige måten. Slik gikk det ikke.
Les mer


– Keisersnitt gjorde fødselen til en flott opplevelse
May- Brit Helliesen var bare sju uker på vei med nummer tre da hun begynte å snakke med legen om keisersnitt. Etter to harde fødsler visste hun at vaginal fødsel ikke var noe alternativ for henne. Men det ble en lang kamp før hun fikk det som hun ville. Les mer

 

Les mer: Tanker, frykt og følelser

Les mer: Alt om graviditeten

Les mer: Alt om fødselen

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: