GravidHelse og livsstilGravide oppfordres til å ta både korona- og influensavaksine

Gravide oppfordres til å ta både korona- og influensavaksine

Ved å ta vaksine – både mot korona og influensa, gir du babyen også en bedre beskyttelse de første tre til seks månedene av livet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 2459 Sist oppdatert 09.10.23
Er du gravid, kan vaksine mot korona og influensa beskytte deg mot alvorlig sykdom. For selv om du ellers er frisk, tilhører du som er gravid en av risikogruppene som har større sjanse for å oppleve komplikasjoner og bli alvorlig syk.

Hvert år kommer influensa og anbefaling om vaksine til utsatte grupper.  Folkehelseinstituttet (FHI) forventer også en vinterbølge av koronasmitte. Gravide oppfordres til å beskytte seg mot begge deler.

For få vaksinerer seg
Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer i en nyhetssak 10.10.23 flere til å vaksinere seg mot både influensa og korona. De er bekymret over at antall personer som tar influensavaksine har gått ned, samtidig som over 12.000 personer ble innlagt på sykehus på grunn av influensa- eller koronasykdom det siste året.

Ifølge FHI er det en mulighet for at vi kan få en kraftigere influensasesong denne vinteren, og de mener at vi også kan vente ytterligere smittetopper med korona.

Les mer på fhi.no

Gravide er i risikogruppe

– Mange tenker ikke sånn, men gravide blir faktisk regnet som en risikogruppe ­– selv om de fleste er friske og ikke har noen underliggende sykdommer. Risikoen for å bli alvorlig syk og innlagt på sykehus øker utover i svangerskapet. Det skyldes endringer i immunsystemet og hjerte- og lungefunksjon i svangerskapet, sier overlege Margrethe Greve-Isdahl ved FHI.

Anbefaler påfyll til alle gravide

– Vi anbefaler at gravide tar en påfyllingsdose av koronavaksinen i løpet av svangerskapet. Det er særlig i andre og tredje trimester at risikoen øker for alvorlig sykdom, og vaksine anbefales i denne fasen. Men er det også mulig å ta koronavaksine i første trimester, dersom det skulle være nødvendig eller mest praktisk, sier Greve-Isdahl.


– Hva om man ikke har tatt koronavaksine i det hele tatt?

– Da anbefaler vi at kvinnen blir grunnvaksinert. For de som ikke har blitt vaksinert tidligere, består grunnvaksinering av én dose, så det er samme anbefaling til gravide enten de er vaksinert tidligere eller ikke. Det er en stor fordel at mor tar vaksine i svangerskapet, for det gir barnet beskyttelse etter at det er født. Gjennom at mor er vaksinert i svangerskapet, vil barnet ha antistoffer i tre til seks måneder etter fødsel, sier Greve-Isdahl.

– Noen er kanskje fremdeles skeptiske til å ta koronavaksine. Hva vil du si til dem?

– Vi vet at alle gravide er veldig opptatt av å beskytte barnet sitt. Og vi får ofte spørsmål om hva som er best – å ta vaksinen og unngå alvorlig sykdom, eller å la være å utsette barnet for eventuelle bivirkninger av vaksinen. Vårt helt klare svar er at det beste er å ta vaksinen. Både mot korona og influensa, sier hun.


– Men mange gravide tenker kanskje at man ikke har prøvd ut koronavaksinene lenge nok til at en vet hvilke følger vaksinen kan få?

– Vi har ikke hatt koronavaksine så lenge, men det har blitt gitt vaksine til ekstremt mange gravide i hele verden. Både WHO (Verdens helseorganisasjon) og gynekologiske foreninger verden over sier at det beste er å gi gravide vaksine for å forhindre alvorlig sykdom. Etter veldig nøye oppfølging er det ingen ting som viser at det er skadelig. Blant annet er det ikke funnet økt forekomst av spontanabort, prematur fødsel eller dødfødsel hos vaksinerte sammenlignet med uvaksinerte, som er noe av det man kanskje fryktet. Tvert imot viser de første årene med koronavaksine at det hjelper mot alvorlig sykdom, og gir også det nyfødte barnet fordeler, sier Greve-Isdahl.

– Men en er likevel ikke garantert å unngå smitte?

– Nei, det kan hende at man likevel blir smittet. Men man er bedre beskyttet mot alvorlig sykdom og kan gjerne unngå sykehusinnleggelse, svarer hun.

– Hvilket inntrykk har dere av gravides holdning til vaksine mot korona?

– De fleste som føder nå er grunnvaksinert, men nå ønsker vi at de skal ta en påfyllingsdose når de er gravide for å få oppdatert beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Greve-Isdahl.

Greve-Isdahl påpeker at det aldri har vært noen studier som har vist at det var farlig å få koronavaksine dersom man var gravid.
– Nå har vi også fått enda flere studier som viser at vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom i svangerskapet og ikke fører til alvorlige bivirkninger for mor eller fosteret, sier Greve-Isdahl.

Også influensabølge

Influensavaksine er viktig for å beskytte gravide mot alvorlig influensasykdom, og hver sesong kommer det utbrudd i løpet av vinteren. Greve-Isdahl vil derfor anbefale gravide å vaksinere seg mot influensa i god tid før jul, slik at de er beskyttet til influensasesongen starter.

– Hvor lang tid tar det fra en får vaksine til vaksinen gir full beskyttelse?
– Det tar en uke før man oppnår full effekt, sier hun.

Koronavaksinen er gratis, mens du som gravid (og dermed i risikogruppe) vil få en subsidiert pris på influensavaksine.

Hvilken rekkefølge anbefales om man skal ta begge vaksinene?

De kan tas samtidig. Hvis ikke de tas samtidig, kan man ta det i hvilken som helst rekkefølge, og oftest anbefaler vi da cirka 1 uke mellom. Det er ikke lett å spå hva som kommer først av de ulike smittebølgene, så det viktigste er at å bli vaksinert med begge to.

Kilde: Overlege Margrethe Greve-Isdahl, FHI

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: