GratispakkerKorona-babyboom i Finland – ny mammapakke lansert måneder før tiden

Korona-babyboom i Finland – ny mammapakke lansert måneder før tiden

Det er 43 forskjellige produkter i den finske mammapakken for 2022. Alle bilder: Jari Riihimäki © Kela
Av Janet Molde Hollund 3750 Sist oppdatert 14.12.21
Hver vår lanseres en ny mammapakke til finske nybakte mødre. Denne inneholder masse gratis klær og utstyr babyen trenger det første året. Men med babyboom under koronapandemien, har babyboksen for 2022 allerede blitt presentert – flere måneder tidligere enn forventet.

Få ting engasjerer finske foreldre så mye som mammapakken. En eske full av nyttige produkter deles ut til alle nybakte mødre som ønsker det, og her får de alt fra teppe, kosebamse, prevensjon og bind til bodyer, luer og utedress – helt gratis fra den finske stat Designet er nytt hvert år, og foreldre får til og med være med og påvirke hva pakkene skal inneholde.

Lanseringsdatoen for hvert års pakke holdes hemmelig helt til dagen er der. For man ønsker ikke å dele ut en ny pakke før lageret av fjorårets mammapakker er tomt. Den siste mammapakken, som ble presentert i slutten av april 2021, har imidlertid gått unna mye fortere enn på flere år. Mange ble nok tatt på senga da finske Kela allerede 9. desember kunne presentere innholdet i mammapakken for 2022. Det er tre-fire måneder tidligere enn normalt. For finnene føder flere barn i koronatider enn til vanlig.

– Finske Kela har aldri før lansert to mammapakker samme år. Innholdet i 2021-pakken ble vist fram til «normal» tid denne våren, og så ble 2022-pakken presentert allerede nå i desember. Mediene var overrasket da presseinvitasjonen til neste års pakke kom så tidlig, sier Hanna Roihuvaara, redaktør på finske vau.fi.

Her kan du se nærmere på noen av tingene fra 2022-pakken:

Siden det ennå er et par uker igjen av 2021, er ikke fødselstallene klare. Men den finske redaktøren sier det er en klar økning i antall fødsler.
– Jeg forventer at tallene lander et sted mellom 48.000 og 50.000. Noen eksperter sier at det trolig vil ende på rundt sju prosent flere fødsler enn i 2019, som var et år med svært lave fødselstall (45.600). Så vi er ikke i nærheten av 2010, da vi hadde 60.000 fødsler. Men vi er på vei opp, og har noen tusen flere fødsler enn de siste årene, sier Roihuvara.

Finske gravide kan velge om de ønsker mammapakken eller 170 euro. Rundt 70 prosent av alle mødre velger mammapakken i stedet for penger. Blant førstegangsmødre tar hele 90 prosent imot pakken.

Utdelingen av 2022-pakken trolig kommer til å starte allerede i januar eller februar neste år. Og ut fra tilbakemeldingene fra finske vordende mødre, blir den godt mottatt. For kommentarene flommer i både i klassiske og sosiale medier når en ny mammapakke lanseres, og dette året er intet unntak.
– Det store flertallet liker innholdet. Kritikere mener at 2022-pakken er litt gutteaktig, og at det kunne vært litt mer glade farger. Men det skal noe til å tilfredsstille alles ønsker, sier Roihuvaara.

Se tidligere års mammapakker her:

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: