GratispakkerFinsk mammapakke 2015

Finsk mammapakke 2015

Innholdet i mammapakken anno februar 2015. Alle produktbilder: Annika Söderblom © Gjengitt med tillatelse av kela.fi
Av Janet Molde Hollund 2525 Sist oppdatert 10.03.15

54 produkter - helt gratis. Finske mødre får god hjelp fra staten når babyen kommer. 

I slutten av februar kom en ny utgave av den populære «moderskapsförpackningen» i Finland. Uavhengig av inntekt får alle finske vordende mødre støtte fra Folkpensionsanstalten (FPA). De kan velge å få utbetalt 140 skattefrie euro, eller motta «moderskapsförpackningen». Her er det klær og utstyr som babyen har behov for de første månedene, som blant annet bodyer, sparkebukser, luer, dresser, håndklær, sengetøy, madrass og seng.

De aller fleste velger utstyrspakken, og spesielt populær er den blant førstegangsfødende. Hvert år deles denne pakken ut til cirka 40.000 finske familier. Tilbudet gjelder alle vordende mødre eller adoptivforeldre som bor i Finland, eller som er dekket av den finske FPA.

Les også:
Så mye koster babyen deg

Den store utstyrsguiden

Tilpasses kundenes ønsker
Ifølge kela.fi får FPA masse feedback om mammapakken hvert år, og de tilpasser også innholdet etter kundenes ønsker. Pakken inneholder derfor nå også febertermometer, salve til brystvortene, siklesmekke, flere omslagsbody er og en større madrassbeskytter enn tidligere. Dessuten kan vinterdressen også åpnes slik at den blir en pose.

– Når vi utvikler innholdet, har vi som mål at pakken skal være best mulig – både for mor og barn. Vi hører derfor nøye etter kundenes og leverandørenes utviklingsforslag, sier Suvi Onninen i FPA i en pressemelding.

Pressemeldingen sier at klærne som er valgt til årets mammapakke tar opp igjen de friske fargene som pryder selve kassen eller sengen. Klærne har blant annet nøytrale nyanser i grønt og turkis, samt grått og hvitt, som det går fint an å kombinere med de øvrige klærne. Klærne har også artige dyrefigurer, som for eksempel ugler og harer. Det er også mer eksotiske dyr som giraffer, krokodiller, aper og elefanter.

En seng til den lille. Nå med nytt design av Reeta Ek. Foto: Nana Uitto, Kela

 

I år inneholder mammapakken 54 produkter. I fjor var det 49.

Dette er noen av ordningene for finske småbarnsforeldre:

Mammapermisjon og mammapenger i ca 4 måneder
- Pappapermisjon
Foreldrepermisjon fram til barnet er rundt 9 måneder gammelt.
- Etter foreldrepermisjonen kan en være hjemme og få månedlige utbetalinger lignende kontantstøtten fram til barnet er 3 år.
Barnetrygd fram til barnet er 17 år.

Kilde: Kela.fi

Krav om helseundersøkelse
Kvinner som søker om å få pakke eller penger, må legge ved en attest på at de har vært gravide i minst 154 dager, og at de har gjennomgått en helseundersøkelse før utgangen av fjerde svangerskapsmåned. At så mange kommer til tidlig svangerskapsundersøkelse, skal være en av årsakene til at dødeligheten både for mor og barn i Finland er blant de laveste i hele verden.

Utdelingen av mammapakken skriver seg helt tilbake til 1938, men var de første årene behovsprøvd og en del av fattigdomsvesenet. I 1949 ble den et tilbud til alle mødre.

Les også:
Rettigheter og stønader

Slik velger du riktig barnevogn

Slik velger du riktig bilstol

Populært samtaleemne
Redaktør Petra Lehto på Babyverdens finske søsterside Vau.fi, sier at de gravide er svært opptatt av pakkene.
– Det er alltid en stor snakkis når det kommer en ny pakke. Hver gang innholdet blir byttet ut, blir det stor diskusjon. Alle har en mening om det var bedre eller verre enn sist. Dersom innholdet er populært, håper de gravide at de får babyen før innholdet blir skiftet ut. Er den ikke fullt så populær, er det motsatt, sier Lehto.

Burde Kela utfordre litt?
Journalist Jarkko Uro sier mange i år er opptatt av fargene på klærne, som er ment til begge kjønn.
– Flere spør om ikke det burde være klare farger på klærne. Rødt kan for eksempel brukes av både gutter og jenter. Noen etterlyser også stripete klær i svart og hvitt. Det er også de som spør om ikke Kela burde utfordre veletablerte oppfatninger, som for eksempel at ikke guttebabyer kan ha rosa klær. Hvorfor kan ikke de gå foran og ha for eksempel rosa body med svarte biler, spør leseren. Andre kommenterer at det ligger tøybleier i pakken, og lurer på om det sender signal om hva som er mest riktig å bruke, sier Uro.

Men de fleste er veldig fornøyde med pakken.
– Innholdet er veldig bra. Hvis du skulle kjøpt alt som er oppi, ville ikke de 140 euroene som er alternativet kunne dekke alt, sier Lehto.

Røper graviditet på Facebook med mammapakken
Mammapakken har blitt en så velkjent ting, at den skaper egne trender på Facebook.
– Vi har hørt om kvinner som ennå ikke har sagt at de er gravide, men som forteller om nyheten ved å poste et bilde av mammapakken på Facebook. Da vet alle at det er en baby på vei, sier Lehto.

Her er noen av plaggene:

Body str 62-68.

 

Sparkebukse og body i størrelse 50-56.

Body og sparkebukse størrelse 62-68.

Bukser i størrelsene 62-68, 50-56 og 68-74.

Sparkebukse str 62-68.

 

Strømpebukse 62-68, sokker og vanter 19-21.

Drakt str 68-74.

 

Dress i ullblanding, str 68. Vanter og sokker med varmt for.

Lue str 62-68.

 

Siklesmekke.

Babyen lunt pakket inn i flere plagg fra mammapakken. Foto: Nana Uitto, Kela

Sovepose.

Madrass og diverse laken og sengetøy.

 

Tøybleie med to innlegg, ammeinnlegg, to gaskluter, krem til brystvorter, bind og kondomer.

Badehåndkle, neglesaks, termometer, tannbørste, hårbørste og badetermometer.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: