Hemorroider er utvidede blodårer, en slags åreknute, som befinner seg i, omkring eller like utenfor endetarmsåpningen. Du kan føle eller se dem som hevelser eller kuler.

Sist oppdatert: 8. desember 2008

Svært mange mennesker har hemoroider, faktisk så mange som en av tre. Men graden av plager er ulik og mange vil ikke en gang merke at de har hemoroider.

Grunnen til at mange gravide opplever å få hemoroider, er at den voksende livmoren trykker ned mot endetarmen. Det hindrer blodet i å strømme tilbake til hjertet og dermed hoper blodet seg opp i blodårene. Disse utvides for å gi blodet plass, og vi kan få en vond sirkel.

Hemoroider kan være svært ubehagelige. De gir ofte kløe og smerter, og noen ganger blødning.

Å forebygge er alltid lettere enn å behandle. Treg mage øker risikoen for å få hemoroider. Pass derfor på å få i deg nok fiberrik kost, rikelig med væske og prøv å være mye i fysisk akitvitet.

Råd og behandling

Heldigvis finnes det både råd og behandling mot de plagsomme hemoroidene dersom du rammes:

  • Vær forsiktig og ikke press for hardt når du har avføring. Det er ikke alltid nødvendig å få ut siste rest!
  • Gå regelmessig på toalettet og ikke gjør tunge løft.
  • Pass på å variere sittestillingen. Ikke stå for lenge og legg deg nedpå flere ganger i løpet av dagen.
  • Tøm de fulle hemoroidene ved å dytte de opp forbi lukkemuskelen i endetarmen. Da blir de mindre, og gir dermed mindre ubehag.
  • God hygiene med vask etter hver avføring hindrer irritasjon.
  • Det finnes gode lokalbehandlende midler i form av salve eller stikkpiller på eller uten resept. Vær oppmerksom på at medikamentene ikke fjerner hemoroidene, men lindrer kløingen og væskingen.

 

Stikkpiller som inneholder glukokortikoider må ikke brukes i de tre første månedene av svangerskapet. Etter det kan de brukes forsiktig, men kun i samråd med lege. De tre første månedene i svangerskapet anbefales Alcos-Anal eller Hemoroidesalve Apotek.

Ofte forsvinner hemoroide-plagene av seg selv etter fødselen, for andre blir operasjon løsningen. Leger er vanligvis tilbakeholde til en slik operasjon i svangerskapet, men dersom du har store smerter kan operasjon bli løsningen.

Mange gravide får imidlertid aldri en hemoroide, så gå ikke og vent på dem!

Kilder:

Lommelegen.no

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?