FødselPappa Sondre måtte ta imot da Rita fødte på kjøkkenet!

Pappa Sondre måtte ta imot da Rita fødte på kjøkkenet!

Alle foto: Cornelius Munkvik/Aftenbladet.no
Av Av Tommas Ø. Grøtterød, Babyverdens redaksjon 1031 Sist oppdatert 13.07.11

Ikke bare ble Aurora nyttårsbarnet i Rogaland. Fødselen skjedde så fort at verken ambulanse eller legehelikopter rakk frem. Pappa Sondre måtte derfor trå til som ”jordfar”!

Termin 2. januar
Mamma Rita Haugstad hadde termin 2. januar, og det var ikke så mye som tydet på at fødselen skulle skje med det første. Hun hadde riktignok kjent at noe kunne være på gang, men trodde ikke at babyen skulle komme så raskt.
 
– Jeg hadde lagt meg til å sove rett over klokka 24 på nyttårsaften, men ca. klokka 1 ble jeg vekket av Rita, forteller pappa Sondre Aas til Babyverden. – Rita fortalte at nå var fødselen i gang og vi måtte gjøre oss klare til å dra på sykehuset. Vi bor på Helleland utenfor Egersund og det tar omtrent en times tid å komme til sykehuset i Stavanger. Men så langt kom vi altså ikke.
 
– Ho kommer nå!
– Jeg skulle til å bestille taxi, men Rita ropte at ”Ho kommer nå!”. Derfor ringte jeg til ambulanse istedenfor taxi. Men før ambulansen rakk å komme, ville veslejenta ut.
 
– Jeg hadde ikke panikk, selv om jeg ikke har vært med på noe lignende før, forteller Sondre. – Mormor Alvhild var der og hjalp, og vi hadde også kontakt med jordmor på fødeavdelingen. Alt skjedde så fort, så det var rett og slett ikke tid til å bli redd eller tenke så mye over hva som skjedde. I løpet av 20 minutter var fødselen over, og klokka kvart over 2 på første nyttårsdag var altså Aurora på 3300 gram og 48 cm født.
 

Alle foto: Cornelius Munkvik/ Aftenbladet.no

– Aurora sutra litt og vi fikk lagt henne på mammas bryst. Der lå hun, godt innpakka i håndklær, kikka litt rundt seg, og tok egentlig det hele ganske med ganske stor ro, forteller Sondre.

– 5-10 minutter etter at selve fødselen var over kom ambulansen, og litt etter det kom også legehelikopteret fra sykehuset i Stavanger med jordmor. Etter en stund fikk mamma Rita og Aurora bli med helikopteret tilbake til Stavanger og fødeavdelingen der.


Gøy og interessant!
– Nå, et par dager etterpå, er det sånn at jeg må klype meg i armen for å tro at alt dette egentlig har hendt. Det var både gøy og interessant å få lov til å ta imot sin egen datter på denne måten – helt fantastisk! Særlig siden alt gikk så fint ble dette en utrolig fin opplevelse.
 
– Jeg var også med på fødselen da storebror Trym på snart 2 år ble født, men det var en ganske annerledes fødsel, som tok mye lengre tid og var mer komplisert. Da fikk jeg ikke en gang lov til å klippe navlestrengen.

Men jeg har lyst til å si til alle fedre som lurer på om de skal være med på fødselen, at de ikke må tvile! De går glipp av noe stort dersom de ikke er med på fødselen, sier Sondre. – Jeg opplevde i alle fall en utrolig glede som nesten ikke kan beskrives!

 
– Da vi kom på sykehuset på besøk dagen 1. januar var det stort å hilse på Rita og lille Aurora igjen. Stoltheten ble ikke mindre da jeg fikk se hva det sto på lappen på vogna som Aurora lå i. Der det står navn på jordmor, stod det nemlig ”Pappa”!
 
Stolt mormor
Også mormor Alvhild Haugstad er glad og fornøyd.
 
– Jeg er så glad for at alt gikk så fint. Både Rita og Sondre klarte seg utrolig fint når situasjonen ble slik den ble, og jeg er veldig stolt over dem! Og lille Aurora er jeg selvsagt også kjempestolt over – hun er nydelig! forteller Alvhild til Babyverden.
 
– Det var godt å ha jordmor med på telefon, og hun kunne fortelle oss mye som var til god hjelp der og da. Takk derfor til jordmor og helsepersonell som hjalp oss så flott!
 
Alvhild forteller at hun ikke har hatt raske fødsler selv.
 
– Jeg har ikke opplevd noe lignende i forbindelse med mine fødsler, så jeg ble nokså overrasket da det gikk så fort. Jeg må vel si at jeg ikke akkurat ønsker noen reprise på det som skjedde, selv om alt gikk bra til slutt. Nå gleder vi oss bare til mamma og Aurora kommer hjem, avslutter en glad mormor Alvhild.
 
Flere nyttårsbarn?
Babyverden slutter seg til i rekken av nyttårsbarn og ønsker familien Haugstad/Aas lykke til!
 
Har du også fått en nyttårsbaby? Du kan lese flere fødselshistorier og sende inn din egen her.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: