GravidGravid når man ikke har mer livmorhals igjen

Gravid når man ikke har mer livmorhals igjen

Illustrasjonsfoto: Crestock
Av Babyverden 5728 Sist oppdatert 12.03.13

Jeg er konisert to ganger på grunn av grad 3 celleforandringer. Kirurgen sa at jeg ikke har mer livmorhals igjen. Blir fulgt opp av spesialist i gynekologi, men han sa at vi bare må "se hvordan det går". Jeg kjenner at dette stresser meg veldig. Hva skal jeg gjøre?

Jeg forventet å bli sydd igjen, men da jeg var hos ham sist. Men han sa at han ikke ville sy livmorhalsen igjen fordi det er et omfattende inngrep, og at det i seg selv kan provosere fram abort og skade vevet i livmoren. Så han sa at i disse tilfellene er man ofte etterpåklok, og vil heller de det an. Har dere noen erfaring eller tips innen denne problemstillingen?

Jeg er for tiden sykemeldt på grunn av kvalme og oppkast, og fordi jeg blør ved løft eller dersom jeg går en tur. Jeg er mekaniker i oljeindustrien, så jeg har en svært tung jobb. Har veldig lyst til å jobbe litt, men vil ikke risikere å miste barnet…

Brukeren får svar fra to andre forumbrukere med støtte og oppmuntring.

Les også svar på disse spørsmålene:

Er det farlig med orgasme?

Er det farlig å ha katt når man er gravid?

Blødning etter samleie

Jordmor Ragna svarer:


Hei!

Det er aldri så kjekt når man opplever at man faller litt utenfor "A4-boksen" når man er gravid. Det kan skape en del bekymring og jeg kan godt forstå at du gjør deg mange tanker akkurat nå - det er helt naturlig!

Det er faktisk ganske mange kvinner som blir gravide etter konisering. Det vanlige er at man tilbys oppfølging av spesialist, det vil i dette tilfelle si gynekolog - og den kontakten har du jo allerede! Gynekologen følger deg opp nettopp med henblikk på hvordan livmorhalsen din utvikler seg gjennom svangerskapet. Det betyr at hun kommer til å gjøre en innvendig, vaginal ultralyd med jevne mellomrom og måle på lengden eller tykkelsen på livmorhalsen. Hvis den skulle begynne å modne eller åpne seg litt tidlig blir du henvist til sykehuset og videre oppfølging der. Men som regel går det fint og de aller fleste føder rundt termin!

Å sy igjen livmoren eller å legge en cerclage som det også kalles, er et inngrep man ikke gjør med mindre det er ytterst nødvendig. Som gynekologen din også sier, så er det inngrep som ikke er risikofritt og man vurderer alltid nøye om det virkelig er nødvendig.

I forhold til den tunge jobben din, så tenker jeg at det er VELDIG viktig å ta dette opp med din jordmor, fastlege og/eller gynekolog. Du bør ikke ha et tungt og fysisk belastende arbeid, så her er tilrettelegging viktig. Hvis arbeidsplassen din ikke har mulighet for å tilrettelegge for deg eller eventuelt omplassere deg, har du mulighet til å være hjemme med svangerskapspenger. Det betyr at du opprettholder lønnen din uten å være sykemeldt. Det kan helt sikkert jordmor fortelle deg mye mer om.:)

Du kan jo ha en lilten lapp liggende på kjøkkenbordet hvor du kan notere spørsmål eller stikkord på ting du går og lurer på. Det er alltid en god idé, for da får man svar når man går til lege eller jordmor, og man husker å spørre når man er på kontroll.


Jeg tenker at du nå kan senke skuldrene og passe godt på deg selv. Det aller beste du kan gjøre er å leve sunt og sørge for å bli godt tatt vare på av de rundt deg. Hold så positivt fokus du bare klarer, for det er jo oftest slik at de aller fleste bekymringer vi har, dem blir det ikke noe av .

Masse, masse lykke til videre!

Vennlig hilsen fra jordmor Ragna.


Lurer du på noe? Still ditt spørsmål til jordmor Ragna her!


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: