FamilieNår vennene forsvinner

Når vennene forsvinner

Mange nybakte foreldre opplever at noen venner forsvinner når de får barn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Ellen Maria Skjelsbæk 2929 Sist oppdatert 13.07.11
For June Voll (23) og Birgitte Sørensen (19) var lykken stor da de opplevde det som for mange er det største på jord – å bli foreldre. Men det skulle vise seg for begge de unge mødrene at da babyene kom, var det andre som forsvant. Heldigvis åpnet morsrollene også for nye bekjentskap og venner.

– Da jeg fortalte vennene mine at jeg var gravid, trakk de seg unna. De sluttet å kontakte meg og spørre om jeg ville være med på ting. Jeg ble ordentlig overrasket, men skjønte etter hvert at det var på grunn av babyen som skulle komme, ikke noe annet, sier Birgitte Sørensen.

Birgitte Sørensen og Leah Isadora
Birgitte koser seg sammen med datteren og velger å ikke fokusere på vennene som forsvant.

14. desember i 2008 kom Leah Isadora til verden, og Birgitte ble mamma for første gang. Gleden over den lille jenta er stor, og selv om Birgitte kjenner det er sårt å ha blitt sviktet av venner hun har hatt siden barneskolen, har hun vent seg til situasjonen.

June Voll opplevde omtrent det samme da hun ble gravid. En etter en forsvant vennene. Av den gamle venninnegjengen, er det bare bestevenninnen hun fortsatt har kontakt med, etter at John (7 måneder) ble født.

– Bestevenninnen min og jeg har holdt sammen siden vi var små. Vi klarte oss gjennom det fordi hun skjønte at jeg ikke kunne være med på alt, men at jeg gjerne vil være med på noe! Det forstod ikke de andre, sier June.

Naturlig
Mange opplever at venner de tidligere har tilbrakt masse tid sammen med, forsvinner når barn melder sin ankomst. Samlivspedagog ved Modum bad, Bjørk Matheasdatter, kjenner ikke til undersøkelser som viser at det faktisk er slik, men gjenkjenner likevel problemet.

– Når én ting i livet endrer seg, følger også andre endringer med. Derfor er det kanskje helt naturlig at noen venner vil forsvinne når en får barn – på samme måte som nye venner kan komme til, sier Matheasdatter.

Det kan være misunnelse, men også helt andre mekanismer som spiller inn, mener samlivspedagogen.

June Voll og John
June Voll er glad for at bestevenninnen ble værende etter at John kom.

Konfrontasjonen
Både June og Birgitte var nysgjerrige på hvorfor det ble slik at vennene forsvant, og begge to valgte å ta det opp med dem det gjaldt.

– Jeg har tatt det opp med dem flere ganger. En av venninnene mine svarte at jeg hadde forandret meg så masse og blitt så alvorlig. Før var det ”hoi og skoi” med meg, jeg var gjengens klovn. Nå mente hun at jeg var blitt en kjedelig person. Men så lenge jeg har sønnen min rundt meg, må jeg jo være litt seriøs også! Jeg kan ikke bare være klovn i lag med ham, sier June.

Da Birgitte opplevde at også bestevenninnen gled fra, bestemte hun seg for å snakke med henne om det.

– Hun mente at det var min skyld og at jeg var blitt så vanskelig. Hun mente at jeg måtte bli flinkere til å kontakte henne, men jeg sender SMS hver dag uten å få svar. Etter at jeg tok opp problemet følte jeg egentlig bare at det ble verre og at hun skled enda lengre vekk, sier Birgitte.

Matheasdatter mener en generelt bør tenke seg godt om før en tar opp problemer med venner, og ikke minst vurdere nøye hvordan en skal presentere det.

– De aller fleste mennesker har svært vanskelig for å takle kritikk. Spør deg selv om det er mulig å forandre situasjonen, og se på hva du selv kan gjøre. Tenk også over om dine forventninger til vennene dine er rimelige. Forventer du at de skal synes barnet ditt er like fantastisk som du selv synes? Klarer du å snakke om noe annet enn barnet når dere er sammen? spør Matheasdatter.

Tålmodighet
June og Birgitte tror begge at deres unge alder har hatt mye å si for situasjonen som oppstod i vennegjengen da den første babyen kom.

– De vennene jeg pleide å være med er mest opptatt av å fly sammen med gutter og å feste, forklarer Birgitte.

– Jeg har prøvd å si at jeg gjerne vil være med på ting, at vi for eksempel bowler eller griller på stranda. Det trenger jo ikke alltid å være alkohol inne i bildet for at en skal ha det gøy! Det har jeg innsett, men resten av gjengen er ikke enige, sier June.

Matheasdatter tror mange ikke er forberedt på at det å ha et lite barn er så altoppslukende, og at man derfor må være tålmodige med nybakte foreldre.

– For mange betyr det å bli foreldre tapt nattesøvn og slitenhet. Å få et barn oppleves også av mange som en forelskelse. Vi er tålmodige med vennene våre når de er forelska og lar dem snakke om kjæresten sin hele tiden. Noe av den samme tålmodigheten bør vi også vise overfor nybakte foreldre, synes Matheasdatter.

Det er viktigere å ha noen virkelige venner ennå ha rekord i antall.

Samlivspedagog Bjørg Matheasdatter

Skal man gi opp?
June og Birgitte synes de har jobbet hardt for å beholde vennene, uten resultater.

– Jeg ringte dem når jeg var opplagt nok, men de hadde aldri tid. Andre ganger, hvis jeg spurte om jeg kunne være med på det de skulle, fikk jeg beskjed om at det var noe jeg ikke kunne være med på. Det passet ikke å ha barn med, sier June.

– De har liksom glemt meg ut. De spør aldri om jeg vil være med å finne på noe. Jeg har gitt beskjed om at jeg gjerne er med, men at jeg må få vite det i litt god tid sånn at jeg kan finne barnevakt. Og når jeg sender dem meldinger, får jeg alltid de samme svarene, det passer ikke, sier Birgitte.

– Når skal en gi opp? Er det greit å bare ”la vennene gå”?

– Hvis du opplever at vennene holder deg igjen, ikke unner deg å utvikle deg, være i forandring og vokse som menneske, så er dette vennskap som må avsluttes eller sakte men sikkert dyrkes i mindre grad. Andre vennskap har kanskje ikke stukket så dypt, men vært mer avhengig av livssituasjon som studier, jobb og hobbyer og så videre. Vi kan være glade for de fine stundene vi hadde sammen og se at nå venter nye kapitler i livet. For å få tid til noen må du velge bort noe annet. Det er viktigere å ha noen virkelig gode venner enn å ha rekord i antall, sier Matheasdatter.

Nye kommer til
Heldigvis er det slik at om forandringer i livssituasjonen sender noen venner bort, så kommer andre venner til. Det har både June og Birgitte fått erfare.

– Jeg har fått kjempemange nye venner, disse er venner som har barn. Mange har jeg truffet på Babyverden og vi har arrangert treff sammen. I tillegg har jeg gått aktivt inn for å bli venner med jenter jeg har truffet på helsestasjonen, sier Birgitte.

– Babyverden har vært til stor hjelp for meg. Jeg har fått kontakt med folk i samme situasjon og vi har møttes. Når man treffer nye kjekke folk, har man råd til å miste andre, mener June.

Bjørk Matheasdatter råd i forhold til vennskap

– Er det ”greit” at noen venner forsvinner, eller bør man jobbe aktiv for å beholde alle?

– Å skulle holde kontakten med alle vi treffer gjennom livet, vil være å stille for høye forventninger både til seg selv og andre. Kanskje bør vi bli flinkere til å skille mellom bekjente og dypere vennskap. Dypere vennskap bør vi nok prøve å ta vare på, selv om vi ikke til enhver tid befinner oss i samme livssituasjon. Etter hvert som vi beveger oss gjennom livet kan det være godt å kjenne at vi har noen stabile personer som har kjent oss lenge. Venner som ikke bryr seg om hva vi gjør eller hvor mye vi tjener, men som er en del av våre liv. Slike vennskap tåler også ofte at man ikke ser hverandre hele tiden, eller at det er perioder hvor man er langt fra hverandre.

– Hvor viktig er det for et vennskap at man befinner seg i samme livssituasjon?
– I noen vennskap er det at man befinner seg i samme livssituasjon selve limet. I andre vennskap betyr ikke delt livssituasjon noe som helst. Det kan være at man snakker godt sammen, kjenner seg beslektet, lar seg inspirere av hverandre eller beundrer hverandre. Det viktige i vennskapsforhold, akkurat som i parforhold, er at partene respekterer hverandre og ser på hverandre som likeverdige. Det vil si at begge parter gir og tar og kjenner at de har noe å hente hos hverandre.

– Hva er viktig å huske på for å pleie vennskap med dem man ønsker videre kontakt med?
– Dyrk vennskapet. Vann det, men ikke drukne det. Fokuser mer på det som gleder deg, enn det som irriterer deg ved vennene dine. Vis at du bryr deg om vennen din ved å være tilstede i hans eller hennes verden. Når dere møtes – ikke bare snakk om deg og ditt, men still spørsmål og vær interessert i hva den andre tenker og gjør.

Ikke gjenfortell til andre hva vennen din har betrodd deg. Selv om det kanskje ikke er de store hemmelighetene, så la folk få avgjøre hva de vil fortelle hvem – og hvordan. Husk bursdager, og vis oppmerksomhet når den andre går gjennom tunge eller spesielt gledelige stunder i livet. Send en SMS. Still opp for hverandre med praktisk arbeid – dette er til gjensidig nytte og glede.

Om du har lite tid til vennene dine en stund, men likevel ønsker å bevare vennskapet, så si det! Si at du setter veldig stor pris på vennskapet deres, og at du håper det kan fortsette selv om du ikke har mulighet til å prioritere på samme måte tidsmessig akkurat nå.

– Hvordan ta opp problemer?
– Om du finner ut at det er nødvendig å ta opp det som er vanskelig for å bevare det gode vennskapet, så forbered deg nøye. Tenk ut hva du vil oppnå med å snakke med vennen din. Da vil du lettere klare å velge ord og handlinger som vil gavne formålet. Ikke bus ut når du er irritert, men vent til du er rolig.

Snakk for deg selv, bruk jeg-budskap. Fortell at du ønsker å snakke om dette fordi du er så glad i vennskapet dere har og at du ikke vil miste det. Ikke anklag den andre eller tillegg den andre meninger. Snakk om det som har skjedd mellom dere som om det er noe dere begge har ansvar for, og legg heller mer ansvar på deg selv enn på den andre.

– Hvordan få nye venner?
– Foreslå en trilletur med noen du treffer på helsestasjonen. Inviter foreldre og barn fra barnehagen hjem. Mange har en delt venneflokk med hans og hennes venner. Når paret får barn er det en god sjanse for å skaffe seg par-venner med barn på samme alder – om de ikke har hatt det tidligere. Slike venner kan man ofte snakke med om den livssituasjonen man står oppe i. Man kan dele gleder og bekymringer over barna og man kan passe hverandres barn når det trengs, slik at parene kan få kjærestekvelder sammen. Slike familievennskap kan være en berikelse for både store og små.

– Hva er rimelige forventninger fra et vennskap?
– Husk at ulike venner har ulike funksjoner. Ikke forvent å få alt i én venn. Hva som er rimelige forventninger vil variere svært mye fra vennskap til vennskap. Det er rimelig å forvente at vennskapet er balansert. At dere gir og tar omtrent like mye over tid. Ikke forvent mer enn du selv kan gi. Det er rimelig å forvente respekt og raushet, så sant du selv også viser respekt og er raus!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: