FamilieFritid og reiseNår barnet reiser alene

Når barnet reiser alene

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 9015 Sist oppdatert 07.06.19
Når er det egentlig greit å sende barnet ditt alene på buss, tog eller fly? Dette sier reiseoperatørene.

Hver uke reiser mange barn alene med båt, buss fly eller tog. Noen reiser mellom foreldre som ikke lenger bor sammen, andre drar for å besøke slekt. De ulike reiseoperatørene opererer med forskjellige aldersgrenser for å la barn reise alene. Her er en oversikt:

Fly
SAS/WIDERØE
Med SAS kan barn søke om å reise alene når de er mellom 5 og 11 år. Dette får du mot et tillegg i pris. Informasjonssjef Knut Morten Johansen forteller at SAS sammen med Widerøe transporterer 65.000 barn i året innenriks.

Tusenvis av barn reiser hvert år alene med fly. Foto: Knut LøvstuhagenI

– Det er stor utfart i feriene og ved høytider, men det er også mange helgependlere. Mange barn er svært reisevante, og hadde de fått bonuspoeng, ville det vært mange barn med gullkort. Når det gjelder samvær med barn er tid veldig viktig, og ofte er fly eneste alternativ, sier Johansen.

Selv om aldersgrensen er fem år, er den største gruppen barn som reiser alene mellom sju-åtte og elleve år. Barn mellom 12 og 15 år kan reise alene, men også denne aldergruppen kan søke om assistanse hos SAS. Flyselskapet har plass til åtte barn som reiser alene på hvert fly. Det kan være greit å være ute i god tid, slik at du vet at du får en av disse plassene.

– Barn som reiser alene får god oppfølging. Om bord i flyet hjelper personalet barnet å finne rett sete, de får mat og drikke og blir fulgt opp hele turen. Ved ankomst vil barnet bli fulgt fra flyet til den personen som skal hente barnet. Den som møter barnet må vise legitimasjon, slik at det er det er den samme som står oppgitt i det utfylte skjemaet som faktisk møter opp, sier Johansen.

Det er viktig at den som følger barnet til flyplassen ikke går før flyet er i luften. Merk deg at SAS ikke tillater barn som reiser alene om bord på flyvninger dersom det oppstår værforbehold eller andre ekstraordinære forhold som forårsaker usikkerhet omkring landing på en destinasjon. I slike tilfeller vil dere få booket om.

SAS tilbyr også reise over flere strekninger. De har da eget personell på bakken som tar seg av barna mens de venter på nytt fly, og følger dem videre til neste avgang – helt til de er kommet fram.

NORWEGIAN
Også Norwegian tilbyr mot et tillegg i pris assistanse for barn i alderen 5-15 år som reiser alene, og det er mange som benytter seg av tilbudet. Assistanse er obligatorisk for barn til og med 11 år, og valgfritt for de mellom 12 og 15 år.

– Det er kjempeviktig at barn som reiser alene føler seg trygge og at de får en god reiseopplevelse. Når man reiser med assistanse vil vi passe på at barnet finner plassen sin og slår seg til ro i flyet, vi passer på at barnet får hilse på de kabinansatte om bord som vil passe på barnet om bord under reisen, og vi sørger for at barnet overleveres til rett person etter landing. Akkurat som voksne er barn forskjellige og har forskjellige behov, og da er det fint å kunne tilby følgeperson for de litt eldre barna også, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Tonje Næss.


Barn som reiser uten ledsager må reservere reisen senest 48 timer før avgang via Norwegians kontaktsenter. Det er begrenset antall plasser på hver flyavgang. Også hos Norwegian må du oppgi navn og nummer både på de som skal sende barnet og de som skal ta imot. Disse må også være forberedt på å vise gyldig legitimasjon med bilde. Også Norwegian sier at de som følger barnet ikke kan forlate flyplassen før flyet har lettet.

Norwegian tilbyr kun assistanse på direkteruter.
– Det er kun mulig for barn å reise alene på direkte ruter. Grunnen til det er at vi skal være helt sikre på at barnet blir ivaretatt på en god måte når de reiser med oss, sier Næss.Tips til de som reiser alene
Hjelp barnet til å føle seg trygt på den store reisen!
– Forklar barnet hva som vil skje under hver del av flyturen, før det reiser, slik at det kan føle seg tryggere.
– Kom tidlig til flyplassen, slik at dere har rikelig med tid til å sjekke inn.
– Pass på at barnet får med seg noe å spise eller et betalingskort om bord. (På enkelte flyvninger godtas ikke kontanter.)
Kilde: NorwegianBuss og båt
Gjør deg kjent med det enkelte reiseselskapets regler for barn som reiser alene. Her er noen eksempler:

– Reiseselskapet Kolumbus skriver på sine nettsider at barn som skal reise alene med hurtigbåt i Ryfylke, må være fylt seks år. Fram til barnet er 12 år skal foresatte alltid fylle ut avtaleskjema for reisen. Det stilles også spesielle krav i forbindelse med barn som skal reise alene med hurtigbåt.

– Selskapet Boreal opplyser på sine hjemmesider at barn er velkomne til å reise alene på selskapets busser, ferger og hurtigbåter. Barn blir i denne sammenhengen kategorisert fra skolepliktig alder til 12 år. Barnet må kunne ta ansvar for seg selv, men sjåføren/mannskapet skal være behjelpelige underveis og passe på at barnet kommer av på rett bestemmelsessted. Foresatte må følge barnet til transporten og hentes av foresatte på bestemmelsessted. Barnet må få med et informasjonsskriv med barnets navn, alder, bestemmelsessted, navn på foresatt og kontaktinformasjon leveres til sjåfør ved ombordstigning.

– Et annet eksempel er Kystbussen, som går mellom Stavanger og Bergen. De skriver dette på sine sider:
"Barn som reiser alene må være i skolepliktig alder og kunne ta vare på seg selv. På grunn av at Kystbussen passerer to fergestrekninger, der ingen får oppholde seg i bussen, anbefaler vi at barn som reiser alene er minimum 10 år. Voksen må følge sitt barn til avreise og ved påstigning kunne fremvise hvor barnet skal og telefonnummer til foresatte som også har ansvaret når barn sendes alene med bussen."

Tog
Vy (tidligere NSB) skriver på sine nettsider:
"Vi tilbyr ikke reiseassistanse til barn som reiser alene. Personalet om bord på togene har dessverre ikke anledning til å ta seg av barn som reiser alene, derfor er det viktig at barna er modne nok til å klare seg alene. Personalet har heller ingen lovpålagt plikt til å ta spesielt vare på ditt barn under reisen.

Vi har ikke en nedre aldersgrense for barn som reiser uten følge med voksne. Det er derfor opp til foreldre å avgjøre hvorvidt et barn er skikket eller ikke, tatt i betraktning at uforutsette hendelser kan skje."

Noen råd for reisen:


  • forbered barna på hva det vil si å reise alene

  • lag avtaler for hva barna skal gjøre om det oppstår noe på reisen

  • ha fulladet mobiltelefon med riktige mobilnumre

  • vær tilgjengelig for barnet underveis og når toget kommer frem

  • reis gjerne sammen med barnet de første gangene slik at både barn og voksne blir trygge


Kilde: Vy

Hvordan forberede barnet og få en best mulig reiseopplevelse?


  • Tegn og forklar. Lag gjerne et rollespill hjemme, hvor dere leker at dere er ved inngangen av flyet, i setet om bord, tar på sikkerhetsbeltet, snakker med flyvertene osv. Kan også være greit med en treningsreise sammen med barnet før det blir sendt alene.

  • Send gjerne med barnet noe som de ikke skal åpne før de er om bord, for eksempel en ny legopakke, lesebok, lydbok eller blad.

  • Mange barn reiser mellom foreldre som ikke bor sammen, og barnets opplevelse av samlivsbruddet vil følge med på reisen. Dersom konfliktnivået mellom foreldre holdes nede, kan det dempe barnets opplevelse av utrygghet på reisen.

  • Husk å gi beskjed til den andre part med en gang om at barnet er kommet vel fram.


Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: