Tobarnsforeldrene Camilla og Bård ønsket seg tre tette barn. I 2006 ble de foreldre til Celine, og i april 2008 kom lillebror Jørgen til verden. Da Jørgen hadde blitt et halvt år mistenkte Camilla at hun allerede var gravid med tredjemann. Det hadde hun rett i, og tredjemann hadde fått selskap av fjerde- og femtemann i magen!

Sist oppdatert: 27. januar 2010

Camilla Nysæther Schie (27) ventet på å få tilbake mensen etter hun ikke lenger ammet Jørgen. Men da mensen lot vente på seg, og hun heller fikk besøk av en overveldende kvalme ante hun at noe var i gjære. Gleden var stor da hun testet positivt. Det kom til å bli tre tette barn, men det ønsket både hun og samboeren Bård.

Tredje, fjerde og femtemann!

Camilla reiste til legen for svangerskapskontroll. Hun var litt usikker på hvor langt hun var på vei ettersom hun ikke hadde fått tilbake mensen ennå. Hun ble overrasket da legen målte magen hennes til å være ca. 18 uker på vei. Legen sjekka hjertelyden som var god og sterk, og sendte Camilla videre på hasteultralyd for å finne ut hvor langt hun var kommet i graviditeten.

 Spente reiste Camilla og Bård Anders Vik (31) på ultralyd.

Camilla med favnen full! Oliver, Lucas og Linnea.

– Vi gledet oss, og var spente å finne ut hvor mange uker jeg var på vei. Jeg spurte legen som skulle foreta ultralyden om legen jeg var til kontroll oss hadde hørt to hjerter hvis det var tvillinger der inne.

Legen dro ultralydhodet rundt på den innsmurte magen til Camilla og sa at joda, legen ville nok hørt det om det var tvillinger. Noen sekunder senere bekfreftet han igjen at det ikke var tvillinger.

– Legen din hadde helt rett Camilla. Det er ikke to her inne. Det er tre!

 Både Camilla og Bård fikk sjokk. Fra to til frem barn!

– Jeg trodde jeg skulle dette ned av benken. Jeg klarte ikke tenke noe annet enn at det var helt vilt. Rett før termin ville Jørgen være ett år, og Celine tre. Vi ringte rundt til familien etter ultralyden og det var selvfølgelig ingen som trodde på oss.

Ny bil og nytt hus
Å gå fra to til fem barn krever mye omorganisering. Bård og Camilla gikk med byggeplaner før de visste om trillingene, og nå måtte det hele utsettes. Familien bor på en gård med tre eneboliger, og løsningen ble å flytte inn i et hus som var litt større. Bilen måtte også byttes ut.

Klær og utstyr både fikk og lånte de fra andre trillingfamilier i området. I tillegg tok de kontakt med Nestlè som sponser all mat frem til trillingene fyller ett. Libero sponset dem med 132 bleiepakker.

Hverken Celine eller Jørgen var i barnehage, men Camilla visste at det kom til å bli tungt å gå trillinggravid og sendte derfor inn en søknad. Men barnehagene var fulle, og plass fikk de ikke før Camilla ble innlagt 31 uker på vei.

3×3 hurra!

Camilla synes svangerskapet gikk veldig fint. Det verste var kvamlen i starten.

Linnea. 

Oliver.

Lucas.

Veldige hyppige doturer etter hvert ble også litt slitsomt, og på slutten ble det selvfølgelig trangt om plassen i magen noe Camilla merket godt i ribbeina.

– Alt i alt var det en fin graviditet, det var absolutt ikke noe mareritt, og jeg kunne godt vært gravid med trillinger igjen. Bortsett fra at vi ikke skal ha flere barn da!

16. juni 2009 var Camilla i uke 34. Da hadde hun allerede ligget på sykehuset i 3 uker og var klar for å møte trillingene. En etter en kom de til verden ved planlagt keisersnitt. Camilla og Bård fikk se de i noen sekunder før de ble tatt med til nyfødt intensiven. Hele 15 leger og annet personell var med i operasjonssalen, og utenfor rommet stod like mange for å ta imot babyene.

I løpet av et par minutter hadde Camilla og Bård fått tre friske og velskapte barn. Lucas på 1994 gram og 42cm, så Linnea på 2194gram og 43cm, og til slutt Oliver på 2181gram og 45cm.

Den første uka på sykehuset trengte alle tre litt hjelp med å ta til seg næring, og fikk også litt oksygentilførsel. Men etter bare èn uke klarte de seg på egenhånd og ble koplet av alle apparater. Camilla ammet Linnea, mens guttene ikke ville ha pupp. Camilla pumpa seg morgen og kveld slik at guttene også skulle få morsmelk. 

Hjem til en ny og hektisk hverdag     

Etter bare 2 uker var det på tide å reise hjem. På sykehuset hadde Camilla fått god hjelp med trillingene og var aldri alene om ansvaret. Hjemme ventet også Celine og Jørgen som hadde ferie fra barnehagen hele den første måneden de kom hjem fra sykehuset.

– Bård er selvstendig næringsdrivende og hadde ikke anledning til å være hjemme så veldig mye i den perioden. Vi fikk ikke noe hjelp fra kommunen, så det var ganske hektiske dager!

Mange opplever den første spedbarnstiden som strevsom. Prøv å gange babyen din med tre, og legg til en ettåring og en treåring! Trillingene måtte ha mat hver tredje time, og det tok halvannen time å gi alle tre mat. Da var det halvannen time til neste måltid. I løpet av denne halvannen timen måtte Camilla fullføre følgende:

  • Skifte bleier på fire stykker
  • Koke flasker
  • Lage mat til Celine og Jørgen, med påfølgende opprydning
  • Spise litt selv
  • Legge trillingene
  • Gjøre klart neste måltid

– Som sagt, det var veldig hektisk. Heldigvis bor mamma og pappa i nabohuset, og pappa hadde ferie i juli da vi kom hjem. Han hjalp litt til med Celine og Jørgen, og ga flaske innimellom til trillingene.

Camilla og Bård hadde sendt en søknad til kommunen om å få litt hjelp med trillingene. Kommunens svar var at så lenge alle var friske ville de ikke få noe hjelp. Juridisk sett har de ingen rett på hjelp, og det er opp til hver enkelt

Andrea gir trillingene mat. 

kommune om de vil bruke midler på trillingfamilier eller ikke. Mens noen kommuner har støtteordninger som gir trillingfamilier hjelp inntil 40 timer i uka, har andre kommuner null hjelp å tilby.

Etter å ha fått avslag om hjelp fra Røyken kommune tok Camilla selv kontakt med helsestasjonen og barnevernet for å rådføre seg. Da hun fortalte om situasjonen bevilget Barnevernet straks midler til 12 timer hjelp per uke. En sykepleier og en barnepleier fra sykehuset kom hjem til familien fire timer tre dager i uka.

Fem barn og full fart

Når Babyverden reiser hjem til familien har trillingene blitt sju måneder. Vi blir tatt imot av storesøster Celine (3,5) som er hjemme fra barnehagen i dag. Det er også storebror Jørgen (1,5) som ivrig løper rundt i stua og peker på bilene som står på gårdsplassen.

I en vippestol i stua sitter Oliver, og et par minutter senere er også Linnea og Lucas på plass. Tre herlige babyer som titter forundret på besøket og venter tålmodig på å få mat. Camillas søster Andrea har overtatt jobben etter sykepleieren og barnepleieren, og hjelper til fire timer fem dager i uka.

Andrea varmer opp mat og setter seg ned på kne ved vippestolene. Først får Linnea en munnfull, så Oliver og så Lucas. Det tar sin tid når alle tre skal ha både et middagsglass og fruktpurè. Trillingene storkoser seg og ”prater” i vei mens de venter på neste skje.

Dagen starter tidlig hjemme hos familien. Trillingene våkner mellom klokka 5 og 6 og får en flaske. Celine og Jørgen drøyer til 6-7 tiden, og Bård kjører dem i barnehagen klokka 7.30. Når de har dratt kommer Andrea for å hjelpe til og gi trillingene frokost. Resten av dagen går i ett med mat, bleier, soving, leking og middagslaging, før Celine og Jørgen kommer hjem 16.30.

– Den mest ufordrende tiden er når de kommer hjem fra barnehagen. De er slitne og sultne, så jeg prøver å gi middag til trillingene før de største kommer hjem. Etter middag får trillingene grøt og melk før legging.

Celine og Jørgen legger seg etter barne-tv og Camilla og Bård har noen timer sammen før trøttheten tar overhånd. Men Camilla klager ikke.

– Jeg synes faktisk ikke det er så slitsomt. Jeg hadde trodd det skulle bli  mye verre. Alt går veldig fint, ting tar bare mye lenger tid. Men jeg ser for meg at det kan bli ganske utfordrende når vi har fem tenåringer i hus!

Trillingene er forholdsvis synkronisert, selv om Lucas ikke er så veldig glad i å sove. De første månedene sov de sammen i leikegrinda, men nå sover de i hver sin seng.

– Det er fint å se hvor mye glede de har av hverandre. Allerede da de var helt små klarte ikke Linnea å sove før begge brødrene lå sammen med henne. Nå smiler og prater de hver gang de ser hverandre.

Celine synes det er fint å ha tre babyer i huset.

Tre senger tett i tett! Camilla og Jørgen viser frem sprinkelsengene.

– Jeg synes det er fint fordi atte det er gøy. Jeg kiler de, da sier de ge-ge. Noen ganger gråter de, da trøster jeg de. Også gir jeg de frukt, da blir magene dems store! Men kom å se på tennene dems, du kan kjenne inni munnen!

Jørgen er også tydelig opptatt av babyene. Spesielt Linnea som får mange koser. Men det er ikke så lett for en gutt på halvannet år å vite helt hva babyene tåler. Jørgen setter seg gjerne ned på fanget til Lucas, og når de tre ligger på gulvet og leker kan det være langt å gå rundt dem, så Jørgen tråkker bare rett over. Men Camilla passer godt på, og forteller Jørgen at han må være forsiktig.

– Det nytter ikke å være helt hønemor når du har fem små, ler Camilla.

Over 10 000 i barnehageutgifter

Camilla ønsker å være hjemme med trillingene frem til de fyller tre år, og håper kontantstøtteordningen fortsetter.

– For det første har jeg lyst til å være hjemme med dem. For det andre blir det altfor dyrt med fem stykker i barnehage. Det vil koste over 10 000 i måneden å ha alle fem i barnehage.

Det er ingen tvil om at Camilla koser seg som fembarnsmor. Det er kanskje naturlig å tenke at det ville vært enklere med trillinger om man ikke allerede hadde to barn, men Camilla tror det har vært en stor fordel.

– Jeg tror det hadde vært mye verre hvis jeg ikke allerede hadde erfaring. Jeg er også utdannet barne,- og ungdomsarbeider, men best erfaring får man jo fra egne barn. Alderen min tror jeg også har gjort det lettere for jeg har mye energi. Men det holder med fem barn altså! Jeg steriliserte meg under keisersnittet og er veldig glad for det. Vi skulle jo tross alt ikke ha flere enn tre barn!

Hva synes du om artikkelen?