GravidFølelser i svangerskapetJeg er gravid - hva nå?

Jeg er gravid – hva nå?

Gravid! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Tone Ingrid Lian 120988
Gratulerer! Kanskje var det den beste nyheten dere noen gang har fått, eller kanskje det var et sjokk som det tar litt tid å fordøye. Uansett har det helt sikkert dukket opp mange nye spørsmål – hva gjør du/dere nå?

Det finnes ingen fasit på hvordan dere skal reagere på en slik nyhet. For noen er det en ubeskrivelig glede mens andre blir fortvilet eller redde. Selv om det var planlagt og ønsket, er det ikke alltid man reagerer med glede. Overgangen fra drøm til realitet kan være brå selv om ventetiden har vært lang. Det er ikke unaturlig å ha blandede følelser og det bør absolutt ikke gi deg eller dere skyldfølelse.

Du/dere har tatt den viktigste avgjørelsen i ditt/deres liv, og ting vil faktisk aldri bli det samme igjen. Noen vil oppleve den tanken som trist eller vemodig, mens andre bare gleder seg over det som skal komme. De som har forsøkt å bli gravide lenge har kanskje vært bekymret for om de i det hele tatt kan få barn, og den redselen er for mange altoppslukende. Nå som den tanken ikke er der lenger, frigjør det kanskje plass for nye bekymringer, og det kan oppleves som overraskende og kanskje skuffende.

Det er viktig å snakke om disse tankene. Ikke hold de inni deg av frykt for hva din eventuelle partner vil tenke. Etter å ha diskutert dette vil dere kanskje føle dere enda sikrere på tiden dere går i møte.

Når kommer svangerskapstegnene?

Det er mange tidlige tegn på at man er gravid, men symptomene opptrer i ulik grad hos forskjellige kvinner. Noen vil kjenne igjen alle symptomene mens andre kun har lagt merke til noen få, og noen har kanskje ikke merket noe enda. Det er helt normalt at symptomene varier fra graviditet til graviditet, og mangel på symptomer betyr ikke at du er ”mindre” gravid.

Det første tegnet er naturligvis uteblitt menstruasjon. De fleste symptomene kommer senere i svangerskapet, men allerede før uke 6 kan følgende symptomer merkes. I parentes står det når de vanligvis gjør seg gjeldende. (Men ikke bli bekymret om de dukker opp tidligere eller senere enn dette.) Ukene er regnet fra første blødningsdag i siste menstruasjon.

• Trøtthet (fra ca. 3 uker)
• Hyppig vannlating (fra ca. 6-8 uker)
• Kvalme, brekninger, eventuelt oppkast (fra ca 4-6 uker til ca 10-13 uker)
• Mye luft i magen
• Aversjon mot spesielle lukter eller matvarer
• Ømme bryster/rar fornemmelse i brystene (fra ca. 3 uker)
• Større og mørkere felt rundt brystvortene (areola) (fra ca. 3 uker)
• Rar metallsmak i munnen (fra ca. 3 uker)
• Spotting: liten blødning når egget fester seg i livmoren (mellom 3 og 4 uker)


Kontakt med lege og jordmor

Det er ikke nødvendig å kontakte lege for å få en bekreftelse på graviditeten. Testen du allerede har tatt hjemme er like sikker som den legen har å tilby. Du bør likevel ta en telefon til lege eller jordmor for å avtale første svangerskapskontroll. Den finner vanligvis sted mellom uke 6 og 12. I dagens svangerskapsomsorg er det fokus på at en skal avtale første svangerskapskonsultasjon så tidlig som mulig. Ifølge helsenorge.no bør du få timeavtale innen en uke hvis du ringer lege eller jordmor.

Dere velger selv om dere vil gå til kontroll hos lege eller jordmor, eller hos begge. Det finnes ingen fast ordning for dette, men alle har rett til å gå til jordmor hvis de ønsker det. Ta kontakt med den kommunale helsetjenesten for en oversikt over jordmødre.

Noen gravide velger å gå annenhver gang til lege og jordmor, men dere kan også velge å bare gå til den ene. Det viktigste er at dere føler at dere får en god oppfølging og svar på de spørsmål dere har. Dessverre har noen kommuner dårlig jordmordekning, noe som fører til at den gravide må vente til langt ut i svangerskapet med å komme på kontroll. Et alternativ er da å velge en privat jordmor, men da må dere betale for det selv.

Lytt til podcast om svangerskapsomsorg:
Hva kan du som nygravid forvente?




 

Hvor stor er faren for abort?

Det er vanskelig å gi noe eksakt tall på hvor ofte spontanaborter forekommer, men dessverre skjer det oftere enn mange vet. En spontanabort er et uventet tap av et foster før uke 22, og ifølge helsenorge.no ender mellom 10 og 30 prosent av alle erkjente svangerskap i spontanabort. De aller fleste spontanaborter skjer faktisk allerede før forventet menstruasjon. Den samlede abortfrekvens er derfor langt høyere enn det som registreres klinisk.

Dette er selvsagt dystre tall, og noen synes det er vanskelig å la være å bekymre seg. Dessverre er det lite du kan gjøre for å forhindre naturens gang, annet enn å følge de råd du har fått. Engstelse og bekymring fører lite godt med seg, men samtidig føler noen av det er greit å være forberedt på at det faktisk kan skje. Hvis en av dere bekymrer dere veldig er det lurt å snakke om det. Forsøk å forstå hverandre, oppmuntre hverandre, og gi trøst og støtte til den som er bekymret.

En spontanabort kan gi symptomer som blødninger, smerter i nedre del av magen, korsryggsmerter og utflod og klumper som kommer ut fra skjeden. Men ikke alle opplever slike symptomer. Ved en missed abortion dør fosteret i livmoren, uten at det støtes ut. Noen kan likevel merke at noe er annerledes, for eksempel ved at svangerskapssymptomer plutselig forsvinner. Dersom du mistenker en abort, ta kontakt med lege eller jordmor for en sjekk.


Skal vi fortelle at vi er gravide?

Det er jammen ikke lett å holde på hemmeligheten når det er alt man tenker på! Noen har innviet familie og venner allerede i prøvestadiet, mens andre ønsker å bevare hemmeligheten så lenge som mulig. Alle har sine grunner til å fortelle det tidlig eller sent. Noen vordende besteforeldre har mast i årevis etter barnebarn, andre vil kanskje komme med en formaning om at utdannelse, fast jobb og giftemål bør være på plass først.

Det er bare du/dere to som vet når det er best å fortelle om den lille i magen. Det er mange som venter til de har passert uke 12, for da føler de seg tryggere på at det skal gå bra. Samtidig involverer andre de nærmeste tidlig nettopp fordi de ønsker å ha noen å støtte seg til hvis det ikke skulle gå som planlagt. Det viktigste er egentlig at dere er enige om når og hvordan det skal skje.

Husk at du er pliktig å fortelle arbeidsgiver senest tre måneder før du skal ut i permisjon. De fleste forteller det nok tidligere enn det, og hvis du trenger tilrettelegging på arbeidsplassen er det selvsagt viktig å ikke vente altfor lenge.


Les mer om når og hvordan dere kan fortelle nyheten her.

 

Kilder:
Svangerskapsboken Gravid
Helsenorge.no

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: