FamilieFritid og reiseBarn på ferje eller cruise

Barn på ferje eller cruise

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Wendy Wax 1557 Sist oppdatert 06.02.11
Enten du skal ta ferje eller reise på et ukelangt cruise, kommer barnet ditt sannsynligvis til å storkose seg om bord. Det å være omgitt av vann, puste frisk sjøluft og kjenne båtens bevegelser kan være svært beroligende for et barn.

For en baby er en båt i bevegelse som en eneste stor vugge. Smårollinger vil være fascinert av måker og båter dere passerer. Eldre barn vil være nysgjerrig på broer, fyr og alt som har med båt og båttrafikk å gjøre. Hvis været er bra, er en sjøreise en spennende opplevelse!

Norge er omgitt av vann på alle kanter, og mange tar ferje når de skal utenlands. Ferjene som går mellom Norge og Sverige, Danmark og England er som små cruiseskip. De har lekerom, der er underholdning for barn, lange korridorer og store dekk dere kan utforske sammen. Vær forberedt på å holde et konstant øye med barnet ditt mens dere er om bord.

Viktig om bord
• Hold øye med barnet hele tiden.
• Ingen løping på kaien eller på båten. Forsikre deg om at barnet har forstått dette.
• Ta med mat som barnet ditt liker.
• Når babyen skal bades, kan du bruke servanten på badet, eller du kan ta med en liten plastbalje.

Ferjeturen – et lite pusterom
På mange steder langs kysten er det å reise med bilferje en naturlig del av turen. Både selve ferjeturen og ventingen på ferjekaien kan bli et lite pusterom som både barn og voksne har godt av. Mange kaianlegg har leke- og rasteplasser som passer godt for en matpause. Husk å passe godt på barnet når dere er i nærheten av vann, det gjelder både på kaiområdet og om bord på ferjen.

Cruise
Et cruise passer godt som familieferie ettersom du får alle tilbud i en pakke. Cruiseskipene er som flytende hotell. De har ofte barnevennlige fasiliteter (barnevaktordninger, barnebasseng, barneunderholdning), mange kafé- og restauranter, og det er stor plass å bevege seg på. Hvis du har flere barn, kan du bruke en eventuell barnevakttjeneste for å få litt tid med hvert enkelt barn, eller du kan unne deg en kveld sammen med partneren din.

Bestilling av lugar
Undersøk hvilke lugartyper som finnes, og velg det som passer best for dere. Spør om lugarens størrelse og plassering, og om det er sengehester foran køyene. Hvis du reiser med en baby, bør du spørre om det er plass til reisesengen i lugaren. Hvis ikke, må du kanskje ha babyen i din egen seng. Vanligvis har lugarene egne bad med toalett, vask og dusj.

Det er også mulig å bestille lugar hvis du reiser på dagtid. Dette er en god investering hvis reisen er lang og barnet ditt pleier å sove om dagen. Kanskje trenger også sjåføren en hvil hvis dere skal kjøre langt etter ferjeturen? Dessuten er det fint å kunne trekke seg tilbake til et rolig sted hvis en reiser med et urolig spedbarn. Lugarer på dagtid koster gjerne det halve av det de koster for reiser om natten.

Hva skal du ta med på båten?
• Varmt klesskift / vindtett jakke.
• Badedrakter og håndklær hvis det er basseng om bord.
• Mat og snacks som barnet ditt liker – også hvis det er matservering om bord.
• Vannflasker – det er ikke sikkert vannet fra kranene på båten kan drikkes.
• Ta med nok bleier – du kan ikke være sikker på å få kjøpt bleier om bord.
• Hvis du reiser om sommeren og har tenkt å tilbringe mye tid på dekk, må du beskytte barnets hud og øyne med høy solfaktor, gode solbriller og solhatt.
• Noen leker og bøker til barnet.

Ta med niste
Det er gode muligheter til å kjøpe mat om bord, men ha gjerne med litt niste likevel. Små barn spiser lite og ofte, og da er det bra å ha noe å gi dem.

Vær også obs på at større bilferjer ikke er røykfrie, men at røykingen gjerne er begrenset til visse områder. Forsikre deg om at aktuelle barneaktiviteter er tilgjengelige i den perioden du skal reise. For lengre båtreiser bør du også undersøke hvilke helsetjenester som er tilgjengelige om bord.

Gøy på båtreisen
Syng båtsanger: Ro, ro, ro din båt, Yellow Submarine, Ro, ro til fiskeskjær er noen eksempler.

I vaskeservanten kan barnet leke med forskjellige gjenstander for å se hva som flyter og hva som synker.

Hvis dere er om bord i en båt om natten, kan dere gå ut på dekk for å se på stjernene. Du kan kjøpe et stjernekart på forhånd, og prøve å få øye på noen av stjernebildene.

Arranger skattejakt ved å lage en liste over ting barnet kan lete etter, for eksempel tre måker, et fyr, en fiskebåt osv.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: