Hva er rier?

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Jarkko Uro 8755
Rier er mer enn smerter. Hva er egentlig rier og hvordan påvirker riene de forskjellige stadiene av fødselen?

Rier er i bunn og grunn kramper i livmoren. Jo lengre du kommer i svangerskapet, jo mer vil du kjenne til dem. Livmoren gjør sammentrekninger tidlig i svangerskapet uten at du merker noe særlig til dem. Disse tidlige sammentrekningene forbedrer blodtilstrømningen til livmoren og forbereder kroppen på fødsel.

– Når sammentrekningene kommer regelmessig og varer mer enn ett minutt, begynner de å åpne fødselskanalen fra livmorhalsen til vaginaen. Musklene strammer og strekker åpningen inn til vaginaen for å gjøre den videre, forklarer jordmor Inge-Maj Ekström ved fødselsklinikken Haikaranpesä i Helsinki.

Sammentrekningene har også en viktig rolle i å skubbe babyen ut.

Sammentrekningene i livmoren får babyens hode til å rotere i den riktige retningen når barnet begynner på veien gjennom fødselskanalen. Når babyen har kommet langt nok ut og livmorhalsen er helt åpen, begynner pressriene. Pressriene må imidlertid være sterke nok for at de skal klare å hjelpe til med å skubbe babyen ut, forklarer Ekström videre.

Men hva kommer riene av?
Sammentrekninger i livmoren skyldes et hormon som heter oxytocin. Hormonet utskilles vanligvis ikke slik at fødselen starter før fosteret er ferdig utviklet og klart til å komme ut. Men noen ganger utskilles hormonet for tidlig.

– Det er fortsatt et mysterium hvorfor hjernen noen ganger setter i gang oxytocin-produksjonen for tidlig.  Det er spekulert i om det kan være slik at fosteret er “stresset” i magen, og at dette kan sette fart på oxytocinproduksjonen – og dermed for tidlig fødsel, utdyper Ekström.

Ofte forblir årsaken til en prematur fødsel ukjent. Det man vet er at det finnes kvinner som har en tendens til å føde før termin ved alle graviditetene sine.

Hvorfor er riene vonde?
– Tenk deg at du tar på deg en fryktelig trang genser. Genseren strammer og strammer.  Tenk deg så at genseren er livmorhalsåpningen, full av nervetråder. Nå kan du muligens tenke deg hvorfor riene er så vonde, sier Ekström.

Selv om mange mener at riene frem til  den delen hvor pressriene setter inn, er vondest, er de ikke akkurat smertefri pressriene heller…

– Selv om fødselskanalen er laget slik at babyen har nok plass til å komme igjennom den, er det naturlig at utvidelsen av vaginaen er smertefull. Det er viktig å huske at smerte oppleves forskjellig fra person til person. Det som virkelig oppleves som smertefullt for én, trenger ikke være en stor sak for en annen, minner Ekström om.

… Og hvordan føles riene for babyen?
Det er vanskelig å undersøke effekten sammentrekningene har på babyen.  En erfaren jordmor kan imidlertid dra noen konklusjoner ut i fra bevegelsene til barnet. Og det er ikke sant at barnet slutter å bevege seg når fødselen starter, slik gamle myter ga uttrykk for.

– Mange babyer beveger seg gjennom hele fødselen. Dette er svært individuelt, sier Ekström.

Noen babyer beveger seg konstant, mens andre er rolige. Noen babyer sover seg faktisk gjennom fødselen.

Riene er også viktige for barnets forberedelser på livet utenfor. Trykket som kommer på grunn av sammentrekningene gjør at lungene blåses opp, noe som forbereder barnet på å puste.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: