GravidFølelser i svangerskapet– Følte meg ikke vel som gravid

– Følte meg ikke vel som gravid

Helene 25 uker på vei. Det var på denne tiden at magen først kom ordentlig fram og hun begynte å føle seg bedre. Foto: privat
Av Janet Molde Hollund 6357 Sist oppdatert 25.09.13

Helene Taaje tenkte at det måtte være noe galt med henne, siden hun ikke var stolt av kroppen sin som gravid. – Det tok meg faktisk seks måneder før jeg klarte å slappe av, sier hun.

Da Helene Taaje fant ut at hun var gravid, så hun fram til at magen skulle begynne å vokse slik at hele verden kunne se at hun hadde en liten på vei. Hun hadde hørt og lest så mye flott om å være gravid. At mange følte seg mye bedre, var stolte av kroppen sin og fikk økt sexlyst.

Les mer: Ikke bare rosenrødt å være gravid
                Sexy gudinne eller strandet hval?

– I starten hadde jeg jo litt plager, og da tenkte jeg ikke så mye på selvfølelse. Men i uke 10 begynte magen så smått å vokse – og enda mer i uke 12-14. Men i mine øyne så jeg bare litt ekstra lubben ut, og jeg følte meg absolutt ikke vel i egen kropp. Jeg var ikke klar over at det kunne ta litt tid før babymagen ble en skikkelig babymage med fin kul. Og folk nølte ikke med å si «Jøss, er du gravid? Det så jeg ikke.» Det var ekstra sårende å høre at folk bare trodde jeg var litt ekstra stor, for jeg hadde absolutt mage da disse kommentarene kom, forteller Helene.


Hun prøvde å snakke med noen om hva hun følte, men fikk høre at det var helt naturlige endringer, og at hun måtte være stolt over at hun klarte å bære fram et barn.
– Klart at jeg var stolt over at akkurat jeg fikk bære fram et barn, men at folk sa dét, gjorde det faktisk bare enda verre. Jeg følte at jeg ikke satte nok pris på graviditeten, og at det var galt å føle det sånn, sier Helene.

Les mer: Fødselsangst: Hilde nekter å føde vaginalt
                Jeg er gravid - hva nå?

Veldig vanlige følelser
Babyverdens jordmor Grete R. Teigen sier Helene absolutt ikke er alene om å ha disse følelsene.
– Dette er et svært vanlig tema når vi møter gravide - veldig mange strir med blandede følelser. Mange får også dårlig samvittighet for at de kjenner det slik, sier Teigen.

Ikke alle takler at kroppen forandrer seg. Magen og brystene vokser. Kvinnene føler seg annerledes, og det kan bli ekstra vanskelig når det er så mye hormoner i omløp.
– Mange kjenner ikke seg selv igjen. Men det er helt normalt, og det er lov å synes at ikke alt er like stas. Det bør også være lov å si til omgivelsene at det er tøft å være gravid. Noen er faktisk gravide kun for å få barn – ikke fordi de synes graviditeten er kjekk, sier Teigen.

«Alt er lov»
Jordmoren mener samfunnet har et enormt fokus på å være slank og fin – også om du er gravid.
– Og det er ganske utrolig hvor mye folk mener de kan si til kvinner som er gravide. De kan ha meninger om du er stor eller liten, om det ser ut til å være lenge til termin eller ei. For mange er også magen en slags magnet, og de tror det er fritt fram å ta på den. Det er det ikke alle som liker, påpeker Teigen.

Hun er overbevist om at de fleste mener det godt. Men det er ikke alle som oppfatter det som omsorg. I stedet sier Teigen at mange feller noen tårer fordi de skjemmes, og gjerne vil være en vellykket gravid.

Les mer:
Graviddrømmer: Fødte i handlevogna på Ikea

Slitsom vei til trivsel

– Å være gravid ble ikke slik jeg hadde trodd det skulle være. Først da jeg nærmet meg uke 30 begynte jeg å føle meg vel. Nå vokser magen i rekordfart, og jeg trives når jeg kan gå i trange topper som framhever magen. Men veien dit har vært lang og slitsom, innrømmer Helene.

Hun likte ikke hvordan hun så ut, og fant aldri noe hun hadde lyst til å ha på seg. Hun ville heller ikke gå ut blant kjente, for hun var redd for hva de ville tenke om henne.
– Jeg følte også at det gikk ut over samboeren min. Han tok det også ganske tungt at jeg mistrivdes, for han syntes jeg var perfekt akkurat sånn som jeg var. Heldigvis gikk det ikke så langt at jeg følte jeg måtte dekke meg til i nærheten av ham, men han følte seg ganske maktesløs når jeg gråt og sa hvor uvel jeg følte meg, forteller Helene.


Jordmor Grethe R. Teigen sier at slike ambivalente følelser ikke alltid er like enkle å takle for mennene heller. Sliter kvinnen mye, kan det være en utfordring for parforholdet.


Det var kanskje ikke like lett for Helenes samboer å forstå hva hun tenkte og følte. Likevel sier Helene at han var der hele veien – 110 prosent. Hun er kjempetakknemlig for at han lyttet, trøstet og holdt rundt henne når det var vanskelig.

Spesielt vanskelig mot slutten
Ifølge jordmor Grethe R. Teigen sliter noen med blandede følelser hele svangerskapet. Likevel er det spesielt mot slutten at mange har det vanskelig.
– Da har den gravide kanskje lagt mye på seg, og selvbildet er veldig lavt. Ikke sjelden hører vi de beskrive seg selv som både hval, hvalross og elefant, sier Teigen.

Men selv om det kan være en mental påkjenning å være gravid, sier Teigen at de fleste kommer seg fint gjennom svangerskapet. Er det ekstra ille, kan behandling hos for eksempel psykolog hjelpe kvinnen til å finne redskaper som gjør det enklere å takle.
– Men de fleste vet at det er midlertidig, og prøver å gjøre det beste ut av det. Jeg råder kvinnene til å finne på ting som de kjenner at de har lyst til, og sier at de ikke må være redde for å snakke med familie, venner eller jordmor, sier hun.

Gleder seg
Helene er nå passert 30 uker av svangerskapet, og gleder seg til å bli mamma. Det er fortsatt dager hvor hun føler seg som en flodhest, men det er heldigvis lenger tid mellom hver gang de vonde følelsene dukker opp. Fremdeles mener hun at hun ikke har fått den gravidgløden som det snakkes så mye om, og hun tviler også på om den noen gang vil komme. Men akkurat nå er det helt greit.
– Vi må bare akseptere at graviditet er kjempeflott for noen, men ikke for alle. Vi er ulike, sier Helene.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: