FamilieNi trinn til mindre mammastress

Ni trinn til mindre mammastress

Småstresset småbarnsmamma? Alle illustrasjonsfoto: iStock
Av 
15880
En altfor oppjaget, sur og stresset mamma. Er det deg? Få en hurtigtime med stresscoach her, og si velkommen til en lykkeligere hverdag – i dag!

1. Avspenning
Slapp av i ansikt, hodebunn, panne, øyebryn, kinn, kjeve og munn. Slipp spenningene i nakken, og la skuldrene falle litt ned. La pusten din gå helt ned i magen. Slapp av i minst fem minutter.

Når du stresser, fylles kroppen din med stresshormoner som kortisol, du mister oversikten, og kan få problemer med å styre temperamentet ditt. Fem-ti minutters daglig avspenning, for eksempel i lunsjpausen eller i bilen før du henter barna, vil gjøre underverker for kroppen din.

En liten pause i bilen før du henter barna, kan gjøre underverker for kroppen

2. Lytt til kroppen din
Kjenn etter når du har drevet med avspenning. Er kroppen trøtt? Stresset? Godta svaret uten å dømme.

Dersom du ikke lytter til kroppen din, bruker du mer krefter enn du har. Til slutt kan du bli syk eller utbrent.

Ikke bruk mer krefter enn du har.

Når bensinmåleren i bilen viser at tanken nesten er tom, begynner du ikke å kjefte på bilen? Du stopper på neste bensinstasjon fordi du vet at du ikke kan kjøre uendelig med bare én liter.

Dine egne energireserver varer heller ikke i det uendelige. Lytt til kroppen din. Den forteller deg når det er på tide med en pause og for å lade opp.

3. Skriv ned glade tanker
Tenk på alle tingene som gjør deg lykkelig, fredelig og full av energi. Er det når du danser rundt, ler av Modern Family eller går en tur for deg selv?

Har du glemt det helt ut? Prøv å tenke tilbake på hva du likte å gjøre før du ble mamma. Det har sannsynligvis ikke endret seg!

Skriv ned fem til ti ting, akkurat nå, og planlegg når du vil gjøre minst én av tingene.

Det krever krefter å være der for andre, så derfor må du fylles med energi hver dag – hele uken. Barna dine vil elske deg for at du tar så godt vare på moren deres.

Hva gjør deg lykkelig?

4. Sortér
Det er utvilsomt veldig mange ting du gjerne har lyst til, eller føler du burde rekke. Alt tar tid, men det er  bare 24 timer i døgnet. Se på neste uke, er det noe du kunne luke vekk?

Bytt ut setningen «Jeg har for lite tid» med setningen «Jeg har for mye jeg skal og vil». Skift også setningen «Det har jeg ikke tid til» ut med «Jeg skal eller velger noe som er viktigere».

Ved å endre tankene dine om tid på denne måten, kan du unngå masse frustrasjon, sinne eller selvbebreidelse for ikke å oppnå alt du ønsker.

Kan du luke vekk noen av gjøremålene dine?

5. Skriv ned frustrasjoner
Har du opplevd noe denne uken som gjorde deg sint eller opprørt? Vred barnet ditt seg hysterisk på gulvet i butikken? Kjeftet du på barnet ditt da dere kom dere for sent ut dørene i morges?

Skriv ned de situasjonene du hadde ønsket å håndtere annerledes, og noen forslag til løsninger du kan prøve dersom en lignende situasjon skulle oppstå igjen. Skal du handle før du henter barna? Eller skal du stå opp tidligere?

Ved å se nærmere på dårlige opplevelser når du er opplagt, kan du tolke situasjonen annerledes og finne nye løsninger. Gi deg selv en belønning hver gang det går som ønsket.

Hva kunne du tenke deg å håndtere annerledes?

6. Aksepter
Tenk på tingene som irriterer deg i hverdagen. Spør så deg selv: «Har jeg mulighet til å endre på realitetene med de ressursene jeg har?»

Hvis ikke, må du endre på forventningene dine. Kanskje må du akseptere at barnet ditt har på seg de samme klærne to dager på rad, fordi du ikke har hatt tid til klesvask. Eller at mannen din gjør rent på en annen måte enn deg.

Finn minst én ting akkurat nå som du kan akseptere, og skriv den ned. Hvis du vil ha færre frustrasjoner, må du akseptere det du ikke kan endre. Du har sikkert mange forventninger til deg selv, men noen ganger lever ikke virkeligheten opp til forventningene.

Hverdagen behøver ikke være perfekt for at den skal være god.

Finn minst én ting akkurat nå som du kan akseptere, og skriv den ned.

7. Fokuser positivt
Tenk på en skikkelig god opplevelse hvor du følte deg som en god mamma. Var det en konflikt der du forsto barnet ditt uten å bli sint? Eller da dere hadde en skikkelig hyggelig tur på lekeplassen? Bruk minst ett minutt på å gi en av suksessene dine den oppmerksomheten den fortjener.

Når du fokuserer på det som går godt, blir du fylt med endorfiner – kroppens gledeshormoner – og selvtilliten din blir styrket.

Tenk tilbake på en god opplevelse hvor du følte deg som en god mamma.

8. Prioriter
Titt litt lenger fram i kalenderen din, og sett av tid til et gjøremål som er viktig for deg. Planlegg for eksempel tid til en tur på kino, tid til å lese en spennende bok, en bytur med mannen din eller alenetid. Når du fyller livet ditt med opplevelser som er viktige for deg, får livet ditt en mening og du blir en gladere mor.

Det fantastiske ved å legge inn de hyggelige aktivitetene inn i kalenderen din først, er at du vil synes det er lettere å si nei til andre og mindre viktige ting - fordi det rett og slett ikke er tid til noe annet enn det du og din familie selv har valgt.

Lag avtaler med deg selv i kalenderen, så er det lettere å prioritere det som er viktig for deg.

9. Anerkjenn
Ingen andre i verden har hatt akkurat de samme levevilkårene som deg, ingen har opplevd det samme eller bor i samme kropp som deg. Derfor kan du heller ikke sammenligne deg med andre mødre – hvor mye overskudd de har, eller hvor mye de klarer.

Sitt litt i ro og anerkjenn deg selv, og gi deg selv litt kjærlighet. Vi vet egentlig så lite om hverandre, så la de andre være de andre – og du være deg. Du kan uansett ikke være en annen enn du er.

Slapp av! Familien din har bruk for deg – akkurat som du er!

Gi deg selv litt kjærlighet.

Mamma – våg å være deg selv! Lytt til podcast med Helsesista: 

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: